CDR.cz - Vybráno z IT

Omate TrueSmart: „Opravdu chytré“ hodinky, které zcela nahradí mobilní telefon

Omate TrueSmart - img5
Na trhu s chytrými hodinkami letos několik kousků přibylo, stále jsou ale jen doplňkem ke smartphonu. Hodinky Omate TrueSmart jsou samostatným telefonem zmenšeným na vaše zápěstí, jež vlastní Android, dvoujádrový procesor nebo 5Mpix foťák.

Oproti jiným moderním zařízením, která se dříve objevila jako novinka, a během poměrně krátké doby přicházeli s podobnými modely i ostatní výrobci, se trh s chytrými hodinkami rozšiřuje docela pomalu. Důvodem jsou samozřejmě extrémní nároky na co nejmenší zpracování jejich těla, do kterého musíme vměstnat dostatečně výkonný hardware, slušný akumulátor či nezbytné konektory. Při realizaci chytrých hodinek, které zastupují například Sony SmartWatch 2, hodinky Pebble nebo Galaxy Gear od Samsungu, tak sáhli výrobci raději po konceptu doplňku k chytrému telefonu, nikoli k jeho úplnému nahrazení, což by možná někteří z nás uvítali mnohem více. Jedinými hodinkami na trhu, které dokáží telefon úplně nahradit, jsou nedávno představené Neptune Pine.

Omate TrueSmart - img7

V srpnu tohoto roku jsme vás ale informovali také o připravovaných chytrých hodinkách od Omate, které budou opravdu chytré, tedy zcela zastoupí nynější telefon v naší kapse – odpovídá tomu i jejich samotný název „TrueSmart“. O letních prázdninách byly tyto hodinky ještě kickstarterovým projektem, jež se snažil získat dostatečný finanční obnos pro skutečnou a masovou výrobu. Tato mise byla splněna, nyní už máme k dispozici i detailní záběry hodinek, a co víc, také známe jejich cenovku a předpokládané datum distribuce do světa. 

Omate TrueSmart - img2
Omate TrueSmart - img2
Hodinky jsou také prachuvzdorné a vodotěsné (krytí IP67)

Nejdůležitejším prvkem je samozřejmě displej, který bude hlavním prostředníkem mezi námi a nainstalovaným softwarem. Jeho velikost je 1,5 palce a zobrazuje rozlišení 240 x 240 pixelů. Jelikož jde pak o IPS panel, lze očekávat i větší pozorovací úhly, nebo jasnější obraz. Před poškozením chrání displej lehce vypouklé, safírově křišťálové sklo a kromě dotykového ovládání můžeme využít i dvě programovatelná tlačítka na pravé hraně hodinek. Celkovými rozměry těla jsou pak hodinky srovnatelné s výše zmíněnými Galaxy Gear, mají ale přesný čtvercový tvar a jsou o 3 mm silnější.

Omate TrueSmart - img3

Pohonným soukolím hodinek je výkonný dvoujádrový procesor MediaTek MT6572 s taktem 1,3 GHz na jádro a operační paměť o velikosti 512 MB, popřípadě 1 GB u dražší Extreme varianty. U té je pak navýšené i úložiště – v základu nabízí kapacitu 4 GB, u dražší verze dvojnásobných 8 GB prostoru rozšiřitelného paměťovou kartou. Ten se bude hodit nejen pro předem nainstalované nebo dodatečně stažené aplikace na Androidu 4.2 (později by měl být aktualizován na verzi 4.3 s plným přístupem k obchodu Play), ale také pro pořízené snímky nebo videa. Hodinky totiž nabízí rovněž i vestavěnou čočku 5Mpix fotoaparátu, která vykukuje mezi mechanickými tlačítky a snímá video v HD rozlišení. Díky jejímu umístění na boku ji ale trochu paradoxně nevyužijeme pro videohovory.

Omate TrueSmart - img1

Co se týče bezdrátové konektivity, neliší se od běžného chytrého telefonu a v jejím čele nalezneme jak 3G nebo Wi-Fi, tak i bezdrátové Bluetooth. To se může hodit například k připojení bezdrátového headsetu pro hovory, klávesnice pro pohodlnější psaní zpráv a nic vám nebrání ani v tom, abyste hodinky spárovali třeba s brýlemi Google Glass. Pro telefonování ale nemusíte připojit žádná sluchátka ani jiné příslušenství – hodinky mají vestavěný mikrofon i reproduktor. Co se týče psaní SMS zpráv nebo prohlížení webu, je pak asi všem jasné, že tyto činnosti budou na tak malém displeji o něco náročnější, jelikož písmenka budou při čtení obsahu i psaní na klávesnici titěrná.

Omate TrueSmart - img6

Pokud ale toužíte po chytrých hodinkách, které zcela nahradí váš dosavadní telefon a vystačíte si tak pouze s jedním přístrojem na vaší ruce, mohly by se vám TrueSmart od Omate velmi zalíbit. Díky vestavěnému slotu na MicroSIM kartu podporují telefonní funkce nebo bezdrátové připojení k internetu a upravený Android 4.2 nabízí shodné funkce jako jiný běžný telefon, avšak na poměrně malém displeji.

Operační systém Android 4.2.2 (později 4.3)
Displej 1,54" IPS LCD, multidotykový
240 x 240 pixelů, saf. křišťálové sklo
Procesor MediaTek MT6572, dvoujádrový
1,3 GHz
Operační paměť 512 MB
1 GB - Extreme
Úložiště 4 GB
8 GB - Extreme
+ slot na MicroSD
Fotoaparát 5 Mpix, HD video
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
A-GPS
FM rádio
2G / 3G
Piny pro dobíjení (vespod)
Senzory Akcelerometr
Magnetometr
Odolnost Krytí IP67
Slot na SIM Ano, MicroSIM
Audio Mikrofon
Reproduktor
Rozměry 45 x 45 x 14 mm
Cena asi 5 000 Kč bez DPH
asi 6 000 Kč bez DPH - Extreme

Levěší varianta hodinek TrueSmart Smartwatch 2.0 od Omate byla oceněna na 250 dolarů, což je zhruba 5 tisíc korun bez daně a cla. Verze Extreme s 1 GB operační pamětí a 8GB úložištěm je potom zhruba o tisícovku dražší. Pokud se vám hodinky zalíbily, můžete si je už teď předobjednat na stránkách výrobce a přibalit si k nim můžete i paměťovou kartu nebo bezdrátový bluetooth headset. Odeslány vám budou ještě letos v prosinci a prvních kusů na trhu bychom se měli dočkat po novém roce.

Líbí se vám koncept chytrých hodinek jako samostatného zařízení, nebo je spíše vítáte jako doplněk k telefonu s větším displejem, na kterém se pracuje přeci jen lépe?

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Omate TrueSmart: „Opravdu chytré“ hodinky, které zcela nahradí mobilní telefon

Středa, 11 Prosinec 2013 - 01:00 | Archvile | Neviem čo tu riešite. Ešte pred pár rokmi niečo...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 20:37 | Nick | U věcí tohoto typu očekávám na prvním místě výdrž...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 16:52 | Noxik | V dobe, kdy se z mobilu stava internetove...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 16:18 | HKMaly | Ja vim. Holograficke maskovani. Nightcrawler...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 12:41 | BTJ | To je zas vynalez:o) Dvoujadrovy procesor do...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:58 | Kosac | boze zase hodinky s 3G aby to zralo jako tank......
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:49 | kubik | A predpokladam, ze zhruba polovinu dne je stejne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:07 | eGen Generator | Bože, nevím jaké funkce by muselo takové zařízení...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 09:14 | ica sk | Na tych doterajsich hodinkach by som prijal...

Zobrazit diskusi