CDR.cz - Vybráno z IT

USA zakázaly používat ZTE a Huawei ve vládních úřadech

V USA vyšel nový "balíček" zákonů nazvaný Defense Authorization Act. Podle něj by měly vládní úřady přestat používat technologie od společností Huawei a ZTE, které slouží k lokalizaci nebo sdílení dat. Je to hrozba pro národní bezpečnost.

Nedávno jsme Vás informovali o tom, že Huawei se stává světovou dvojkou na trhu se smartphony. Dokonce má plány, že by chtěl příští rok porazit Samsung, a stát se tak světovou jedničkou. Jeho přední příčka však není vítána americkou vládou, která proti společnosti Huawei a ZTE schválila nový zákon, který již potvrdil i americký prezident Donald Trump.

V rámci většího balíčku zákonů, nazvaného Defense Authorization Act, je mimo jiné zakázáno ve všech vládních úřadech používání většiny technologií od společnosti Huawei a ZTE. Tento zákon by měl vejít v platnost v příštích dvou letech.

Návrh tohoto zákona přišel od republikánských senátorů. Ti označují čínské mobilní výrobce jako hrozbu ohrožující národní bezpečnost. Není to poprvé, co je čínský výrobce mobilních telefonů omezován, protože již dříve bylo uvrženo na společnost ZTE embargo týkající se vládních zakázek.

Podle specifikace uvedené v zákoně je zakázáno používat součásti nebo služby společností Huawei a ZTE, jež jsou „podstatné“ nebo „kritické“ pro daný systém, v němž jsou používány. To zkrátka znamená, že nesmějí být používány ty technologie, které slouží k lokalizaci nebo ke sdílení dat.

Zákonodárci v USA zároveň zahrnuli jako součást balíčku i finanční prostředky pro všechny státní instituce, které budou muset díky novému zákonu změnit technologické prostředky na svých pracovištích. Sami společnosti to označují za protekcionismus a snahu upřednostnit vlastní americké značky. Podle společností neměly Spojené státy k takovému jednání žádný konkrétní podnět.

Zpočátku byl proti takovému zákonu i sám prezident Trump a dlouhodobě jej odmítal. Nakonec ho však podepsal. Paradox je, že letos v květnu prezident Trump vystoupil proti obchodnímu embargu uvaleného na společnost ZTE. Prohlásil, že po jednání s čínským prezidentem pracují na tom, aby ZTE mohla zase normálně fungovat. Pro ZTE je americký trh tak důležitý, že bez něj by se pohybovala na hranici existence.

V USA se čínské mobilní telefony netěší příliš velké oblibě. Počátek jejich nepopularity započal výroční zprávou House 2012, kde byly označeny jako bezpečnostní hrozba. Jakákoliv přítomnost škodlivého softwaru nebo špionážních zařízení v produktech ZTE a Huawei se vlastně ani nikdy nepotvrdila. Hrozba u těchto společností je, že jsou spoluvlastněné čínským státem, který vede komunistická strana.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku USA zakázaly používat ZTE a Huawei ve vládních úřadech

Pátek, 17 Srpen 2018 - 10:32 | DRK | Já si právě o tom něco přečetl evidentně na...
Pátek, 17 Srpen 2018 - 10:11 | Gaunter | Áno vážne. Doporučujem si najprv o tom niečo...
Čtvrtek, 16 Srpen 2018 - 18:05 | DRK | Vážně? Kolik porocent z ios a následně z aplikací...
Čtvrtek, 16 Srpen 2018 - 14:37 | Gaunter | To áno ale soft je americký a nie je ho už možné...
Čtvrtek, 16 Srpen 2018 - 11:58 | DRK | Dyť v číně se vyrábí i ten jejich apple...

Zobrazit diskusi