CDR.cz - Vybráno z IT

NASA představila nový lunární oblek pro příští přistání na Měsíci

NASA představila oficiální oblek, v kterém další člověk přistane na Měsíci. Od toho původního se na první pohled sice neliší, ale uvnitř je vybavený nejmodernější technologií, která umožní kosmonautům delší pobyt v kosmu.

NASA se chystá v příští dekádě vyslat další lidskou posádku na Měsíc. Pro tuto posádku také NASA až doposud vyvíjela zbrusu nový oblek, který sice nápadně připomíná ten starý původní A7L, ale zdání klame. Starý oblek nebyl pohodlný a ani neposkytoval příliš volnosti. Naproti tomu nový bude nejen pohodlný, ale také o mnoho vyspělejší.

Tento oblek, nazvaný xEMU, je vybavený nejmodernější technologií a šitý každému kosmonautovi na míru díky individiálního 3D skenu těla. Volnější a pohodlnější pohyb dále obstarává zvýšené množství kloubů. Kosmonauti nosící A7L s menším množstvím kloubů měli potíže se strnulou chůzí, při které mohli vypadat během pohybu na Měsíci až komicky. 

Skafandr xEMU je zároveň vybaven dvojnásobným množstvím systémů na podporu života, které umožní kosmonautům delší pobyt v otevřeném prostoru na Měsíci a daleko větší variabilitu. NASA má také plány tento skafandr využít při opravách lodi v otevřeném prostoru, výstupu na cizí tělesa či ho chce dokonce komerčně nabídnout konkurenci.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NASA představila nový lunární oblek pro příští přistání na Měsíci

Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 20:41 | Nalim | Ne, ale budou to prodavat Kerbalum. Ti jich...
Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 18:05 | DRK | To plánují dodávat i číňanům?

Zobrazit diskusi