CDR.cz - Vybráno z IT

Xiaomi Mi Band aneb fitness náramek za rozumnou cenu

nepřehlédněte
Xiaomi Mi Band
Pokud hledáte fitness náramek za rozumnou cenu, který vydrží na jedno nabití něco přes měsíc, pak dál hledat nemusíte. Vyzkoušeli jsme za vás Xiaomi Mi Band, který navíc komunikuje se všemi platformami - Android, iOS i Windows Phone.

Čínskou značku Xiaomi vám jistě představovat nemusíme. Během poslední pár let se dostala velmi rychle do podvědomí nás všech, a to hlavně díky svým dobrým produktům. Dnes si představíme další z nich a to chytrý náramek Mi Band.

Obsah balení

Samotný Mi Band přišel v kartonové krabičce, která je pro čínské výrobce určitým standardem, pouze s čínským manuálem, kde vám bude srozumitelný pouze QR kód pro stažení potřebné aplikace Mi Fit. Dále samotný kovový střed již zastrčen do černého gumového náramku a USB kabel pro nabíjení.

Xmb Box

Jedná se o gumový náramek s kovovým pinem, který drží na výbornou. I po dvouměsíčním používání se náramek ani jednou sám nerozepnul. Ve středu náramku je umístěn samotný kovový snímač (jádro) se třemi diodami, které lze spatřit pouze pokud svítí. Samotný kovový snímač můžete nosit třeba i v kapse nebo na krku (pouzder je dnes spousta), náramek však snímá převážně pohyby rukou (nebo v kapse pohyby nohou) - tudíž nelze moc počítat s korektností při počítání kroků, kdybyste ho měli třeba jako přívěšek na krku.

Začínáme

Před první použitím bude nutné náramek nabít. Nabíjení zabralo zhruba 5 hodin. Možná si teď říkáte, že je to dlouhá doba; pokud však budeme brát v potaz, že náramek nabíjíme jednou za měsíc, v lepším případě měsíc a půl, pak jistě s námi uznáte, že to zas tak dlouhá doba přeci jen není. Úplné nabití náramek značí rozsvícením všech tří diod. Poté stačí stáhnout aplikaci Mi Fit ze Store, kde je nutné založit si účet. Aplikace je pak v angličtině - spárování s telefonem přes zmíněnou aplikaci je již snadné.

V tomto ohledu se však sluší podotknout, že při našem testování náramek v některých případech nebyl vidět přes Bluetooth, ale samotná aplikace se s náramkem vždy spárovala. Před koupí si tedy ověřte, zda aplikace podporuje váš telefon. Ve zkratce by se mělo jednat o Android 4.4 nebo vyšší, Windows Phone 8 a vyšší a iOS 8 a vyšší. Bez aplikace nemáte kde jinde sledovat záznamy ze samotného náramku, je tedy nezbytností. Dále by váš telefon měl dle oficiálních údajů podporovat minimálně Bluetooth 4.0. Samotný náramek jsme však testovali na Huawei P6, který podporuje Bluetooth 3.0, a nesetkali jsme se s žádným omezením či problémem. Neberte to však jako samozřejmost, v ideálním případě se zkuste pro otestování kompatibility spárovat s náramkem, který již někdo ve vašem blízkém okolí vlastní.

Aplikace Mi Fit

Mi Fit Steps 1Mi Fit Steps 2Mi Fit Steps 3

Standardní aplikace Mi Fit, dostupná v obchodech na všech zařízeních, je v angličtině a zobrazuje pouze váš spánkový cyklus a počet ušlých kroků. Dále je zde možnost nastavení chytrého buzení, kdy vás náramek vzbudí vibrací max. 30 min před nastaveným časem, a to v době nejslabšího spánkového cyklu. (A opravdu to funguje.) 

Dalším nastavením je zde možnost zapnout upozornění na volání, kdy vás náramek upozorní vámi nastavenou barvou, vibrací, a to bez zpoždění nebo s vámi nastaveným zpožděním. Na nic jiného již s oficiální aplikací náramek neupozorňuje. V aplikaci je také automaticky nastavený čas od 22:00 do 7:00, kdy vás náramek nebude upozorňovat na volání. Tento čas se prozatím nedá měnit, ale v nadcházející aktualizací by to již mělo být možné. Momentálně se dá čas pouze vypnout, takže vás náramek bude upozorňovat neustále. To se dá jednoduše obejít vypnutím Bluetooth a opětovným zapnutím tehdy, když bude chtít být opět upozorňováni.

Mi Fit Sleep 1Mi Fit Sleep 2Mi Fit Sleep 3

V některých případech je síť Xiaomi přetížená a trvá déle, než se vám povede zaregistrovat, nebo trvá delší dobu, než vám přijde potvrzovací kód, který je nutný zadat do určitého času. V tomto případě nezbývá nic jiného, než hodinku počkat a pokus opakovat. S Huawei P6 šlo vše jak po másle, se Samsungem Galaxy S4 Mini jsme měli problém s aplikací, kterou jsme museli několikrát přeinstalovat, než přestala vyhazovat chybnou hlášku, ale poté již vše fungovalo správně bez dalších potíží. U Sony Xperie Z jsme museli pouze aktualizovat Android na verzi 4.4, aby registrace proběhla v pořádku. Registraci u iPhonu 6 jsme přeskočili, protože jsme využili již vytvořený profil, který jsme vytvářeli na Lumii 920. Zde byla registrace nejdelší, stále nám chodila SMS s potvrzovacím kódem cca do hodiny. Kód jste však měli zadat u třetího pokusu nejdéle do 1 min 30 sec. Druhý den však registrace proběhla úspěšně a vše již fungovalo tak, jak mělo. Se stejným problémem se často setkávají právě uživatelé iPhonů, proto jsme raději využili již vytvořený profil.

Mi Fit Settings 1Mi Fit Settings 2

Pro majitele Android zařízení, však máme dobrou zprávu. Díky fóru miuios.cz lze stáhnout přeloženou aplikaci do češtiny, která mimo již zmíněné funkce dokáže upozorňovat na všechny notifikace, které si v aplikaci navolíte. Navíc je zde možnost propojení s váhou od Xiaomi. Jedná se totiž o aplikaci přímo od Xiaomi, se kterým vývojáři z fóra aktivně komunikují a vydávají pravidelné aktualizace, které se do oficiálních obchodů mimo Čínu nedostanou.

Mi Fit Settings 3Mi Fit Settings 4

Zkušenosti z používání

Samotný náramek lze používat bez stálého připojení přes Bluetooth, přijdete tak sice o možnost upozornění na notifikace, ale razantně tím prodloužíte výdrž baterie (a to někdy až na dvojnásobek).  Během našeho testu jsme byli stále připojeni k telefonu. Po druhé jsme nabíjeli až po celých 32 dnech a to se 2 % baterie. Nyní jsme na nějakých 26 % a aplikace nám ukazuje 27 dní od nabíjení. Vždy tedy záleží na daném vytížení náramku.

Ze zkušeností jiných uživatelů víme, že se dá dosáhnout i 50 dní se zbylými 17 %. Zde se však nejednalo o stálé připojení přes Bluetooth. Z tohoto výsledku také vyplývá, že samotný náramek má svou vlastní paměť, do které si údaje dočasně ukládá a při synchronizaci je předá do aplikace Mi Fit, která si dělá zálohu u Xiaomi přes váš vytvořený účet. (Určitě má i pojem o čase, jinak by vás nedokázal budit ve vámi stanovenou hodinu.)

A jak je na tom samotný krokoměr? Kroky měří téměř přesně. Při procházce v Zoo jsme porovnávali údaje z krokoměru v iPhonu a z aplikace Mi Fit. Rozdíl byl nějakých 80 kroků při celkových 12 000. Nutno podotknout, že iPhone měl u sebe jiný uživatel než náramek Mi Band s nainstalovanou aplikací Mi Fit. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by dva lidé udělali na stejné trase úplně stejný počet kroků, tudíž odchylku kvitujeme.

Pokud však budete s náramkem zvedat činky, nebo si třeba čistit zuby, budete muset počítat s připočtením jistých kroků navíc. U zvedání činek by to jistě nemusel být takový problém, vynaložili jste určité úsilí, které vám Mi Band připočte v podobě kroků a spálených kalorií, ovšem při čištění zubů to bude asi jiné. Pokud tedy nechcete mít v hodnocení 20 - 50 kroků navíc, doporučujeme náramek při čištění zubů (nebo další činnosti, kde využíváte pouze pohyby rukou - třeba při sedavém zaměstnání) sundat, nebo nosit na druhé ruce, než je vaše preferovaná. V aplikaci si sice navolíte, zda jste pravák nebo levák - jestli náramek nosíte na pravé nebo levé ruce, ovšem že by to mělo vliv právě na počet zaznamenaných kroků, jsme nepoznali.

Co se upozorňování na notifikace týče, tak si českou verzi pro Android nemůžeme vynachválit. Na vše upozorňuje správnou barvou, bez zpoždění a s vibrací, jak má být. Nutno znovu podotknout, že náramek vždy jako první upozorní vibrací s modře rozsvícenou prostřední diodou a až poté upozorní vámi navoleným počtem vibrací a příslušnou barvou - to aby bylo zřejmé, o jakou notifikaci se jedná. U iOS a Windows Phone funguje tato funkce stejně, avšak upozorňuje pouze na volání.

Xmb Colors

Díky silné podpoře od ostatních výrobců si navíc můžete náramek přizpůsobit k obrazu svému. V originálním balení je sice pouze v černém provedení, na internetu však najdete nespočet jiných barev nebo i jinak barevných variací a v neposlední řadě i náramky kožené s kovovými pouzdry. Xiaomi Mi Band můžete tedy nosit i jako módní doplněk a nemusíte se za něj stydět i v drahé garderobě na koncertu vážné hudby. :) Zde však pozor, kvalita náramků se může lišit od originálního od Xiaomi. Ceny jsou však podstatně nižší (cca od 48 Kč/kus). U jednoho z těchto gumových náramků se nám však dvakrát stalo, že se během spánku rozepnul a ráno jsme hledali Mi Band pomocí vibrací po posteli.

Největším lákadlem Xiaomi Mi Band bude také jistě cena, která startuje v přepočtu na 400 Kč u čínských dodavatelů. Zde by ale mohl být určitý problém s případnými pozdějšími reklamacemi. Jelikož se stále jedná o čínský výrobek - tedy s trochou nadsázky co kus, to originál - sáhli bychom raději po o něco dražší variantě 580 Kč u českého dodavatele CZC.

Pokud již náramek vlastníte, doporučujeme v první řadě otestovat funkčnost vibračního motůrku, blikání diod a v neposlední řadě voděodolnost. Kovové jádro totiž splňuje stupeň krytí IP67. Ze zkušeností jiných uživatelů a recenzentů však víme, že někdy dorazil náramek, který voděodolný nebyl, nebo nesvítila jedna dioda či dokonce nevibroval. Nám však dorazil plně funkční hned napoprvé - nakupovali jsme u výše zmíněného českého distributora.

Pro majitele telefonů Xiaomi navíc náramek přináší možnost odemykání pomocí přiblížení se náramku k telefonu. Telefon se nerozsvítí ani sám neodemkne, jen při rozsvícení displeje není nutné zadávat heslo či kreslit bezpečnostní znak. Náramek tedy nahrazuje zabezpečení telefonu (heslo, znak, otisk prstu). Dle uživatelských hodnocení prý stačí nainstalovat custom ROM MIUI na svůj telefon a odemykání bude fungovat i vám, na vašem androidím telefonu. 

Závěrečné hodnocení

Pro běžného uživatele představuje Xiaomi Mi Band vynikajícího pomocníka za zlomek ceny, který řekne, jak dobře jste spali, kolik jste toho nachodili, kolik jste spálili kalorií (které dokáže převést i na jídla, která odpovídají počtu daných kalorií) aj. Pokud jste vlastník zařízení s Androidem, jistě vás mile překvapí fórum miuios.cz, kde se každým dnem objevují nové aktualizace a nápady, jak využít celý potenciál Mi Bandu - poslední takový nápad je zobrazení času pomocí vibrací či blikání diod. Navíc se Mi Band neomezuje pouze na jednu platformu, čímž si celkově najde příznivce v širším okolí než konkurence.

Je trochu škoda, že pro využití plného potenciálu Xiaomi Mi Band - kterého má na rozdávání - byste se museli prozatím spokojit s čínskou verzí aplikace Mi Fit, nebo využívat pouze Android, na který se díky vývojářům z miuios.cz tyto aktualizace časem dostanou. V Číně je totiž aplikace na všech zařízeních totožná, takže bychom se s kapkou idealismu mohli dočkat těchto aktualizací i na ostatních OS, pokud se toho samozřejmě nějaké fórum ujme.

Profesionálnímu sportovci bychom však náramek nedoporučili s ohledem na možné odchylky a postrádaní některých funkcí, jako je třeba měření tepu, či schopnosti rozpoznat rozdíl mezi chůzí a během, který aplikace Mi Fit rozezná jen v případě aplikace určené výhradně pro Čínský trh.

Tagy: 

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Xiaomi Mi Band aneb fitness náramek za rozumnou cenu

Pátek, 21 Srpen 2020 - 22:56 | Alik | Kluci a dá se ještě na Mi Band 1 sehnat náramek...
Pondělí, 2 Květen 2016 - 17:06 | Kladivoun | Mě by se líbil nějaký fitness náramek, který má...
Čtvrtek, 21 Leden 2016 - 13:10 | Wanna158 | Je to skvělý náramek, jen je třeba dávat pozor...
Středa, 10 Červen 2015 - 02:50 | Magy357 | Dost pochybujem. To, co popisujete, je vlastnost...
Úterý, 9 Červen 2015 - 21:50 | Riman | Ne.
Úterý, 9 Červen 2015 - 21:43 | Silas | Dotaz pro majitele: Používal jsem Jawbone UP (a...
Úterý, 9 Červen 2015 - 19:26 | Zyklon | Díky za info. Tak ještě trochu jinak - (používám...
Úterý, 9 Červen 2015 - 19:11 | Jan Honza | Pak vam odporučím Jawbone tu verzi s tepovkou......
Úterý, 9 Červen 2015 - 13:55 | Riman | Ne, to by musel mít GPS. A pak by samozřejmě cena...
Úterý, 9 Červen 2015 - 13:01 | Zyklon | Dotaz. Umí náramek spolupracovat s mapou - záznam...

Zobrazit diskusi