CDR.cz - Vybráno z IT

Neptune Pine: Chytré hodinky s Androidem a mobilním hardwarem

Neptune Pine - úvodní fotografie
Ještě v tomto roce přijdou na trh nové náramkové hodinky Neptune Pine obsahující hardware, který bychom na hodinkách asi nečekali. Pěkná je i jejich výbava, do které patří také slot na MicroSIM kartu nebo Wi-Fi.

Několik náramkových hodinek, určených spíše jako doplňující příslušenství k vašemu telefonu, už jsme si na našem webu představili. Ty umožňují zobrazovat různé informace na displeji (čas, zprávy, hovory, rychlost chůze apod.) a rovněž s nimi můžete telefonovat díky vestavěnému mikrofonu. Dnes představované hodinky Neptune Pine jsou ale jiné. Nejsou jen pouhým doplňkem k telefonu, ale snaží se telefon zcela nahradit. Kvůli tomu obsahují 2,4" dotykový displej a na hodinky docela výkonný hardware. Stále mají ale svou nepopíratelnou nevýhodu – velikost. Dotykové ovládání displeje tak nebude asi zrovna procházka růžovým sadem, byť obsahují i funkci pro inteligentní opravu překlepů při psaní. Na to, jak použitelné budou hodinky v reálu, si ale musíme ještě počkat na první testy.

Neptune Pine - hodinky

Tím, že byl použit upravený operační systém Android, nabízí hodinky docela velikou škálu aplikací. Patří mezi ně zprávy, hovory, kalendář, kontakty, e-mailová aplikace, hudební přehrávač, foto a video galerie, mapy, počasí či FM rádio, ale také internetový prohlížeč (lupa bohužel mezi příslušenstvím hodinek chybí ;)). I přes malé rozměry se do hodinek vešla čočka fotoaparátu, jehož rozlišení je 5 megapixelů.

Displej má velikost 2,4 palce, je kapacitní a jeho rozlišení činí 320 x 240 pixelů. Pohonem hodinek je ARMový procesor Cortex-A9, který má jedno jádro o dostačující frekvenci 1 GHz. K dispozici budou hodinky ve třech variantách dle velikosti uložiště. Ta bude buďto 8, 16 nebo 32 GB. Dále je v hodinkách zabudovaný reproduktor, mikrofon, digitální kompas, monitor srdečního tepu a již výše zmíněné FM rádio. V okamžiku příchozího hovoru pak začnou hodinky vibrovat stejně jako telefon.

Neptune Pine - zprava Neptune Pine - prohlizec

A jak je to s připojením k internetu? Možnosti máte dvě – pomocí Wi-Fi nebo 2,5/3G technologie. Hodinky obsahují slot pro microSIM kartu a pokud bude lokalita pokryta signálem, můžete být online takřka kdekoli. To ale není z bezdrátových technologií vše. Plnou podporu zde má i Bluetooth 4.0 a GPS připojení.

Akumulátor hodinek by měl po nabití vydržet až 5 hodin volání a 120 hodin v pohotovostním režimu. Jeho kapacita je pak konkrétně 800 mAh.

Operační systém Leaf OS (upravená verze Androidu)
Displej 2,4" kapacitní, 320 x 240 pixelů
Procesor ARM Cortex-A9, 1 GHz
Úložiště 8/16/32 GB
Fotoaparát 5 megapixelů
Konektivita GPS
Bluetooth 4.0
2,5G / 3G
Wi-Fi 802.11 b/g/n
USB 2.0
Podporované sítě 2.5G (GSM, GPRS, EDGE):
850, 900, 1800, 1900 MHz
3G (HSPA + 21Mbps):
850, 900, 1900, 2100 Mhz
Slot pro SIM kartu Ano, microSIM
Senzory Digitální kompas
Senzor srdečního tepu
Audio Mikrofon
Reproduktor
Vibrace
Baterie 800 mAh
Výdrž baterie až 5 hodin hovoru
až 120 hodin v pohotovostním režimu

Hodinky vypadají velmi zajímavě a stejně tak i jejich hardware. Výhodou také je, že se dají sundat z pásku a tím je pak můžete pro snažší ovládání držet oběma rukama. Ani to nám ale nepomůže s tím, že je displej malý a zobrazovaný obsah titěrný. (Osobně si umím trochu představit, kolik nervů by člověk se silnějšími prsty musel ztratit, než by se mu povedla vyťukat textová zpráva). Díky kapacitnímu displeji ale můžete dát prostor své fantazii a najít si úzký tupý předmět připomínající stylus, který vám ovládání usnadní a upřesní. I tak ale stojí tyto chytré hodinky za pozornost a jsem si jist, že si své majitele naleznou.

Dostupnost hodinek Neptune Pine je plánována na třetí kvartál tohoto roku a jejich cena se bude pohybovat kolem 335 dolarů, v přepočtu zhruba 6 500 Kč. K hodinkám jsou pak přibaleny sluchátka a bluetooth headset.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Neptune Pine: Chytré hodinky s Androidem a mobilním hardwarem

Pondělí, 11 Únor 2013 - 14:49 | Tom27 | A je to tady hodinky s vodotriskem staci nahrat...
Pondělí, 11 Únor 2013 - 09:29 | bman | tak s prepacenim, ale tie hodinky su cisty fake....
Sobota, 9 Únor 2013 - 18:09 | lto | Odporovy display, do utrob nacpat malej tenkej...
Sobota, 9 Únor 2013 - 17:32 | Richmond | To je takovej problém napíchnout si na špejli kus...
Sobota, 9 Únor 2013 - 17:07 | Petr Kodl | Obojí jsem se snažil vypátrat, bohužel ale marně...
Sobota, 9 Únor 2013 - 13:58 | BTJ | Jop, kapacitni se takhle ovladat neda, tam by byl...
Sobota, 9 Únor 2013 - 12:30 | Petr Kodl | Přístroj s kapacitním displejem nemám a tvorbu...
Sobota, 9 Únor 2013 - 07:17 | brk | "Díky kapacitnímu displeji ale můžete dát...

Zobrazit diskusi