CDR.cz - Vybráno z IT

Konečně! SpaceX přistála na plošině v oceánu, znovupoužití rakety nic nebrání

nepřehlédněte
Spacexx
SpaceX chce své vesmírné rakety použít až 100x a proto musel přijít se způsobem, jak si cestu zpět na pevnou zem zkrátit. Řešením jsou plovoucí plošiny. Pojďte se podívat na první úspěšné přistání prvního stupně rakety na plovoucí plošinu.

Začátky nebývají lehké a pocítili to i v SpaceX, kde se po úspěšném startu pokoušeli s raketou, resp. jejím prvním stupněm opětovně přistát. Na pevné zemi se přistání ukázalo poměrně "jednoduché", a tak přišla na řadu zkuška ohněm. Z důvodu úspory paliva (raketám přibližně v polovině případů nevychází palivo na návrat) vznikla myšlenka přistání na plovoucí plošině v oceánu. Pohybující se přistávací plocha je jiná výzva a pro SpaceX znamenala spoustu trápení.

9.4. konečně došlo k úspěchu a 42 metrů dlouhý první stupeň úspěšně dosedl na plošinu s názvem Of Course I Still Love You. Naposledy první stupeň rakety sice dosedl na plošinu také, ale špatně uzamknutá stabilizační noha způsobila pád a následný výbuch. Po nezbytných úpravách mohlo 9.4. dojít k dalšímu testu, jehož výsledek už dělá SpaceX radost.

V průběhu mise CRS-8 vyslali vylepšenou verzi rakety Falcon 9 s přídomkem v1.1 Full Thrust s nákladem v podobě vesmírné nafukovací kapsle pro lidskou posádku. Cílem byla stanice ISS. První fáze rakety se po úspěšném vynesení nákladu nakonec úspěšně vrátila a dosedla na plovoucí plošinu. Pokud jste fanoušci vesmírných letů, určitě se podívejte na záznam níže, stojí to za to.

CRS-8 Dragon - záznam celého letu včetně příprav

Plovoucí plošiny SpaceX nasazuje kvůli letům, u kterých hrozí nedostatek paliva pro úspěšný návrat na pozemní základnu. Úspěšné přistání je důležitým krokem pro vizi opětovného používání raket, což výrazně sníží náklady.

Obama Spacex

SpaceX bude nyní zkoumat, zda je první stupeň rakety v pořádku a pokud ano, vyšle jí do vesmíru znovu. Je fascinující, jak moc přistání v podání SpaceX připomíná scénu ze starého ruského filmu The Sky Calls, kde raketa přistává na plovoucí plošině. Ve sci-fi je očividně nevyčerpatelný zdroj inspirace.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konečně! SpaceX přistála na plošině v oceánu, znovupoužití rakety nic nebrání

Úterý, 12 Duben 2016 - 22:18 | super master | presne tak, je to majstrstyk, donedavna naproste...
Úterý, 12 Duben 2016 - 15:51 | Fotobob | Jako prosté oznámení by to vyznělo skoro až suše...
Úterý, 12 Duben 2016 - 15:22 | Rajnoha | Ale aj tak je to uzasne, pristat stovky km od...
Úterý, 12 Duben 2016 - 14:02 | super master | Prvni stupen falcon 9 nema 40m, ale skoro 70m,...

Zobrazit diskusi