CDR.cz - Vybráno z IT

Demonstrace v Íránů potlačila vláda odstavením internetu

Írán se zařadil mezi země, které sáhly po odstavení od internetu jako prostředku za účelem potlačení nepokojů či kvůli snížení množství informací, které z dané země unikají do zahraničí.

V poslední době je Írán spojen především s řadou konfliktů, krizí a ozbrojených sporů. Nyní se však obyvatelé Iránu vzbouřili a vyšli do ulic demonstrovat. Hlavním důvodem byl až 50% nárůst cen pohonných hmot. Vláda sáhla po čím dál populárnějším řešení podobných problémů.

Vládním představitelům je jasné, že se demonstranti musí nějak domlouvat, proto se rozhodli, že zablokují komunikační kanály. To byl důvod, proč byly „vypnuty" veškeré přístupové cesty k internetu. Samotná vláda však toto tvrzení, že by odstavila zemi od internetu, tvrdě odmítá.

Občanům tak zbývá jediný komunikační prostředek, kterým je telefon,ovšem i ty jsou pečlivě hlídány, zejména co se týče zahraničních hovorů. Ať už je pravda jakákoliv, vláda může efektivně kontrolovat za pomoci řízených výpadků internetu, jaké informace kolují mezi občany i jaké informace uniknou z Íránu do zahraničí.

Čím více se lidstvo stává „životně“ závislé na internetu, tím více se stává pro představitele některých zemí právě internet dobrým nástrojem pro ovládání své země. Mimo Írán je to například i Indie, Pakistán nebo třeba i Rusko, které alespoň na rozdíl od ostatních zemí nic neskrývá a oficiálně si udělilo pravomoc odepřít přístup od globálního internetu podle potřeb.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Demonstrace v Íránů potlačila vláda odstavením internetu

Středa, 20 Listopad 2019 - 22:42 | Jirka1 | Takže protesty, které vyvolalo zdražení benzínu o...
Středa, 20 Listopad 2019 - 08:13 | Xspy | Nevšiml jsem si ,že by o demonstracích v Íránu...
Úterý, 19 Listopad 2019 - 07:50 | DRK | "Demonstrace v Íránů potlačila vláda...

Zobrazit diskusi