CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung oficiálně představil "chytré" hodinky Gear. Fungují jen s mobilem výrobce [IFA 2013]

samsung-galaxy-gear-logo
Jihokorejská společnost Samsung včera v rámci svého galavečera před oficiálním zahájením IFA veletrhu dle očekávání oficiálně představila své androidí hodinky nesoucí název Gear. Podařilo se jí tak tímto počinem předběhnout svého jablíčkové soka, společnost Apple, která dle dřívějších zpráv připravuje stejné zařízení.

I když koncept chytrých hodinek není úplnou novinkou, jak jsme si již v minulosti několikrát zmínili, jejich aktuální pojetí něco nového přeci jen přináší. Velcí mobilní hráči, ať už máme na mysli právě Samsung, Apple nebo Sony a mnohé jiné, věří, že smartwatch mají potenciál stát se novým prodejním artiklem, novým trendem. Na samotné včerejší konferenci ostatně tato víra, „chytré hodinky – naše budoucnost“, zazněla nesčíslněkrát. Použití upraveného vlastního systému slibuje mnohé, i když bez spolupráce s taktéž „chytrým“ mobilním telefonem není zařízení takřka (z hlediska funkcionalit, které je dělají oním chytrým zařízením) zas tak zajímavé.

Samsung Gear

První dojmy, výbava

Samsung Gear je na ruce uživatele poměrně zaznamenatelný cvalík. Displej s úhlopříčkou 1,63 palce není sice bůhví jak velká plocha (subjektivně přijatelná), tloušťka 11,3 mm však není úplně nepostřehnutelná záležitost. Na druhou stranu váha necelých 74 gramů je fajn, rozhodně hodinky ruku netáhnou do směru působení gravitace.

Samsung GearSamsung Gear

Když už byla řeč o displeji. Jak se ostatně předvídalo, první generace Gearu nedisponuje žádným flexibilním displejem, jedná se o běžný Super Amoled panel s rozlišením 320x320 pixelů. Ve výbavě pak nalezneme nadále jednojádrový procesor s taktem 800 Mhz, 512 MB RAM a 4 GB uživatelské paměti. Tu využijeme především pro ukládání videí (až 720p) a fotek, které můžeme pořídit přítomným 1,9Mpix fotoaparátem/BSI senzorem s autofocusem.

Samsung GearSamsung GearSamsung Gear

S telefonem hodinky komunikují skrze Bluetooth čtvrté generace. Nutno podotknout, že spolupráce/komunikace bude ale omezena na telefony z řady Samsung Galaxy, kompatibilita je aktuálně uvedena na zařízení Galaxy Note 3 a Galaxy Note 10.1 (2014 edition).

Na řemínku hodinek pak nadále nalezneme malý reproduktor a dvojici mikrofonů (respektive jeden na řemínku a druhý na těle hodinek – dnes běžné řešení redukce okolního hluku). Gear tak lze využít nejen pro přijmutí či odmítnutí hovoru, ale také je rovnou použít pro uskutečnění onoho hovoru. Samozřejmostí je zobrazení SMS či MMS zpráv, kontaktů a všech dalších notifikacích připojeného Galaxy zařízení. Globálně se dá říci, že více jak polovina dosavadně přítomných funkcí vyžaduje propojení s chytrým telefonem Samsung (ovládání hudby, automatický zámek, poznámky, synchronizace fotografií, hlasové poznámky aj.), pouze pár vybraných funkcionalit ala krokoměr, stopky či čas nejsou na připojení telefonu nijak závislé.

Samsung GearSamsung GearSamsung Gear

Ovládání ze strany uživatele je limitováno pouze na jedno boční tlačítko, pomocí kterého hodinky přepínáme mezi interaktivním režimem a spícím režimem – zobrazením hodinového ciferníku. Vše ostatní je již na dotykovém displeji a jednoduchých gestech pro procházení mezi nabídkami.

Samsung GearSamsung Gear

O napájení se stará 315mAh Li-ion baterka, která by dle slov Samsungu měla vydržet až 25 hodin v pohotovostním stavu (hádáme, že při aktivním užívání se dostaneme tak na polovinu této hodnoty).

Na trh by Gear měly vyrazit v šesti barevných variacích, celosvětová distribuce pak bude zahájena počátkem října. Cena zatím nebyla oznámena, novinářská obec však odhaduje startovní částku okolo 300 amerických dolarů (cca 6 tisíc korun).

Samsung GearSamsung GearSamsung Gear

A co tedy smartwatch vlastně jsou, jak je máme vnímat? Pro někoho hloupost – zbytečnost - výstřednost, pro někoho zatím nedotažený koncept a pro někoho možná zajímavé mobilní příslušenství. Jsme moc zvědaví, jak moc se futuristické předpoklady okolo chytrých hodinek (ne)naplní. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung oficiálně představil "chytré" hodinky Gear. Fungují jen s mobilem výrobce [IFA 2013]

Pátek, 6 Září 2013 - 13:13 | Kosac | uvidime.. ;)
Pátek, 6 Září 2013 - 08:55 | Buchi Buchi | Při používání to vydrží dokonce celé dopoledne....
Pátek, 6 Září 2013 - 07:48 | Jakub Rydlo | Tak nějak. Když vidím můj kožený řemínek po roce...
Pátek, 6 Září 2013 - 07:44 | Jakub Rydlo | Právě ti mladí jsou cílová skupina. Ti co nosí...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 20:43 | lto | Dalsia slepa vetva .. nema to buducnost. Google...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 16:13 | HEC | První, co na tom odejde jsou ty nabíjecí kontakty...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 11:21 | Tom27 | si delaj srandu hodinky ktere vydrzi 25h :D a to...

Zobrazit diskusi