CDR.cz - Vybráno z IT

Lucid představil elektromobil, který konkuruje Tesle Model S

Společnost Lucid, která se původně zabývala výrobou komponentů pro elektromobily, se rozhodla vyrobit vlastní elektromobil, Lucid Air, který má být konkurencí slavné Tesly Model S. Podle známých detailů se má jednat o skutečné žihadlo, které se vyrovná automobilům s klasickými motory.

Zdroj

Svůj nový elektromobil Air představila i americká společnost Lucid Motors, který se má stát konkurentem známé Tesly Model S. Původně se tato společnost od roku 2007 (v té době pod názvem Atieva) věnovala pouze výrobě různých komponentů do elektromobilů. Poté si však vedení společnosti Lucid uvědomilo, že když zvládnou vyrobit jednotlivé díly do elektromobilu, proč nevyrobit i vlastní model.

První verze jejich elektromobilu byla představena už před čtyřmi lety. Od té doby zůstal vnější design téměř bez změn s cílem být nejaerodynamičtější sedan na světovém trhu. Po technologické stránce se však jedná o „žihadlo.“ V nejluxusnějším provedení má 1080 koní a z 0 na 100 km/h to zvládne za 2,5 sekundy s maximální rychlostí 270 km/h.

Zdroj

Zajímavý je i údaj o rychlo nabíječce, která by měla zvládnout za pouhých dvacet minut nabít Air na dojezdovou vzdálenost 482 km. Cenově se pohybuje tento elektromobil v širokém rozpětí, kdy za základní model zaplatíte v přepočtu přes 2,1 milionů, kdežto za nejluxusnější model téměř dvojnásobek, konkrétně 3,7 milionů korun. 

První sériově vyráběné modely mají být k dispozici již v polovině příštího roku. Každopádně je jasné, že vzhledem k vysoké ceně bude konkurovat spíše Porsche Taycan než Tesle Modelu S, která se dá v přepočtu pořídit za 1,5 milionů korun, i když Lucid Air nabídne třetí stupeň autonomní jízdy. Vedení společnosti Lucid však uvedlo jen tyto hrubé informace s tím, že na přesné termíny a specifikace si budeme muset ještě počkat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Lucid představil elektromobil, který konkuruje Tesle Model S

Pondělí, 14 Září 2020 - 08:35 | Kert | Taky je otázka kolik jich vyrobí za rok když jsou...
Pátek, 11 Září 2020 - 10:08 | Palomino | Moc drahé, takže zase prd. To je asi jako ten VW...

Zobrazit diskusi