CDR.cz - Vybráno z IT

Sony představuje už druhou generaci chytrých hodinek SmartWatch 2

Sony SmartWatch 2 - úvodní foto
Zatímco většina ostatních výrobců o chytrých hodinkách stále jen mluví, Sony přijde v září už s druhou verzí vlastních chytrých hodinek SmartWatch. Komunikují s Androidem a oproti první generaci přinesou mnohá vylepšení.

Oblast gadgetů v podobě chytrých hodinek jako doplňku k vašemu telefonu zůstává zatím docela prázdná. Přesto, že už o nich nějaký ten čas slýcháme a to z úst hned několika předních výrobců (Microsoft, Google či Apple), reálných kousků je zatím na trhu jen pár. Za zmínku stojí například hodinky Pebble s e-ink displejem, o kterých jsme vás informovali už v lednu.

První generace chytrých hodinek SmartWatch od Sony Mobile byla možná neprávem trochu opomíjena. Ta se totiž na trhu vyskytuje už od léta minulého roku, což byla doba, kdy ostatní o takovém přístroji/konceptu opravdu jen spekulovali a nečekalo se, že by se mohl na trhu vůbec uchytit.

Sony SmartWatch 2 - img1

Tím pádem neslo na svém hřbetu právě Sony riziko neúspěchu a první kritiky na řadu nedostatků tohoto nového segmentu produktů. Sony si ale právě tuto kritiku na první generaci hodinek vzalo k srdci a ještě letos přijde na trh s jejich novou vylepšenou verzí. A pokud se nakonec ještě tento rok dočkáme i plánovaných hodinek iWatch od Apple či jiného výrobce, získají navíc i potenciální konkurenci.

Oproti loňskému modelu hodinek se toho změnilo docela hodně. Na první pohled si lze všimnout honosnějšího zpracování s méně zakulacenými rohy a hliníkovým tělem. U předchozí generace šly samotné hodinky z pásku vyjmout a pracovat s nimi samostatně – to nyní už není možné. Přímo na hliníkový rámeček je přichycen pásek, který lze navíc kvůli standardní rozteči osiček vyměnit za jiný. Výrobce také uvádí, že nově mají hodinky větší odolnost díky krytí IP57, což znamená odolnost vůči prachu a stříkající vodě (teotericky by měly vydržet i chvilkový ponor pod vodní hladinou, zkoušet bychom to ale nedoporučovali :-)).

Sony SmartWatch 2 - img2Sony SmartWatch 2 - předek, bok, záda

Displej hodinek byl zvětšen z původních 1,3 na 1,6 palce a jeho rozlišení nyní nabývá hodnoty 220 x 176 pixelů. Díky velké vlně kritiky byla změněna i jeho technologie a oproti původnímu OLED displeji zde najdeme transflektivní LCD displej, který by měl nabídnout velmi slušnou čitelnost i na přímém sluníčku. Čeho si lze ještě na první pohled všimnout je také trojice senzorových tlačítek pod ním, která slouží pro návrat zpět, domovskou obrazovku a vyvolání nabídky. Na boku už je jen hlavní mechanické tlačítko pro aktivaci obrazovky.

Sony SmartWatch 2 - na ruceSony SmartWatch 2 - img3

Stejně jako první generace, i SmartWatch 2 jsou pouhým doplňkem (druhým displejem) pro váš chytrý telefon a rozhodně nemají ambice ho zcela nahradit. Ba naopak, mají vám usnadnit práci v tom, že zobrazují hlavní informace z připojeného telefonu, aniž byste ho museli vytahovat z kapsy. Kromě ciferníku či digitálních hodin tedy umí zobrazit i nové oznámení v podobě přijatých zpráv, e-mailů, příchozích či zmeškaných hovorů a podobně. Poslouží ale také jako dálkové ovládání přehrávače hudby, hovorů nebo fotoaparátu vašeho telefonu, což se může hodit třeba při pořizování skupinového snímku.

Sony také uvedlo, že hodinky budou podporovat řadu speciálně vytvořených aplikací a to i těch z první generace. Sledování novinek na Facebooku či Twitteru tedy nebude žádný problém (až na titěrnost obsahu) a je zde také podpora sportovních aplikací typu Runtastic. Co může být naopak u takového přístroje zklamáním, je absence senzoru srdeční činnosti aj.

Podporována jsou veškerá zařízení s Androidem 4.0 a vyšším. K propojení hodinek s telefonem slouží podpora bezdrátového Bluetooth 3.0 a pro snadné a rychlé párování dopomůže technologie NFC. Pro dobití vnitřního akumulátoru je zde MicroUSB konektor na levé hraně hodinek a výrobce slibuje výdrž 3 až 4 dny při jejich běžném používání.
 

Podporovaný operační systém Android 4.0 a vyšší
Displej 1,6" Transflektivní LCD
220 x 176 pixelů
Konektivita Bluetooth 3.0
MicroUSB
NFC
Výdrž akumulátoru 3 - 4 dny při běžném používání
6 dní při méně intenzivním použití
Hmotnost 23,5 gramu bez pásku
48,4 gramu se silikonovým páskem
Rozměry 41,6 x 41,1 x 9 mm
Dostupnost Září 2013

Hodinky SmartWatch 2 jsou o 8 gramů těžší než jejich předchozí verze - váží 23,5 gramu. Rozdíl hmotností na ruce ale asi jen těžko rozeznáme. Do prodeje půjdou ještě letos v září, nejdůležitější údaj – cenu – ale zatím bohužel neznáme. Pokud bude srovnatelná s cenovkou první generace, mohli bychom se pohybovat někde mezi dvěma až třemi tisíci korunami.
 

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony představuje už druhou generaci chytrých hodinek SmartWatch 2

Čtvrtek, 27 Červen 2013 - 09:13 | peca | Můj původní záměr byl, mít sport-tester v...
Středa, 26 Červen 2013 - 22:48 | Alexandra Stanovska | Bolo by možné napísať nejako obšírnejšie na čo si...
Středa, 26 Červen 2013 - 15:16 | peca | V pohodě. Ty hodinky jsou ve skutečnosti "...
Středa, 26 Červen 2013 - 11:57 | Petr Kodl | Napsal jsem to velmi jednoduše a samozřejmě máte...
Středa, 26 Červen 2013 - 11:19 | peca | "Co může být naopak u takového přístroje...

Zobrazit diskusi