CDR.cz - Vybráno z IT

Jaderný pohon pro kosmické lodě způsobí revoluci, tvrdí vývojáři Lockheed Martin

Zdroj: Shutterstock

Vesmír je tajemné místo, které již po staletí láká lidstvo. To se ale do vesmíru dostale teprve před pár desetiletími. Okruh člověkem probádaného vesmíru je ale silně limitován výkonností raket, resp. jak rychle a jak daleko dokáží doletět. Proto přichází společnost Lockheed Martin s novým řešením.

Jak funguje raketový motor?

V současné době se pro raketový motor používá kapalné palivo a je napájen většinou ze dvou nádrží. V jedné je palivo a ve druhé je tzv. okysličovadlo. Jak je známo, tak ve vesmíru není kyslík, který je ale pro zážeh naprosto nezbytný. Palivo poté putuje spolu s okysličovadlem do spalovací komory, a to pod určitým tlakem. Je logické, že výstupní tryska je velice exponované místo, a proto musí být vyložena třeba grafitem.

Jaderný raketový pohon Lockheed Martin

Společnost Lockheed Martin se rozhodla upustit od stávajícího modelu raketového motoru a chce celou vesmírnou dopravu posunout o kousek dál. Začala totiž vyvíjet termální jaderný pohon, který by umožnil i cesty do dalekých končin a jednou i na Mars. Nešlo však o přímou iniciativu společnosti Lockheed Martin, ale tato společnost byla vybrána agenturou NASA a DARPA jako hlavní vývojář raket a kosmických lodí s termálním jaderným raketovým motorem.

Odborníci mají od tohoto typu paliva velká očekávání a přirovnávají to mnohdy i k ponorkám, které v dřívějších dobách mohly plavat jen 48 hodin. Po převodu na nukleární pohon mohou zůstat pod vodou libovolně dlouho. Obdobná situace by nastala i v případě kosmických lodí, které by najednou zvládly i nepředstavitelně daleké cesty.

Zdroj: Shutterstock

Navíc by termální jaderný pohon umožnil cestovat i výrazně rychleji. Další výhodou je i prostor. Současné palivové nádrže zabírejí v kosmické lodi většinové procento místa. Po přechodu na jaderný pohon by se váha lodi měla snížit a volný skladovací prostor rapidně zvětšit.

Za zmínku zajisté stojí i fakt, že jaderný pohon nabídne posádce lepší manévrovací prostor. Kosmická loď bude totiž daleko lépe reagovat a bude možné se rychleji vyhnout například nebezpečnému tělesu v trajektorii lodě. Společnost Lockheed Martin by na tomto projektu měla spolupracovat společně se společností BWX Technologies, která by dodala pouze samotný reaktor a palivo.

Celý projekt nese název DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) a první prototyp by měl být hotový již do roku 2027. Testování prý nebude probíhat v naší atmosféře kvůli možnému úniku radioaktivních látek, ale odehraje se v bezpečné vzdálenosti nad zemí označované jako „jaderně bezpečné oběžné dráhy“.

Jak bude jaderný pohon fungovat?

Fungování jaderného pohonu bude v podstatě záležitostí jednoduché fyziky, protože jaderný reaktor ohřeje vodíkové palivo na skutečně extrémní teplotu. Vodík ve speciálních nádržích vlivem vysoké změny teploty rychle expanduje a změní své skupenství na plynné a tím vznike obrovský tlak. Tento tlak je pak možné využít k raketovému pohonu a zároveň je tento tlak mnohonásobně větší než u stávajících raketových motorů.

Je jisté, že se jedná o velkou až revoluční novinku, která změní prakticky vše od vesmírné turistiky až po obsazování nových vesmírných těles. Jaderný pohon je rychlejší, účinnější, levnější a lehčí – což jsou samá pozitiva. Vyvstává jen otázka, proč někdo nezačal tento pohon vyvíjet již před dvaceti lety, když ponorky obdobnou technologii využívají již od šedesátých let.

Diskuse ke článku Jaderný pohon pro kosmické lodě způsobí revoluci, tvrdí vývojáři Lockheed Martin

Úterý, 1 Srpen 2023 - 08:55 | Rejpal | Revoluční?! Nikdo nezačal vyvíjet před 20 lety?!...
Úterý, 1 Srpen 2023 - 07:28 | Tarman | "Vyvstává jen otázka, proč někdo nezačal...
Úterý, 1 Srpen 2023 - 00:41 | Arctia | https://www.youtube.com/watch?v=FmHPeIXnucw
Pondělí, 31 Červenec 2023 - 17:03 | CyberAngel | "Vyvstává jen otázka, proč někdo nezačal...
Pondělí, 31 Červenec 2023 - 13:02 | Jan Smetana | Jeste vymyslet stit, aby cloveka nerozsekalo...
Pondělí, 31 Červenec 2023 - 12:42 | maruširi | Mám podezření, že Čihák je špatně natrénovaná AI...
Pondělí, 31 Červenec 2023 - 11:25 | Jack FX | Sorry jako, ale článek mi přijde jako další...

Zobrazit diskusi