CDR.cz - Vybráno z IT

Jaká data sdílí WhatsApp a Instagram s Facebookem?

Jaká data Facebook ve skutečnosti získává z WhatsApp a Instagramu, a existuje nějaký způsob, jak omezit množství informací, které s tímto gigantem sdílíme?

Na začátku roku 2021 vyvolala špatně komunikovaná změna zásad ochrany osobních údajů hromadný odchod uživatelů WhatsApp, který vlastní Facebook. Během týdne po aktualizaci aplikace, ve které WhatsApp požadoval přijetí nových podmínek, vzrostl počet stažení konkurenční aplikace Signal 35 krát, což způsobilo selhání jejich serverů.

Rozruch nastal poté, co si miliony lidí chybně vyložili nové zásady - tedy že bude s Facebookem sdíleno více dat. To však není úplně pravda - aktualizace zásad totiž pokrývala jen způsob, kterým lidé komunikují s firmami; data sdílená s Facebookem zůstávají stejná (i když je jich stále hodně). Mnohem více dat však shromažďují a sdílejí jiné společnosti ve vlastnictví Facebooku - například Instagram.

Data, která sdílí WhastApp s Facebookem

Na začátek je třeba uvést, že WhatsApp nesdílí obsah vašich chatů s Facebookem ani po jeho nové aktualizaci - zprávy včetně fotek, videí a hovorů jsou naprosto soukromé a chráněné šifrováním typu end-to-end, tudíž je nepřečte ani samotný WhatsApp. Jeden háček tu ale je:

„Změna zásad ochrany osobních údajů umožňuje podnikům ukládat WhatsApp chaty na serverech Facebooku, a tudíž mimo šifrování typu end-to-end“, řekl Zak Doffman, generální ředitel společnosti Digital Barriers. „Facebook jako takový tato data tedy použít nemůže, ale samotná firma ano“.

Mezi data sdílená s Facebookem patří vaše telefonní číslo a jméno profilu. Kromě toho také shromažďuje podrobnější informace, jako jsou metadata nebo vaše IP adresa.

EU a Velká Británie jsou však chráněny obecním nařízením o ochraně údajů (GDPR) a zákonem o ochraně údajů, které omezují sdílení údajů v těchto regionech. WhatsApp tedy uvádí, že metadata v EU shromažďuje a sdílí pouze pro konkrétní účely, jako například v trestním řízení.

WhatsApp také přímo uvádí, že jsou data sdílená s Facebookem pouze za účelem prevence spamu, nikoli za účelem reklamy. Popisuje, že WhatsApp nesdílí vaše kontakty pro vlastní potřeby a popírá, že by tyto údaje byly využívány pro algoritmus „lidé, které možná znáte“.

Některá data nicméně zůstávají neprůhledná. Zásady ochrany osobních údajů mají na konci popisu sdílených osobních údajů napsáno „mohou být zahrnuty další informace získané na základě oznámení nebo vašeho souhlasu“.

Data, která sdílí Instagram s Facebookem

S Instagramem už je to jiná pohádka. Jeho zásady ochrany soukromí nastiňují, jak tato sociální síť „propojuje informace o vašich aktivitách na různých zařízeních“ a poskytuje „přizpůsobenější a konzistentnější zážitek“. Může vám například navrhnout, abyste se připojili ke skupině na Facebooku, která zahrnuje lidi, které sledujete na Instagramu nebo s nimiž komunikujete prostřednictvím Messengeru.

Instagram může shromažďovat vaši polohu, bydliště, místa, která navštěvujete a podrobnosti o firmách a lidech, které vám jsou blízké, aby „přizpůsobily a vylepšily služby Facebooku“, včetně reklam.

Limitování sdílených dat

Společností spadajících pod Facebook je mnoho - konkrétně 91 akvizic jako jsou WhatsApp, Instagram nebo třeba Oculus. Omezení sdílených dat mezi Facebookem a těmito platformami je tedy velmi náročné, ale ne nemožné.

„Nepoužívejte aplikace, které přesměrovávají na Facebook, nekupujte produkty závislé na využití Facebooku, používejte Facebook pouze ve svém prohlížeči, nikoliv aplikaci - pokud vůbec musíte,“ radí Fielding. „Zůstaňte mimo Instagram, odinstalujte si WhatsApp nebo si vytvořte seznamy kontaktů a mějte samostatný pracovní telefon. Nikdy nepoužívejte nic, na čemž je napsáno „Powered by Facebook“.

Diskuse ke článku Jaká data sdílí WhatsApp a Instagram s Facebookem?

Žádné komentáře.