CDR.cz - Vybráno z IT

V Japonsku káže v buddhistickém chrámě robotický kněz. Budoucnost náboženství?

V Japonském buddhistickém chrámě mají nového kněze, humanoida, který v tuto chvíli dokáže jen přehrávat přednastavená kázání. I když stál milion dolarů věřící věří, že v budoucnu by mohl zvýšit jejich počty.

Náboženství je v mnoha oblastech kontroverzní téma, ale zároveň je to intimní záležitost každého jedince. Mnoho světových náboženství se potýká s nedostatkem kvalifikovaných kněží, kteří by sloužili a byli k dispozici věřícím při jejich duchovní cestě.

V Japonsku se s tímto problémem poradili po svém. V 400 let starém buddhistickém chrámu Kodaiji ustanovili do funkce kněze robota s názvem Mindar, který věřící vyšel zhruba na milion dolarů. Tvůrci však chtěli prostřednictvím moderní technologie povzbudit víru Japonců. 

V současné době se však jedná o, zjednodušeně řečeno, rádio se vzhledem humanoida. Mindar totiž umí pouze opakovat předvybraná kázání a není prozatím ani schopen s lidmi komunikovat. Věřící doufají, že s příchodem umělé inteligence se schopnosti tohoto robota ještě rozvinou a ten pak bude moci svým svěřencům nabídnout duchovní útěchu. Nejedná se ani o úplně prvního robokněze, protože svého kolegu najde například i v Číně, Indii či v sousedním Německu. 

Určitá skupina lidí je přesvědčena, že by mohl takovýto robotický kněz v budoucnu dokonce nahradit plnohodnotného kněze. Věřící v Evropě jsou však více skeptičtí, protože podle nich není modlitba jen soubor vyřčených slov. Buddhismus však nevyžaduje žádnou komunikaci s Bohy, proto se zde dá o této alternativě uvažovat.

Ve Spojených státech amerických již například vznikla nová církev „Way of the Future,“ která vychází z předpokladu, že Bůh je vševědoucí a protože roboti vybaveni umělou inteligencí a schopností strojového učení budou schopni teoreticky také obsáhnout všechny vědomosti světa, stanou se podle této rovnice prakticky uctívatelnými Bohy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V Japonsku káže v buddhistickém chrámě robotický kněz. Budoucnost náboženství?

Pátek, 13 Září 2019 - 08:06 | Tomas A | Vymeniť za nafukovacie Aničky :)
Pátek, 13 Září 2019 - 07:41 | Gaunter | U nás by mohli takt vymeniť poslancov v...
Čtvrtek, 12 Září 2019 - 09:39 | DRK | Pokud jen přehrává několik kázání, nevyšel by je...

Zobrazit diskusi