CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung se přidal k alianci pro bezdrátový přenos, bude jednotný standard?

Aliance pro bezdrátový přenos (Peer-to-Peer Transmission Alliance) vznikla v roce 2019 dohodou čínských firem Xiomi, Vivo a Oppo s cílem vytvořit konkurenci funkci Airdrop od Applu. V té době byla jediná možnost pro jednoduchý přenos souborů mezi zařízenými Android využití aplikací. Aplikace mohou být od třetích stran jako SHAREit, Pushbullet a další nebo přímo od výrobců telefonů jako MiDrop, Huawei Share apod.

Výrobci v alianci se zavazují implementovat ve svých zařízeních funkci pro sdílení. Pokud je v zařízení funkce zapnutá, uživatel jen klikne na tlačítko sdílet, vybere cíl a potvrdí odeslání. Funkce je přímo v nadstavbě operačního systému, a tak není nutné instalovat žádné aplikace. Reálné rychlosti se pohybují v průměru okolo 20 MB/s, takže film s rozlišením 720p by měl být přenesen do dvou minut. V současnosti již Google nabízí službu Nearby Share, která funguje obdobně.

Připojení Samsungu je velká událost. Předně je jihokorejská společnost číslo 1 na trhu a také už Samsung má svoji službu Quick Share, ta se rušit nebude, ale služby budou stát vedle sebe. Zřejmě se tím využije sjednoceného asijském trhu. Kromě výše zmíněných aliance sdružuje ještě Realme, OnePlus, Meizu, ZTE, BlackShark, Hisense a dokonce Asus. Aliance tak už zaujímá většinu na trhu. Jen Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo a Realme dají dohromady 61% všech prodaných chytrých telefonů v prvním čtvrtletí letošního roku.

Technologicky se soubory přenáší přes wifi a staví se na standardu Wifi Direct. V podstatě se vloží softwarový přístupový bod do zařízení a skrze ten se provádí automatické nastavení spojení. Nastavení se ovšem neprovádí přes wifi, ale přes Bluetooth. Využitím Bluetooth se nespotřebuje tolik energie, ale je nutné mít zapnuté obě technologie. Není třeba připojení k internetu a funkce nepřeruší ani aktivní wifi připojení a může fungovat paralelně a nezávisle.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung se přidal k alianci pro bezdrátový přenos, bude jednotný standard?

Úterý, 22 Červen 2021 - 10:30 | Pety | Ono to jde i pomocí Files od Googlu. A...

Zobrazit diskusi