CDR.cz - Vybráno z IT

První autonomní taxi vyrazilo do ulic, v městské dopravě ho testuje Kalifornie

Dceřiná společnost Amazonu, Zoox, rozjela o víkendu své první robotaxi, které již brázdí silnice v Kalifornii. Prozatím vozí jen zaměstnance Zooxu v rámci kyvadlové dopravy na 3km úseku, ale během jara by měl začít vozit i širší veřejnost.

Zdroj: Shutterstock

Jsou tomu zhruba dva roky, co Amazon představil prostřednictvím své dceřiné společnosti Zoox koncept autonomního robotaxi. S vývojem svých autonomních robotaxi si Amazon pospíšil, protože již nyní má vozidlo, které vypadá jako kvádr a je ze všech stran vybaveno senzory a které se hlavně již nyní začíná oficiálně pohybovat po veřejných komunikacích v severní Kalifornii. Zoox sice již provozuje v Kalifornii autonomní taxi, ale to má ovládací prvky jako volant a pedály. V tomto případě o první model, který je bez jakýchkoliv ovládacích prvků.

Prémiová cesta robotaxi Zoox se uskutečnila minulý víkend. Bylo to ihned po obdržení oficiálního povolení od Kalifornského ministerstva pro motorová vozidla, která má na starosti prakticky veškerou infrastrukturu. Zoox navíc uvedl, že vozidlo má přísnou certifikaci podle federálních norem pro bezpečnost motorových vozidel.

Zdroj: Shutterstock

Zoox samozřejmě nemá neomezené možnosti, ale má dostal ono povolení s určitými omezeními. I tak se jedná o důležitý milník. V prvním období by mělo robotaxi sloužit hlavně zaměstnancům Zooxu jako kyvadlová doprava na zhruba 3 km úseku, a to mezi hlavními dvěma budovami ve městě Foster City.

I když to vypadá jednoduše, tak tato cesta je prý velice komplikovaná, protože zahrnuje nejrůznější dopravní situace, jako je odbočení vpravo, vlevo, několik semaforů, chodce, cyklisty, obousměrné zatáčky a v neposlední řadě také navigaci na parkovišti.

Nyní se zvažuje, zda není potřeba případná výjimka pro případ širšího nasazení na veřejné komunikace, protože robotaxi neobsahuje klasické ovládací prvky, jako je volant nebo pedály. V tuto chvíli je prý vše v jednání a očekává se, že během jara bude společnost Zoox schopna do robotaxi posadit i pasažéry, kteří nejsou zaměstnanci Zooxu.

Zdroje: 

TechCrunch.com

Diskuse ke článku První autonomní taxi vyrazilo do ulic, v městské dopravě ho testuje Kalifornie

Úterý, 14 Únor 2023 - 11:32 | Max Devaine | Ano, situace jsou zajímavé, třeba toto rok staré...
Úterý, 14 Únor 2023 - 11:20 | Max Devaine | První bylo myslím Waymo, takže proč si autor...
Úterý, 14 Únor 2023 - 09:54 | ventYl | Z tohto este bude bordel. Cruise a Waymo maju...

Zobrazit diskusi