CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook koupil startup, který snímá okolí uživatele a přesně jej lokalizuje

Podle posledních zpráv společnost Facebook zakoupila londýnský startup, který je zaměřený na co nejpřesnější určování polohy. Spekuluje se, zda Facebook chce tento startup využít pro své brýle s rozšířenou realitou či pro nějaký jiný projekt.

Ve světě technologie se momentálně svádí závod v oblasti rozšířené a virtuální reality. Největší technologické společnosti světa se předhánějí v tom, kdo vyvine další drahocennou funkcionalitu. Další krok v tomto souboji nyní učinila společnost Facebook, když zakoupila poměrně rozhodující prvek pro své brýle s rozšířenou realitou.

Tímto prvkem je startup Scape Technologies, což je londýnská společnost specializující se na lokalizaci za pomoci počítačového vidění světa pro co nejpřesnější určování polohy. Jejich polohovací služba pracuje v podstatě na cloudu a převádí obrázky do 3D map. Na základě toho je algoritmus schopen určit přesnou polohu napříč celým městem. Jinými slovy bude Facebook schopen lokalizovat uživatele podle fotografií a nebude tak závislý na tom, co sám uživatel uvede ve svém popisu. Nepřímo tak v podstatě dojde k dalšímu narušení soukromí uživatelů.

I když společnost Facebook prozatím nevlastní úplně stoprocentní podíl, může se pochlubit majoritním podílem. Navíc dva z vysoce postavených zaměstnanců Facebooku jsou zároveň i členové představenstva společnosti Scape Technologies. Samotný Facebook sice neuvedl, jak hodlá s nově nabytým startupem naložit, ale vzhledem k okolnostem by se nejlépe dal využít integrovaný do brýlích s rozšířenou realitou.

Vylepšení stávající podoby brýlí z rozšířenou realitou však není jediné možné využití. V úvahu také připadá přesnější určení polohy při pořizování fotografií nebo při psaní statusů. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook koupil startup, který snímá okolí uživatele a přesně jej lokalizuje

Žádné komentáře.