CDR.cz - Vybráno z IT

Chcete ještě vydělat na Bitcoinu? Odstěhujte se do Číny

Společnost JPMorgan Chase & Co provedla analýzu Bicoinu za poslední čtvrtletí loňského roku a zjistila, že vzhledem k tomu, že kvůli poklesu obchodovatelné ceny Bitcoinu pod $4 000 přestává být jeho těžba rentabilní.

Kdysi velice lukrativní a rentabilní kryptoměna Bitcoin zažívá v současné době spíše jednu ze svých dalších krizí. Vyplývá to z analýzy za poslední čtvrtletí loňského roku, kterou provedla společnost JPMorgan Chase & Co.

Náklady na těžbu jednoho Bitcoinu se totiž pohybují zhruba ve výši 90 000 Kč, kdežto obchodní cena je v na hranici okolo 80 000 Kč. Tyto údaje jsou zprůměrované z celosvétového trhu. Na hranici pod 90 000 Kč spadl Bitcoin již v listopadu loňského roku.

Jinými slovy to znamená, že v různých zemích se cena pohybuje na různé výši stejně tak, jako náklady na těžbu. Proto se může najít oblast, kde se těžba stále ještě vyplatí. Jednou z těchto zemí je bezpochyby Čína, která má velice nízké těžební náklady, spadající až na pouhých 54 000 Kč.

Velké těžařské společnosti získávají energii na těžbu odkoupením přebytečné energie například z továren zaměřených na zpracování hliníku. Ty mají totiž, díky velkým odběrům energie, od dodavatelů stanoveny daleko nižší ceny.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Chcete ještě vydělat na Bitcoinu? Odstěhujte se do Číny

Žádné komentáře.