CDR.cz - Vybráno z IT

Google připravuje svou umělou inteligenci do akce. Bard je jen začátek

Zdroj: Shutterstock

Google představil svého nového konkurenta pro ChatGPT a nový Bing od Microsoftu - Bard. Tento chatbot využívá rozsáhlý jazykový model, a proto se uživatelé z USA a Velké Británie mohou zapsat na čekací listinu, aby kladli první dotazy a experimentovali s ním.

Podle viceprezidentky Google pro produkty Sissie Hsiao a viceprezidenta pro výzkum Eli Collinse může nový chatbot Bard zvýšit produktivitu, podpořit kreativitu a pomoci při dosahování cílů. Bard je založen na vlastním modelu LaMDA společnosti Google a bude se specializovat na otázky typu "NORA", kde neexistuje jediná správná odpověď.

Zdroj: Shutterstock

Google na svém blogu docela nedávno zveřejnil několik příkladných obrázků. Uživatelům se nejprve zobrazí prázdné pole pro chatování, následované upozorněním, že Bard může zobrazovat nevhodné informace. Uživatelé mohou napsat cokoli a Bard odpoví celou větou. Podle Google funguje Bard podobně jako ostatní generativní chatboti s umělou inteligencí. Uživatelé mohou rovněž hodnotit odpovědi a spustit novou konverzaci nebo přepnout do vyhledávače Google.

Bard versus nový Bing

Bard, na rozdíl od konkurenčního chatbota Bing od společnosti Microsoft, nezobrazuje poznámky pod čarou s webovými zdroji. Tyto poznámky by mohly být užitečné při ověřování správnosti odpovědi. Pokud nejste spokojeni s odpovědí, kterou vám Bard poskytl, můžete si nechat zobrazit více odpovědí na stejný dotaz kliknutím na tlačítko "Zobrazit další návrhy" v pravém horním rohu. Zatím je Bard odděleným produktem od vyhledávače Google a nelze s ním komunikovat přímo z výsledků vyhledávání.

Bard bude jistě vyvolávat diskuse o plagiátorství a vztahu společnosti Google k webovým stránkám třetích stran. Není to však čerstvý problém, neboť Google již dříve nabízel okamžité odpovědi na stránkách Google, aniž by bylo nutné navštívit samostatnou webovou stránku. Bude tedy opravdu zajímavé, jak se na tento pokročilejší model budou dívat regulační orgány a tvůrci obsahu.

Zdroje: 

techcrunch.com

Diskuse ke článku Google připravuje svou umělou inteligenci do akce. Bard je jen začátek

Středa, 5 Duben 2023 - 07:45 | Pety | Google jako druhý Intel: Zatímco Microsoft svůj...

Zobrazit diskusi