CDR.cz - Vybráno z IT

Apple nadále odstřihává Rusko. Z App Store stáhnul největší ruskou sociální síť

Čím déle trvá ruská invaze na Ukrajině, tím více pokračuje odstřihávání Ruska od západních technologií a společností. Jednou z nich je i společnost Apple, která se rozhodla, že nebude ve svém AppStoru nabízet některé ruské aplikace.

Zdroj: Shutterstock

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu se mnoho společností stáhlo z ruského trhu a postupně se snaží přerušovat i veškeré napojí na tamní ekonomiku. Výjimkou není ani americký technologický gigant Apple, který se sice z ruského trhu stáhl, ale doposud nabízel ve svém obchodě App Store některé ruské aplikace.

Nyní se ale rozhodl zablokovat aplikace, jako je Mail.ru nebo pátou největší sociální síť v Rusku, Vkontakte. Pokud již někdo má tyto aplikace nainstalovány, zůstanou mu, ale již nedostane žádnou bezpečnostní záplatu a mohou také nastat problémy s platbami či upozorněním. Podle oficiálního vyjádření jsou tyto aplikace distribuovány vývojáři, kteří jsou většinově vlastněni či kontrolovány jednou nebo více stranami, na které jsou uvalené sankce vládou Spojeného království.

Zdroj: Shutterstock

Apple tak v návaznosti na tyto sankce ukončil vývojářské účty spojené s těmito aplikacemi, takže tyto aplikace nelze nově stáhnout z žádného zařízení nehledě na geografické umístění. Další sankce uvalilo Spojené království na ruské oligarchy tento týden kvůli falešným referendům konaným na Ukrajině.

Mezi těmi, na které byly uvaleny sankce jsou i manažeři Gazprombank, což je ruská banka s vazbami naVKontakte. Tyto aplikace jsou však stále dostupné na Google Play a není doposud jasné, zda Google bude následovat příkladu svého konkurenta Applu. Zda bude mít celá záležitost nějaký další dopad se prozatím neví.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple nadále odstřihává Rusko. Z App Store stáhnul největší ruskou sociální síť

Žádné komentáře.