CDR.cz - Vybráno z IT

WhatsApp nabídne end-to-end šifrování zálohovaných konverzací na cloudu

WhatsApp se konečně chystá přidávat funkci, o níž se poprvé začalo mluvit již v březnu 2020 a která uživatelům umožňuje šifrovat cloudové zálohy chatů.

WhatsApp v současné době šifrování typu end-to-end pro chaty nabízí (přes WABetaInfo), nicméně toto šifrování se nevztahuje na zprávy (a další média) zálohované na Google Disku nebo iCloud. Místo toho jsou zprávy chráněny pouze šifrováním na straně serveru a příslušné cloudové služby je dokáží dešifrovat.

Nedávno však bylo zjištěno, že WhatsApp pracuje na nové funkci, která umožní zašifrovat zálohy chatu pomocí hesla - uživatelé beta verze si ji mohli vyzkoušet již před pár dny, ačkoliv v následující aktualizaci byla opět odstraněna.

Jednalo se o beta verzi 2.21.15.5 a funkce spočívala ve zvolení si nějakého hesla pro šifrování budoucích záloh, kdy při každé obnově je nutné jej zadávat znovu. Heslo je přitom zcela soukromé a není sdíleno s žádnou ze služeb, ať už WhatsApp, Facebook, Google nebo Apple. Pro ještě větší bezpečnost lze také místo něho použít 64 místný šifrovací klíč, který obsahuje pouze číslice a malá písmena a-f.

Jak postupovat, pokud chcete zapnout end-to-end šifrování chatů 

  1. Otevřete WhatsApp a klikněte na tři tečky v pravém horním rohu.
  2. Přejděte do Nastavení -> Chaty -> Záloha chatu.
  3. V části „Nastavení Disku Google“ vyberte možnost „Šifrovat zálohy“.
  4. Klikněte na „Pokračovat“ a poté na „Vytvořit heslo“.
  5. Zadejte heslo a klikněte na „Další“ NEBO zvolte možnost „Použít místo hesla 64 místný šifrovací klíč“.
  6. Znovu zadejte heslo a kliknutím na „Potvrdit“ se šifrování zapne.

zdroj

Diskuse ke článku WhatsApp nabídne end-to-end šifrování zálohovaných konverzací na cloudu

Žádné komentáře.