CDR.cz - Vybráno z IT

Čím se chce prosadit Samsung GALAXY S3?

7. GALAXY S III_S Beam_Document sharing_W
Je to jen několik málo hodin, co společnost Samsung oficiálně představila v Londýně svou novou vlajkovou loď v oblasti mobilních telefonů – očekávaný GALAXY S III. Pojďme si stručně sesumírovat klíčové vlastnosti a funkce, které považuje Samsung za stěžejní.

Podrobnější výčet vlastností odstartujeme asi nejlépe přehledovou tabulkou základní produktových informací:

Sítě

 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

 3G (HSPA+ 21Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz

 4G (dostupná dle regionu)

Display

 4.8 palců HD Super AMOLED (1280x720)

Procesor

 1.4 GHz Exynos 4412 (quad core)

Operační systém

 Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)

Fotoaparát

 Hlavní (zadní): 8 Mega pixel Auto Focus, blesk

 Vedlejší (přední): 1.9 Mega pixel, HD @30fps

Video

 Kodeky: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark

 Nahrávání a přehrávání: Full HD (1080p)

Audio

 Kodeky: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AC-3, apt-X

Konektivita

 WiFi a/b/g/n, WiFi HT40

 GPS/GLONASS

 NFC

 Bluetooth® 4.0(LE)

Senzory

 Akcelerometer, RGB light, kompas, proximity senzor, gyroskop, barometr

Paměť

 1 GB RAM

 16/32 GB (64GB varianta bude dostupná v brzké době) + microSD slot (až 64 GB)

Rozměry

 136.6 x 70.6 x 8.6 mm, 133g

Baterie

 2,100 mAh

 

Nyní se podívejme na pár funkcionalit:

Smart stay

Jedná se o funkci, která sleduje aktuální použití telefonu uživatelem. Respektive sleduje uživatele například pomocí přední kamery – rozpoznává tvář majitele či jeho pohyby, nebo pomocí mikrofonu – rozpoznání hlasu. Na základě okolního světla a aktuální činnosti na telefonu reguluje také automaticky jas displeje.

S Voice

Jak z názvu napovídá, takto funkcionalita se zaměřuje na ovládání a rozpoznání hlasu – telefon je schopen se naučit a porozumět povelům. Tuto funkci lze také aplikovat pro vyhledávání informací a komunikaci se samotným přístrojem – přiřazení hlasových povelů k vybraným funkcím telefonu.

12. GALAXY S III_S Voice_B

Direct call

Je spíše taková malá "fičurka" – doplněk při vytváření zpráv. Pokud se totiž v průběhu psaní zprávy rozhodnete, že se nebudete trápit se softwarovou klávesnicí a raději dotyčnému zavoláte, stačí telefon přiložit k uchu a ten se již postará o automatické vytočení čísla adresáta sms zprávy.

Smart alert

Docela zajímavá funkce; automatické další upozorňování na zmeškané hovory a zprávy až teprve tehdy, kdy telefon budete držet fyzicky v ruce. Pokud jej necháte nějakou dobu ležet v klidu například na stole, nebude automatické opakování upozornění aktivní. Zapne se až tehdy, jakmile uživatel uchopí telefon (zřejmě změní jeho polohu) – upozorní vibrováním.

S Beam

Jedná se o vylepšenou technologii Android Beam. Ta umožňuje bezdrátový přenos dat mezi kompatibilními přístroji. S Beam poněkud nabírá na rychlosti – nevyužívá žádné Wi-Fi či mobilního signálu. Samsung uvádí, že stačí pouhá blízkost kompatibilních zařízení (v této době tedy zřejmě jen další model S III) a data jsou schopna se překopírovat (odeslat) do druhého (cílového) přístroje rychlostí až 3 MB/s.

Pop up play

Funkce, která dokáže držet "trochu windowsácky řečeno" okno s videem stále nahoře. Je možné si tedy spuštěné video hodit do určité části obrazovky a přitom si vyřizovat například úkoly či emaily, aniž byste museli video sklepávat někam do pozadí.

AllShare Play

Opět funkce pro snadnější sdílení souborů, tentokrát však se širší škálou podporovaných zařízení a bez ohledu na vzdálenost mezi nimi - GALAXY S III, tablety, PC nebo televizory (u posledních tří předpokládám alespoň podmínku stejné značky – tedy všechno výrobky Samsung).

Group Cast

Je spíše rozšiřující podfunkce výše popisované funkce AllShare Play. Umožňuje sdílet bezdrátově obsah na obrazovce hned s několika dalšími zařízeními ve stejné Wi-Fi síti (sdílení v reálném čase).

NFC (Near Field Communication)

Technologie pro realizaci bezkontaktních mobilních plateb. Umožňuje také rychlý přenos multimédií, sdílení internetových stránek, polohy a telefon může také posloužit jako bezpečnostní karta do zaměstnání.

11. GALAXY S III_AllShare Cast_W

Výčet všech novinek výše je selekcí informací, které se ve včerejších hodinách rozlétly napříč internetem. Nezmínil jsem úplně všechny novinky, to přiznávám, dovolil jsem si vybrat ty, které by mohly být pro vás těmi zajímavými. Pokud vás novinka zaujala, dejte mi (nám) určitě vědět prostřednictvím komentářů, můžeme se pak tomuto tématu věnovat více. Doplnit informace v dalších článcích – potencionálně si zajistit zařízení na recenzi. V České republice by se měl Samsung GALAXY S III dostat do prodeje v prvních červnových dnech. Cena nebyla doposud stanovena, ale pokud budeme vycházet z předpokladu, že se Samsung bude držet obchodního modelu předchozích let, počítejme s cenou okolo 12 000 CZK.

Galerie ke článku

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čím se chce prosadit Samsung GALAXY S3?

Středa, 9 Květen 2012 - 13:26 | Jiří Molnár | Opraveno, děkuji vám!
Pondělí, 7 Květen 2012 - 18:22 | trodo | Já právě proto auto dávno prodal. Protože jsem...
Pondělí, 7 Květen 2012 - 13:10 | CCblue | Mám přepnuto na černo-červenou a tabulka je hůř...
Neděle, 6 Květen 2012 - 20:27 | Ondrakl | dám vám podobnou otázku ... proč si většina lidí...
Sobota, 5 Květen 2012 - 11:44 | bager | Suhlasim, ale potom je otazka, preco si kupovat...
Sobota, 5 Květen 2012 - 07:26 | nameless1 | A jenom si tak vyloženě tipnu, že příště přijde i...
Sobota, 5 Květen 2012 - 07:01 | nameless1 | Kromě toho, že tak drahé telefony nekupuju, ideál...
Sobota, 5 Květen 2012 - 01:41 | TBS | Takze je to vlastne HTC One X se slotem na...
Pátek, 4 Květen 2012 - 21:27 | Ondrakl | pokud ho budete používat jen a pouze jako telefon...
Pátek, 4 Květen 2012 - 20:25 | Jiří Molnár | Safra, to je mystifikace - každý zdroj uvádí něco...

Zobrazit diskusi