CDR.cz - Vybráno z IT

Televizory Samsung Neo QLED posouvají hranice minimalismu, obrazu i gamingu

Tento týden spustil Samsung prodej své nejnovější řady prémiových televizorů Neo QLED. Přestože by se běžnému uživateli mohlo zdát, že bez posouvání hranic v rozlišení se trh s televizory zastavil, opak je pravdou. Vývoj se jen od stránky hardwarové ubírá více k té softwarové. Podívejme se tedy na funkce, kterými Samsung posouvá divácký zážitek tentokrát.

Výrobci televizorů ještě před nedávném lákali na kouzelná slovíčka 4k rozlišení a někteří na podobné vlně již koketují s neméně zvučným 8k rozlišením. Z tohoto parametru se však už stává standard, který tu s námi zůstane ještě mnoho let. Z hlediska jemnosti displeje už jsme narazili na limity toho, co průměrný divák dokáže vypozorovat ze svého gauče.

Odvětví televizorů se tedy postupně vydává spíše cestou podpůrných funkcí, které by pozvedly uživatelský zážitek, komfort a zejména maximalizovaly kvalitu videoobsahu, který nevznikal v době moderních technologií. Samotné 4k/8k rozlišení totiž zní dobře na papíře, ale při spuštění 1080p a starších filmů je bez podpůrných technologií víceméně nadbytečné.

Obraz

Výrobci se proto obracejí k umělé inteligenci, která by byla schopna vyplnit chybějící obrazové informace a simulovat jemnější rozlišení. Každá generace televizorů je v tomto ohledu schopnější a doslova vzdělanější strojovým učením. Nové televizory Neo QLED od Samsungu pohání nejnovější generace procesoru Neo Quantum, který současně kombinuje 16 neuronových sítí k upscalingu rozlišení až do 8k. Brzděte však svá očekávání, postarší film z blízka stále poznáte.

Navíc už dávno nezáleží jen na tom, kterou barvičku jednotlivé pixely představují, ale také na technologii v jejich zobrazení. Quantum Matrix Technology Pro v kombinaci s Quantum Dot se zde stará o precizní zobrazení černé barvy, a to potlačením prosvítání obrazu mezi jednotlivými Mini LED diodami. Lidskými slovy, aby zářivě bílá dioda neprosvítala vedle sebe do místa, kde má obrazovka zobrazovat temně černou. Právě technologii zobrazení od sebe odlišuje levné televizory od prémiových televizorů, zejména při sledování HDR filmů.

Zvuk

Obraz ale není všechno, co bychom měli u televizorů hledat. Zvuk je nedílnou součástí diváckého zážitku a ti, kteří si jednou navykli na externí soundbary, mohou mluvit ze zkušeností. Televizory musí všelijak kompenzovat absenci přímých reproduktorů ve směru k divákovi.

Nová řada Neo QLED umožňuje pomocí funkce SpaceFit Sound zanalyzovat prostředí místnosti, aby zaznamenala rozmístění nábytku, výšku stropu i velikost pokoje, a vypočítala tak dráhu zvukového výstupu a adekvátně ji optimalizovala. Podobnou funkci, zvanou Q-Symphony, umí využít i v kombinaci se soundbarem.

Televizory Samsung Neo QLED se aktivně zajímají o zvukový výstup i v průběhu sledování filmu. Technologie OTS Pro analyzuje scénu, aby se pokusila odhadnout, odkud daný zvuk pochází, a synchronizovat zvukový výstup s jeho pohybem. Podobným způsobem televizory analyzují i vstupy, respektive okolní hluk ve vaší místnosti, aby v případě ruchu zesílily dialogovou stopu. Aby byly tiskové zprávy plné zvučných slovíček, tak samozřejmě i tato technologie má své vlastní jméno – AVA (Active Voice Amplifier).

Hraní

Seznam podpůrných technologií vyžadovaných herní komunitou je snad ještě dvakrát tak delší. U nové řady Neo QLED opět nalezneme klasické funkce jako vyšší snímkovou frekvenci až ke 120 FPS; variabilní obnovovací frekvence (VRR), FreeSync Premium Pro, režim pro nízkou odezvu; vylepšený zpětný zvukový kanál a podporu HDMI 2.1.

Zajímavou novinkou je ovšem funkce Super Ultrawide GameView, která reaguje na současný fenomén ultraširokého hraní v poměru obrazovky 21:9 či dokonce 32:9. Těžko však říct, čeho chce Samsung touto funkcí docílit – v praxi totiž získáte tak akorát pár černých pruhů nahoře i dole. Uplatnění by však mohla naleznout u her, které nenabízí nativně oddálené FOV, a právě zapnutí ultraširokého rozšíření oddálí obraz natolik, aby hráč měl k dispozici více informací.



Zajímavé praktické spojení by však Super Ultrawide GameView mohlo mít v kombinací s funkcí 4Vue (Quad View), která umožňuje z Neo QLED televizorů sledovat až čtyři různé druhy obsahu. Tuto funkci Samsung prezentuje jako nástroj ke cvičení, kdy na jednom ze zdrojů sledujete film, na druhém zdroji lekci cvičení, na třetím zdroji kopii obrazovky svého mobilního telefonu a na čtvrtém zdroji například výstup z vaší webkamery, abyste si hlídali držení těla.

Uvidíme, jaké možnosti a limity nabídne 4Vue (Quad View) v praxi – bylo by jistě zajímavé, kdybychom mohli na jedné obrazovce zobrazit dva HDMI vstupy z více počítačů a oběma obrazovkám nastavit ultraširoké rozlišení 32:9, kterým by se tak perfektně vyplnil poměr 16:9. Tímto bychom mohli docílit poměrně efektivního split-screenu, který ve hrách už léta chybí. Tak doufejme, že si Samsung nenechal ujít příležitost. 

Samsung Neo QLED televizory jsou k mání v úhlopříčkách 50 palců, 55 palců pro 4k rozlišení a 65 palců, 75 palců a 85 palců pro 8k rozlišení. Výrobci se opět podařilo posunout hranice bezrámečkového designu; spodní strana obrazovky se dokonce může pyšnit absencí panelu s logem značky (tedy bez zbytečných rušivých prvků). Pro bezprostřední splynutí se zdí je k dispozici externí řešení One Connect Box, na kterém naleznete veškeré konektory, abyste k nimi mohli přistupovat bez nutnosti manipulace s obrazovkou. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Televizory Samsung Neo QLED posouvají hranice minimalismu, obrazu i gamingu

Úterý, 20 Duben 2021 - 19:00 | Vikino | To jo, ja mam Sony AF8 65" a samozrejme QLED...
Úterý, 20 Duben 2021 - 18:57 | Spirit_pcf | No ale vidim, ze HDR dava stale podstatne lepsie...
Úterý, 20 Duben 2021 - 18:53 | Spirit_pcf | Uz som ho skukol. :D A to som osobne planoval...
Úterý, 20 Duben 2021 - 18:48 | Vikino | Hier :) https://youtu.be/6nbkuzQVLJY Je to masakr
Úterý, 20 Duben 2021 - 18:44 | Spirit_pcf | Mas link? :)
Pondělí, 19 Duben 2021 - 17:13 | Dudo | obmedzením počtu pixelov dossiahneš vyššie fps....
Pondělí, 19 Duben 2021 - 16:06 | corwin78 | Jo, je, čumí to na mě i na jiných médiích.
Pondělí, 19 Duben 2021 - 13:48 | DRK | A nejde si pořídit univerzální uvladač a tu...
Pondělí, 19 Duben 2021 - 13:30 | Vikino | Jojo, pusťe si porovnání slavné Neo vs OLED :-)...
Pondělí, 19 Duben 2021 - 11:13 | sumix | Já jsem tak první čtvrtinu až třetinu přečetl a...

Zobrazit diskusi