CDR.cz - Vybráno z IT

Google DeepMind vylepší pravidla šachu pomocí umělé inteligence

Google se rozhodl ve spolupráci se světovým mistrem šachu použít svou umělou inteligenci, aby simulovali desetitisíce partií s různě obměněnými pravidly, aby zjistili, zda není možné hru šachu nějak vylepšit či zefektivnit.

Zdroj

Šachy jsou prastarou hrou, které se také říkávalo hra králů. Nově se Google DeepMind snaží s pomocí umělé inteligence a ve spolupráci s mistrem světa v šachu, Vladimirem Kramnikem, vyvinout nové varianty této prastaré hry nebo dokonce vylepšit její pravidla.

Vědci zkusili nasadit adaptivní systém učení AlphaZero, který je schopen se naučit čemukoliv již od samého začátku, takže na konci svého učení má nadlidské výkony. AlphaZero tak měl otestovat devět různých variant šachu, které pomohl vytvořit mistr šachu Kramnik.

V každé variantě byla následně analyzována každá hra a každý tah, aby mohly být vytvořeny herní strategie a herní vzorce. Po pečlivé analýze zkusil sám Kramnik otestovat, zda by hra podle nové sady pravidel byla zajímavější než klasické šachy.

Zdroj

V historii, když docházelo ke změně pravidel, bylo vždy potřeba nechat tyto pravidla otestovat mnoha tisíci hrami během mnoha let. Díky umělé inteligenci se tento mnohaletý proces zkrátí na pár dnů. Z následně provedených analýz poté vyplynulo, že pokud máte na tah jednu sekundu, je menší pravděpodobnost remízy než u hry, kdy je na tah jedna minuta.

Dalším problémem byla patová situace, která znamená vítězství. Otázkou je, zda toto pravidlo ponechat nebo ho nahradit například možností jít pěšcem o jedno pole zpět. Konečné změny pravidel šachu pak závisí na šachové komunitě, zda některá z doporučení umělé inteligence přijmou či nikoliv.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google DeepMind vylepší pravidla šachu pomocí umělé inteligence

Úterý, 27 Říjen 2020 - 12:24 | Jack FX | Nebylo by taky od věci vysvětlit jednotlivé...
Středa, 16 Září 2020 - 15:44 | NTFSynergy | "Z následně provedených analýz poté...
Úterý, 15 Září 2020 - 15:57 | Kert | Další Arnold Rimmer :-)

Zobrazit diskusi