CDR.cz - Vybráno z IT

Omate připravuje hodinky, které téměř nahradí chytrý telefon, mají naději na úspěch?

Omate TrueSmart - img1
Kromě chystaných chytrých hodinek od předních výrobců (Apple, Microsoft, aj.) už na trhu pár podobných kousků máme, nicméně všechny slouží jako doplněk k chytrému telefonu. Hodinky TrueSmart od Omate by jej ale mohly i zcela nahradit – nabídnou slot na SIM nebo vestavěný fotoaparát.

O chytrých hodinkách s vlastní pohonnou jednotkou, operačním systémem a doplňkovými telefonními funkcemi se mluví již několik let. Zatím si na jejich realizaci „trouflo“ ale jen několik výrobců a většina z těch předních mluví stále jen o přípravách, čímž chtě nechtě nechávají prostor jiným konkurenčním zařízením.

Z hodinek, které už na trhu jsou a jimiž můžeme našeho placatého miláčka doplnit, zmíním druhou generaci hodinek SmartWatch od Sony, chytré hodinky Pebble či Neptune Pine. Všechna tato náramková zařízení mají ale jednu společnou vlastnost – slouží pouze jako doplněk k telefonu, který tak můžeme částečně ovládat, aniž bychom ho vyndali z kapsy. Chytré hodinky, které by jej zcela nahradily a fungovaly jako samostatný přístroj s běžnými funkcemi telefonu, ale zatím na trhu nejsou. I to by se však mohlo brzy změnit.

Omate TrueSmart - img2

Výrobce Omate totiž pracuje na hodinkách, které ponesou jak vlastní hardware s operačním systémem Android 4.2.2, tak i slot na SIM kartu s podporou 2G/3G sítí a dokonce i pětimegapixelový fotoaparát. Samozřejmě je můžete propojit s telefonem skrze Bluetooth tak jako u současných přístrojů na trhu, nicméně mohou pracovat zcela samostatně. Jediným krokem k dokonalosti už by byla jen podpora pro telefonování či posílání SMS zpráv, kterou podle prozatimních informací hodinky postrádají. I přes to s nimi ale hovory uskutečníme, pokud je bezdrátově propojíme se smartphonem – mají i vestavěný mikrofon včetně hlasitého reproduktoru.

Omate TrueSmart - img4
Originální nákresy vývojářů

Otázkou ale zůstává, jaké bude jejich uživatelské prostředí a jak komfortní bude dotykové ovládání na takto malé obrazovce, zejména pak zadávání textu na virtuální klávesničce. Prozatimní fotografie hodinek ukazují pouze jejich vzhled, zatímco displej zůstává černý.

A právě displej je asi nejdůležitějším prvkem celých hodinek. Jedná se o AMOLED panel o velikosti 1,5 palce, zobrazující v rozlišení 240 x 240 pixelů. K ovládání funkcí systému pak slouží i čtveřice mechanických tlačítek na boku, jež známe i z běžných digitálních hodinek. Osobně odhaduji jejich využití například pro odemknutí displeje, pořízení fotografie či příjem/odmítnutí hovoru.

Omate TrueSmart - img7

Čtěte také:

Co se týče samotných hardwarových specifikací, připomínají spíše telefon vyrobený o několik let zpět, než miniaturní přístroj pro naši ruku. Pod kovovou skořápkou hodinek totiž tiká dvoujádrový procesor MediaTek MT6572 s frekvencí 1,3 GHz, jenž komunikuje s 512MB operační pamětí. Pro ukládání pořízených fotografií či jiného obsahu jsou zde také 4 GB interní paměti, doplněné dokonce i slotem na MicroSD kartu, kterou můžeme úložiště rozšířit až o dalších 32 GB.

 

Omate TrueSmart - img6

Kromě mobilního 3G připojení nabízí hodinky TrueSmart také podporu bezdrátové Wi-Fi, Bluetooth či A-GPS pro navigaci. Snažší ovladatelnosti pak dopomůže i několik aplikací pro hlasové ovládání, které umožní zadávat text do zprávy či vyhledávat na internetu.

Zmíněná čočka fotoaparátu vyčnívá na pravé hraně mezi ovládacími tlačítky a snímá v rozlišení 5 megapixelů. Praktickou vlastností je také vysoká odolnost hodinek vůči okolnímu prostředí, konkrétně krytí IP67. To znamená, že jsou zcela prachotěsné a měly by vydržet až půlhodinový ponor do hloubky jednoho metru. (Zkoušet bychom to ale nedoporučovali :-)).

Omate TrueSmart - img3

Nechme se tedy překvapit, jak budou hodinky v konečném výsledku vypadat a jaké uživatelské prostředí nabídnou. Doufejme také, že čím blíže budeme jejich uvedení na trh, tím více zbývajících informací výrobce uvolní. Zajímalo by nás například, jak bude řešené jejich napájení, respektive zda-li bude možné nějak dobíjet baterii (žádná zmínka o konektoru MicroUSB nepadla) nebo ji budeme muset časem měnit tak jako u běžných náramkových hodinek. S tím souvisí i to, jak bude řešen přenos souborů například mezi hodinkami a počítačem, jestliže si budeme chtít uložené snímky stáhnout.
 

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean (root)
Displej 1,5" AMOLED, dotykový
240 x 240 pixelů
Procesor MediaTek MT6572, dvoujádrový
1,3 GHz
Operační paměť 512 MB
Úložiště 4 GB
+ slot na MicroSD
Fotoaparát 5 Mpix
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth
A-GPS
FM rádio
2G / 3G
Senzory Akcelerometr
Magnetometr
Odolnost Krytí IP67
Slot na SIM Ano, MicroSIM

Jak se vám hodinky Omate TrueSmart líbí? Zaujal vás tento koncept nahrazení telefonu (o konečném stavu GSM funkcí, tedy volání a sms budeme informovat) nebo je raději uvítáte jako pouhý doplněk k vaší chytré placce? Budeme rádi za vaše názory.
 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Omate připravuje hodinky, které téměř nahradí chytrý telefon, mají naději na úspěch?

Úterý, 13 Srpen 2013 - 08:07 | Rado S | Chalani a to tu vazne zijete v bubline ako...
Středa, 7 Srpen 2013 - 22:59 | peca | Na "slabší" = praváci na levé, leváci...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 15:12 | Máček333 | Safra, a na které ruce se tedy normálně hodinky...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 08:57 | Pety | "Časem měnit baterii" - jo, 3x denně a...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 07:39 | Jakub Rydlo | Taky me hned napadl KITT. :-D Jakoze verim tomu,...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 05:22 | Alexandra Stanovska | Spolu s Googlími samošoférovacími autami nadobúda...

Zobrazit diskusi