CDR.cz - Vybráno z IT

Nasaďte brýle a přeneste se třeba na... virtuální zeď. Facebook koupil Oculus VR

nepřehlédněte
Revoluční herní headset pro virtuální realitu, na kterém společnost Oculus VR pracuje, možná v budoucnu nalezne ještě širší uplatnění, než jsme si mysleli. Plány s ním má Facebook, který do koupě technologické společnosti investuje 2 miliardy dolarů.

Nasadíte brýle, zapnete oblíbenou hru a objevíte se na závodní dráze, ve vesmíru a na spoustě dalších různorodých míst. Díky snímání pohybů hlavy poté dokonce obraz reaguje na aktivitu uživatele a následně upravuje scénu. O samotné technologii a praktických zkušenostech s technologií Oculus Rift jsme toho napsali mnoho, a dokonce se nám minulý rok na veletrhu Gamescom povedlo vyzpovídat samotného zakladatele Palmera Luckeyho.

Nejnovější zpráva kolem dění ve společnosti Oculus VR však nejednoho pozorovatele nepochybně překvapila. Vedení nejpopulárnější sociální sítě se rozhodlo, že provede jednu z největších investic za dobu historie firmy a získá tak Oculus VR pod svá bedra. Nebude to samozřejmě znamenat zánik značky Oculus, ale její pokračování a další rozvoj. Navíc by se mohl díky prostředkům Facebooku značně urychlit vývoj.

Počátky společnosti Oculus VR odstartovala rekordní Kickstarterová kampaň k headsetu Rift. Jak je vidno, úspěch na Kickstarteru byl pouze první vlaštovkou. Ne všichni jsou však z akvizice nadšení. Například Markus Persson, tvůrce Minecraftu, se na svém Twitterovém účtu zmínil, že kvůli akvizici ruší plány na přípravu verze jeho populární hry pro Oculus Rift. Vše již bylo v jednání, ale Facebook jej prý "odrazuje".

Psali jsme o Oculus Rift:

Naopak zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, vidí situaci pozitivněji: "Oculus má potenciál stát se největší sociální platformou vůbec," řekl. "Představte si sdílení nejen jednotlivých momentů, ale také celých dobrodružství a zážitků."

Zdá se  tedy, že od původně herní platformy se Oculus bude se svou technologií posouvat trochu více do světa sdílení obsahu. Doufejme, že koupě Facebookem přinese přinejmenším rychlejší vydání verze, která bude konečně dostupná široké veřejnosti.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nasaďte brýle a přeneste se třeba na... virtuální zeď. Facebook koupil Oculus VR

Pátek, 28 Březen 2014 - 10:14 | Mem | NASA, DARPA a další vyvíjeli VR technologie...
Pátek, 28 Březen 2014 - 09:46 | DRK | Třeba je to napadlo, jen nebyl k dispozici ten...
Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 08:44 | Mem | "No a navíc za ty peníze si to podle mě...
Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 08:11 | ica sk | No ja som rad, ze to kupila ksichtokniha. A to...
Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 00:14 | DRK | Souhlasím s tím, že se mi taky nelíbí kdo to...
Středa, 26 Březen 2014 - 21:21 | Mem | Vám to L koukám fakt nedá spát ;) "a dokonce...

Zobrazit diskusi