CDR.cz - Vybráno z IT

DeepMind zveřejnila databázi 200 milionů proteinových struktur

Společnost DeepMind rozšířila svou původní databázi proteinových struktur čítající zhruba 1 milion záznamů na neuvěřitelných 200 milionů záznamů. Tyto údaje pak významně pomáhají například v medicíně při léčbě různých onemocnění.

Zdroj: Shutterstock

Společnost Alphabet je mateřskou společností nejenom Googlu, ale také společnosti DeepMind, která se specializuje na vývoj umělé inteligence. Je tomu zhruba dva roky, co tato společnost přišla s tím, že vytvořila doposud nejdokonalejší algoritmus pro předpovídání proteinových záhybů AlphaFold (resp. tvaru bílkovin).

Výsledky svého vývoje společnost DeepMind průběžně uveřejňovala, takže již za rok od první publikace se tato data dostala k půl milionu vědců z celého světa. Ti pak jednotlivé části výzkumu z oblibou používají ve svých vědeckých pracích, čímž i vývoj AlphaFold stoupá na úrovni.

Zdroj: Shutterstock

Nyní však společnost DeepMind publikovala informaci, že svou databázi čítající jeden milion záznamů o proteinových strukturách rozšíří na 200 milionů záznamů. Na toto projektu se podílí mimo vývojářů ze společnosti Alphabet i Evropský bioinformatický institut (EMBL), který přispěl databází proteinů různých živočichů, rostlin či dalších forem života.

Celý projekt včetně průběžných výsledků je pak publikován hned na několika platformách, jako je UniProtEnsembl a OpenTargets. Podle světových odborníků je toto velký pokrok ve vědeckém bádání, protože určit strukturu a tvar bílkovin dříve trvalo i několik let, zatímco díky umělé inteligenci je to záležitost několik sekund. Již nyní výsledky bádání a vývoje AlphaFold pomohly osvětlit léčbu lepry či Chagasovy choroby a dá se očekávat, že s rozšířením databáze proteinových struktur bude podobných úspěchů v medicíně i vědě jen přibývat.

Diskuse ke článku DeepMind zveřejnila databázi 200 milionů proteinových struktur

Žádné komentáře.