CDR.cz - Vybráno z IT

Japonci vyšlou k Marsu sondu s 8K kamerou

Japonská kosmická agentura se rozhodla spolupracovat Japonskou vysílací společností na nové vesmírné misi zaměřené mimo jiné na pořízení video záznamů Marsu a jeho měsíců v rozlišení 8K.

Zdroj

V Japonsku se uzavřela nová spolupráce v podobě Japonské kosmické agentury (JAXA) a Japonské vysílací společnosti NHK, které společně zahájili projekt „Super Hi-Vision Camera.“ Obecně jde o zařízení, které by se mělo zúčastnit mise MMX (Martian Moons eXploration) a je vyvíjeno tak, aby dokázalo zprostředkovat video záznam v rozlišení 4K i 8K z měsíců obíhajících kolem Marsu.

Vůbec poprvé v historii bychom tak mohli spatřit Mars s jeho měsíci v zblízka v takto vysokém rozlišení. Mise by měla odstartovat v roce 2024 s tím, že jejím hlavním cílem je zjistit původ měsíců obíhajících Mars a celkovou tamní evoluci. V tuto chvíli má NHK za úkol vyrobit funkční Super Hi-Vision Camera, která by měla na Zem odesílat pořízené snímky s tím, že originály se uchovají v palubním úložišti a v návratovém pouzdře budou poté zaslány přímo na Zem.

Společnost NHK rozhodně není ve výrobě kamer pro astronomické účely novou a nezkušenou firmou. Již v roce 1992 se podílela na odstranění překážek při živých vysílání z paluby raketoplánu nebo vyvinula kameru pro natáčení na ISS v rozlišení 4K. Pokud celá mise dopadne úspěšně, posune celý vesmírný program zase krůček kupředu. Nové rozlišení jistě ocení i operátoři vesmírných sond, kteří ve spojení s telemetrií získají přesné záznamy o poloze a pohybu sondy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Japonci vyšlou k Marsu sondu s 8K kamerou

Středa, 23 Září 2020 - 15:29 | DRK | A proč by měl být ve volném prostoru?
Pondělí, 21 Září 2020 - 08:30 | Mack | Ono udělat fotku a video je docela rozdíl. 8K...
Pondělí, 21 Září 2020 - 00:16 | Janči | Spíše bude problém vyrobit takový čip který...
Sobota, 19 Září 2020 - 20:25 | junk mail | 8K je 7680 x 4320, což je kolem 33 megapixelů. -...

Zobrazit diskusi