CDR.cz - Vybráno z IT

ČTÚ nezveřejnil seznam zájemců o 5G síť, jak je běžnou praxí, pouze jejich počet

Český telekomunikační úřad vypsal aukci na přidělení 5G sítě. Nepostupoval však podle zavedené praxe a po uplynutí termínu uzávěrky nezveřejnil seznam účastníků, pouze uvedl, že jich je sedm.

Zdroj

Nejen ve světě, ale i v u nás v České republice se vše chystá na masové zavedení 5G sítě. V současné době se celá věc nachází ve stádiu vyjednávání zájemců o přidělení 5G sítě od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Uzávěrka přihlášek byla do 30. září a následující den měl být uveřejněn seznam zájemců. 

Místo seznamu zájemců však ČTÚ publikoval pouze jejich počet a zveřejnila tiskovou zprávu: Praha, 1. října 2020 – do výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů pro zajištění sítí elektronických komunikací v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3400–3600 MHz se přihlásilo 7 uchazečů. V souladu se zákonem o elektronických komunikacích a podmínkami výběrového řízení nebude Úřad v této fázi jména konkrétních uchazečů zveřejňovat.

Zdroj

Nikdo zatím neví, proč ČTÚ nepokračoval ve své zavedené praxi z většiny předchozích aukcí, kdy bez problémů zveřejňoval i jména uchazečů. Při dotazování se ČTÚ odkázal na §21 zákona o elektronických komunikacích. V tomto paragrafu se můžeme dočíst, že se týká obecně omezení práva jednotlivých uchazečů nahlížet do spisu. 

O zákazu publikování seznamu uchazečů po uplynutí termínu uzávěrky se v něm nic nepíše. Zástupce Českého telekomunikačního úřadu však potvrdil, že do aukce se nepřihlásil ČEZ, který již dříve avízoval, že uvažuje o zúčastnění se aukce. Na seznam uchazečů si tak budeme muset pravděpodobně ještě počkat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku ČTÚ nezveřejnil seznam zájemců o 5G síť, jak je běžnou praxí, pouze jejich počet

Pátek, 23 Říjen 2020 - 05:07 | Fox 25 | Jop, telecom by to zvládl líp. Teda pokud by to...
Čtvrtek, 22 Říjen 2020 - 12:58 | Palomino | Zase nějaká levárna. Státní monopol by byl lepší...

Zobrazit diskusi