CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko se spojilo s Čínou a chystají vlastní lunární základnu

Ruská federace se podle posledních zpráv spojila s Čínou za účelem vytvoření vlastní lunární základny, která by měla vyrůstat paralelně s americkým programem Artemis. Podle prezidentů Vladimira Putina i Joe Bidena nejde o válku, ale obě země jsou otevřené pro vzájemnou spolupráci.

Zdroj

Boj o dobývání vesmíru se v poslední době rozrostl. NASA a Elon Musk chtějí osídlit v příštím desetiletí Měsíc i Mars, ale Čína s Ruskem se nechtějí nechat zahanbit. Když NASA vyslala na Mars svou sondu Perseverance, poslala Čína svou vlastní. Nově se potvrdila zpráva, že Rusko a Čína se spojí v osidlování Měsíce a budou mít společnou lunární základnu (ILRS).

Cílem vědců a astronautů obývajících ILRS bude průzkum Měsíce, jeho složení či jeho geologických vrstev. Program se příliš neliší od americké alternativy, programu Artemis. Svůj třífázový plán na vybudování lunární stanice a sítě satelitů na Měsíční orbitální dráze přednesli odborníci z Čínského národního kosmického úřadu (CNSA) a ruské kosmické agentury (Roskosmos) během konference Global Space Exploration Conference.

Zdroj

První fáze a majoritní část druhé fáze jsou v podstatě jen přípravné práce, které zahrnují neposádkové mise. Tyto dvě fáze pak potrvají orientačně příští dekádu. Posádkové mise soustředí Čína směrem ke své nové orbitální stanici, jejíž první modul byl spuštěn již v dubnu. První obyvatelé nové stanice by pak měli dorazit na svůj tříměsíční pobyt někdy v průběhu tohoto měsíce.

NASA naproti tomu plánuje vytvořit ve spolupráci s Japonskem, Kanadou a Evropskou kosmickou agenturou vlastní orbitální stanici Lunar Gateway, která by měla sloužit jak výměnná stanice pro předávání posádek pro budoucí lunární základny. Rusko původně vyjednávalo s NASA o spolupráci na programu Lunar Gateway. Na poslední chvíli však obrátilo a spojilo se s Čínou.

Nejde však přímo o válku v dobývání vesmíru, protože Rusko i Čína prohlásili, že jsou otevřeni mezinárodním partnerům, včetně NASA. Rusko je tedy otevřeno vzájemné spolupráci a podle dostupných zpráv je má i Joe Biden podobný pohled na věc.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rusko se spojilo s Čínou a chystají vlastní lunární základnu

Pondělí, 21 Červen 2021 - 08:22 | hajčus | Chimeroland... :)
Pátek, 18 Červen 2021 - 00:16 | Gath G | A budou se teda jmenovat Čusko nebo Rína?

Zobrazit diskusi