CDR.cz - Vybráno z IT

Apple bude notifikovat, kdy je na čase si vzít prášky. Existují ale lepší řešení

Apple představil světu novou funkci ve své aplikaci Zdraví, která nese název Léky. Zde si mohou jednotliví uživatelé přidat upozornění, které léky mají kdy brát, a aplikace je v příslušný čas upozorní. I když funkci představila společnost jako novinku, na trhu již podobných aplikací (ba dokonce lepších) existuje celá řada.

Zdroj

Každý z nás určitě bere nějaké léky nebo při nejmenším vitamíny a doplňky stravy. Buď se snažíme být co nejzdravější nebo nás trápí nějaké i chronické onemocnění. Existuje pak mnoho aplikací a funkcí, které se specializují na to, abychom si včas zvali své příslušné léky.

Další společností, která se rozhodla s podobnou aplikací přispět, je Apple, který letos na Worldwide Developers Conference oznámil zavedení funkce Léky v iOS16 a WatchOS 9, tato funkce bude zahrnuta do aplikace Zdraví. Princip je velice jednoduchý, do této aplikace zadáte seznam vašich léků s příslušným dávkováním, a dle těchto informací budete dostávat notifikace.

Zdroj

Léky si můžete také přidávat pomocí naskenování štítku z léků a oznámení si personalizovat dle dávkování, barvy oznámení, apod. U některých léků může být poměrně jedno, zda je berete v rozmezí několika hodin, ale jsou i léky, které si musíte striktně vzít v konkrétní hodinu. V případě starších lidí dochází k častému zapomínání a to může v případě silných léků být velice kritické až život ohrožující. Takové aplikace jim tedy mohou výrazně pomoci udržet si zdraví. 

Nápad je to jistě dobrý a chvályhodný, nicméně se rozhodně nejedná o žádnou novinku. Jen na našem trhu existuje spousta podobných aplikací již řadu let, jako například aplikace Benu, kde si také můžete zadat upozornění na léky a doplňky stravy, ale oproti aplikace od Applu umí i zkontrolovat případné kontraindikace. Jelikož se některé léky nesmí užívat v kombinaci s jinými látkami, může tato funkce zachránit život. Kolikrát tyto kontraindikace nezná z paměti ani lékař, natož pak aby si je pamatoval pacient. 

Diskuse ke článku Apple bude notifikovat, kdy je na čase si vzít prášky. Existují ale lepší řešení

Žádné komentáře.