CDR.cz - Vybráno z IT

OpenAI vyvinula algoritmus na tvorbu FakeNews, pro pomoc v boji proti FakeNews

OpenAI již na počátku tohoto roku oznámila světu, že vyvinula algoritmus, který dokáže vytvořit tak věrohodné Fake News, že to od skutečných zpráv těžko rozlišíte. Jedním z cílů je odhodlání pomoci vývojářům bránit se proti takovýmto algoritmům.

Fake News koluje po celém internetu víc než dost a dokonce za tyto Fake News už padlo i nespočet sankcí a nejrůznějších postihů. Přesto letos v únoru OpenAI přišla s tím, že vyvinula chytrý a sofistikovaný algoritmus, který dokáže napsat tak věrohodné zprávy a spamy, že jsou od těch skutečných zcela k nerozeznání.

Samotná OpenAI se obávala případného zneužití jejího algoritmu, a proto se bála vydat jej jako funkční celek. To vedlo také k rozhodnutí vydat jen části této technologie a trpělivě pozorovat, zda budou nějakým způsobem zneužity či nikoliv. Mluvčí OpenAI prohlásil: „Není nám znám žádný přímý důkaz o zneužití.

Výsledkem je, že před několika dny byla oficiálně zveřejněna celá technologie OpenAI pro tvorbu Fake News nazvaná GPT-2: 1.5B Release. Původním cílem vývojářů umělé inteligence GPT-2 však nebylo vytvářet falešné zprávy, ale měl to být program na zodpovídání otázek, sumarizování příběhů či překládání textů.

Samotní zástupci z OpenAI doufají, že zveřejněním této technologie významně napomůžou ostatním vývojářům ve vývoji modelů pro detekci smyšleně vygenerovaného textu či pro odhalení jazykového zkreslení. Obecně se má za to, že tento krok je správný. Umělá inteligence, nebo přesněji řečeno pokročilé programování, jde nezadržitelně dopředu a vždy lepší, i když s tím někteří nesouhlasí, být raději na to připraven než stagnovat.

Diskuse ke článku OpenAI vyvinula algoritmus na tvorbu FakeNews, pro pomoc v boji proti FakeNews

Úterý, 12 Listopad 2019 - 10:34 | totojane | vše co není schváleno těmi co vládnou bude...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 09:31 | the_spider | Kdybyste radeji napsali o tomhle: "AI...

Zobrazit diskusi