CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci překonali černou díru: Mají doposud nejostřejší záběr

Zdroj: Shutterstock

Černé díry, tajuplné a fascinující objekty vesmíru, byly dlouho záhadou pro všechny vědce. Jejich existenci předpověděla obecná teorie relativity Alberta Einsteina, ale až do roku 2019 nebylo možné je pozorovat přímo. Tým Event Horizon Telescope (EHT) však přinesl revoluci v našem chápání těchto nejmocnějších sil ve vesmíru.

První snímek černé díry M87 byl zveřejněn v roce 2019 a představil světu "koblihu" s černou dírou ve středu a akrečním diskem, vytvořeným hmotou vdechovanou blízkými hvězdami. Tato historická událost umožnila vědcům poprvé přímo pozorovat a zkoumat fyziku za těmito supermasivními objekty.

Nový snímek M87 s využitím dalšího dalekohledu a nových analytických technik, přinesl dosud nejdetailnější pohled na černou díru. Změny ve světelném prstenci kolem černé díry byly jasnější a ostřejší, což odhalilo Dopplerovy/Einsteinovy efekty, které způsobují, že se vrchol jasu posunul doprava.

Dr. Britt Jeter z tchajwanské ASIAA vysvětlil, že kolísání nejjasnější části prstence je důsledkem emisí z turbulentního akrečního disku. To má klíčový význam při testování teorií týkajících se magnetického pole a plazmového prostředí kolem černé díry.

Zdroj: Shutterstock

Vědecký tým potvrdil, že pozorování černých děr není pouze možné, ale také reprodukovatelné a správné. Dr. Keiichi Asada z ASIAA zdůraznil, že potvrzení prstence ve zcela nových datech představuje obrovský milník v poznání černých děr a jejich okolního materiálu.

Další pozorování EHT Collaboration jsou naplánována na první polovinu roku 2024. Vědci doufají, že tato nová pozorování umožní vytvoření prvního „videa“ černé díry, což by přineslo pohled na její chaotické pohyby. Tato vědecká spolupráce odhaluje stíny černých děr a posouvá nás blíže k pochopení jejich tajemného vesmírného vlivu. I přes složitost technologie a analytických postupů se tato výzkumná práce ukazuje jako klíčový krok k rozluštění tajemství černých děr a jejich fascinující fyziky.

Diskuse ke článku Vědci překonali černou díru: Mají doposud nejostřejší záběr

Středa, 24 Leden 2024 - 19:26 | Honza1616 | Taky jsem klikl na článek v domnění že zde bude...
Pondělí, 22 Leden 2024 - 12:04 | DRK | Tak jsem si to přečetl s tím že se stal nejspíše...

Zobrazit diskusi