CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence dokáže poskládat 3D modely památek z turistických fotografií

Technologie NeRF-W, která vychází z NeRF, dokáže z nesetříděného souboru amatérských fotek od turistů vytvořit funkční 3D model daného objektu. Technologie je tak vyspělá, že dokáže sjednotit kontrast a osvícení, ale i vymazat přebytečné a rušivé prvky v podobě projíždějících aut či procházejících lidí.

Zdroj: Pixabay

Google přišel s poměrně zajímavou novou technologií, která v praxi dokáže zkombinovat tisíce fotek památky či objektu pořízených turisty a vytvořit z nich vysoce kvalitní 3D objekt, který si můžete bez problémů prohlédnout ze všech stran. Tato technologie si dokonce dokáže poradit i s rozdílným nasvícením, kontrasty či rušivými elementy v podobě projíždějících aut či procházejících lidí.

Tato nová technologie se nazývá „NeRF in the Wild“ nebo zkráceně NeRF-W. Toto jméno je odvozeno od Google Brain’s Neural Radiance Fields (NeRF), který je právě použit na velké množství nestrukturovaných fotografií od turistů. V praxi se jedná o velice pokročilou interpolaci, která je řízená neuronovou sítí a dokáže z vyfocené scény dostat geometrické údaje o scéně, zatímco identifikuje auta, lidi a další objekty, které na scénu primárně nepatří a odstraní je. Je také schopná sjednotit a uspořádat kontrast a osvětlení.

Standardní NeRF byl až doposud spíše používán pro statickou práci či na obrazech statických objektů, kde bylo nastaveno a kontrolováno i osvětlení. Proto je NeRF-W jedinečný, protože si dokáže poradit s různými expozicemi z různé dálky, různých úhlů, různě nasvícených, atd.

Právě to, že výsledek vypadá přirozeně, považují vývojáři za největší úspěch při pomyšlení, jakým způsobem toho docílili a kolik objektů muselo být vyretušováno či vymazáno. Tato technologie by konec konců mohla způsobit i revoluci v modelování 3D objektů, protože je schopna je vytvářet ze souboru náhodných nesetříděných fotografií.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Umělá inteligence dokáže poskládat 3D modely památek z turistických fotografií

Středa, 12 Srpen 2020 - 21:38 | DRK | A čo také podle vás namená " vysoce kvalitní...

Zobrazit diskusi