CDR.cz - Vybráno z IT

Studenti Karlovy univerzity uvaří vlastní matematické pivo Pěkný číslo

Pivo se odvíjí od hodnoty čísla PÍ. Ovlivňuje jeho název, stupňovitost, obsah alkoholu i hořkost. Studenti Matfyzu navíc vyzývají veřejnost, aby se zapojila do grafické soutěže a dala pivu tvář.

Studenti matematickofyzikální falukty Univerzity Karlovy v Praze uvedou na trh ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a pivovarem Ferdinand unikátní pivo se specifickou recepturou inspirovanou číslem PÍ. 

Prodávat se bude pod názvem Pěkný číslo, samotný název vzešel ze slovní hríčky. Studenty napadlo psát slovo "pivo" jako PÍ v "O" - tedy PÍ v kroužku. Ludolfovo číslo má přibližnou hodnotu 3,14. Od toho se odvíjí také receptura piva.

V jeho výrobě se využívají 3 druhy chmele. Stupňovitost nápoje se pohybuje kolem 14ctky. Obsah alkoholu je zhruba 6,28 %, tedy dvojnásobek čísla 3,14. Nápoj má 31,4 jednotek hořkosti. To vše dá dohromady Pěkný číslo, PÍvo, které si po znovuotevření hospod možná necháte načepovat i z vaší oblíbené PÍpy.

Matfyz mimochodem na svých stránkách vyhlásil veřejnou soutěž pro plnoleté občany České a Slovenské republiky. Také oni mohou stát u zrodu nového univerzitního piva, podílet se mohou na jeho vizualizaci. Grafická soutěž o logo na etiketu a další související propagační prvky, jako jsou slogany, billbardy, samolepky a podobné, probíhá do 20. listopadu letošního roku.

Ludolfovo číslo, značené π je matematická konstanta, která udává poměr obvodu jakéhokoli kruhu v eukleidovské rovině k jeho průměru. Také je to hodnota poměru obsahu kruhu ke čtverci jeho poloměru. Její hodnota v desítkové soustavě je přibližně 3,14159265359.

Tagy: 
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Studenti Karlovy univerzity uvaří vlastní matematické pivo Pěkný číslo

Neděle, 25 Říjen 2020 - 12:01 | DRK | Nechci ani domýšlet jak by se to jmenovalo být to...

Zobrazit diskusi