CDR.cz - Vybráno z IT

Registrace na Clubhouse může prozradit identitu prostitutek i jejich klientů

Nová sociální platforma Clubhouse vyžaduje při registraci zadání telefonního čísla. Aplikace si tímto buduje rozsáhlou síť kontaktů, aby uživatel mohl snáze najít své přátele a sledovat je. Tento chytrý způsob propojování uživatelů však má stinnou stránku.

Po zadání svého telefonního čísla a uživatelského jména vyzývá aplikace Clubhouse k prohledání telefonního seznamu, aby mohla spárovat Vámi uložená telefonní čísla s již existujícími účty v její databázi. Původní myšlenka je jednoduchá; tímto způsobem se dozvíte, kteří vaši přátelé jsou na platformě aktivní a máte možnost se s nimi spojit.

Nemusí se však jednat nutně jen o přátelé, ale i o další vrstvu pro tzv. networking, neboli budování sítě pracovních kontaktů. Snáze se tak dozvíte, když některé vaše pracovní kontakty pořádají na Clubhouse přednášky a naopak. Rozšiřování tohoto sociálního kruhu se však při neopatrnosti může vztahovat i na nejstarší profesi, která však obě strany chtějí zůstat v anonymitě.

Na potenciální problémy sexuálních pracovnic a jejich klientů poukázal americký magazín Mashable, kterému se s podobným příběhem svěřila sexuální pracovnice vystupující pod pseudonymem Heather Jana. „Můj seznam kontaktů je rozsáhlý, mám stejné telefonní číslo už 15 let. Mezi nimi mám i spoustu známých, přátel, expartnerů a bývalých kolegů, kterým bych se nikdy nesvěřila s detaily o svém pracovním/sexuálním/sociálním životě,“ popisuje.

Na konci roku 2020 se Jana zaregistrovala na sociální síť Clubhouse pod tentýž telefonním číslem i pracovním pseudonymem. Zadáním telefonního čísla ovšem souhlasila s podmínkami platformy, a mohli si ji tak vyhledat všichni uživatelé, kteří disponovali jejím telefonním číslem a kteří využili možnosti najít přátele.

Clubhouse bohužel v případě pochybení nenabízí jednoduchou možnost smazání účtu ani změnu uživatelského jména. Jediným způsobem, jak změnit svoji přezdívku či ze sítě odejít, je kontaktování podpory prostřednictvím e-mailu. Takový proces se ovšem může táhnout i několik týdnů a uživateli se nemusí dostat okamžité odpovědi, což byl přesně případ Jany.

Nebezpečí se ovšem může vztahovat i na identitu klientů, kteří někdy využili podobné služby a kontaktovali některou sexuální pracovnici ze svého osobního telefonního čísla, pod kterým se následně registrovali na Clubhouse. I kdyby poté pracovnice využila k registraci své tajné telefonní číslo, stále si může na platformě dohledat profily kontaktů, které má uložené ve svém adresáři.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Registrace na Clubhouse může prozradit identitu prostitutek i jejich klientů

Středa, 3 Březen 2021 - 18:50 | DRK | Autor původního článku (nebo i stávajícího?). Ala...
Středa, 3 Březen 2021 - 16:45 | Murphy | Autor? :D
Středa, 3 Březen 2021 - 12:42 | DRK | Tedy ne že by se mi líbilo, že podobné služby...

Zobrazit diskusi