CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Testujeme nižší cenovou: Patriot Burst Elite 240GB SATA SSD [Čtenářský blog]

Přesně tady těch chlapíků už jsem do různých celeronů a pentií v noteboocích i desktopech šupnul místo rotačních disků asi tak 10. Popravdě me nikdy nenpadlo je testovat na rychlost, ale všichni uživatelé jsou po přechodu z magnetického disku maximálně spokojeni. :-) Co dál brzdí jejich sestavy už nejsou disky a další urychlení by vyžadovalo buď hlubší zásahy, nebo rovnou vyhození celé sestavy. Stran spolehlivosi a TBW bych tipnul, že zrovna tady ten disk všechny jejich sestavy přežije s prstem v nose.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obdobný disk (Patriot Burst bez přídomku Elite - což je vtipné, že navzdory označení Elite je disk bez tohoto označení rychlejší a má výrazně vyšší TBW) jsem si koupil do hlavního PC jako SSD na herní soubory (tak necelé dva roky nazpět), protože mi přišlo zbytečné utrácet za drahý disk (či dokonce NVME) na herní data. Nemyslím si, že u načítání her to utvoří už nějak zásadní rozdíl, a občas problémovou spolehlivost u některých kusů neřeším, neboť na tom nejsou žádná důležitá data - herní soubory můžu z klientů vždy snadno stáhnout znova.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem patriot SSD a odešel mi po 3 letech, teď kupuju všude WD green a spokojenost, stojí podobný peníze je rychlejší a dávají záruku na "motohodiny"

jinak pěkná recenze a souhlas, testů levnějšího HW moc nenajdeme

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za pochvalu. WD Green pouzivam taky do starsich PC/ntb jinym, sobe kupuji MX500. Akorat WD Green je asijen obchodni znacka, i po aktualizaci ma kazdy behem let postupne kupovany kus jinou verzi FW.
Pokud se naskytne prilezitost, mozna schvalne zkusim koupit druhy nejlacinejsi SSD, coz by mel byt Kingston A400, otestuji a napisu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kingston A400 mám už roky. Není to rychlík, ale jinak s ním problémy nejsou. Kromě jednoho. I když bez problémů chodí i v XP, po instalaci Win7 bez SP z originální instalačky systém každou chvíli zatuhnul. Musel jsem si stáhnout instalačku s SP1, to už šlo bez problémů. Asi nějaký problém se starším AHCI driverem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pán je socka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to jako proč? Dneska je výběr širší, ale před pár lety do kancelářských šrotů zas tolik možností nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to najlacnejší šunt bez vyr. pamäte.
https://www.zive.cz/poradna/hry-se-v-sestave-s-i5-gtx-1060-a-a400-sekaji...
https://www.zive.cz/poradna/upgrade-notebooku--zesileni-signalu-wifi/sc-...
https://www.zive.cz/poradna/nacteni-hdd-disku-pri-instalaci-os-na-nove-s...
https://www.zive.cz/poradna/windows-10---instalace-na-ssd---chyba/sc-20-...
Ako napísal WiQiX, A400 je „vykoštěný odpad”.Aj do PC so s775 som dal Crucial MX500 a nie Kingston A400. Teraz s Alder lake-om aspoň nemusím riešiť záseky. Crucial nestojí o tak strašnú sumu viac, aby sa nedal kúpiť aj keď má človek menší rozpočet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se pochval, jak jsi chytrý... Tyhle výkřiky na živě jsou fajn, ale trochu mimo realitu. Tohle je instalováno v s775/C2Q, koupeno tak před pěti lety a funkci to plní ke spokojenosti uživatele. Záseky při práci s netem nepozoruje, OS se mu načítá za 1/10 času proti HDD a nic víc od toho nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tí ľudia nie sú BFU. Tlačiareň nemám, ale z princípu nekupujem najlacnejšie veci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No podle těch TBW mi přijde že v tom je QLC ale to je jedno. Prostě je tam udaná hodnota TBW a je jedno jestli tam je "shit" TLC nebo QLC, hodnota je daná. Leží mi tu v šuplíku Kioxia Exceria 480GB a Transcend 230S 256GB které budu měnit tento týden. Ostatně takových podobných SSD jsem vyměnil už opravdu hodně (a oproti klasickým plotnovým diskům je to vždy viditelná změna) a žádný zatím nechcípnul, což dřív v dobách OCZ Vertex/Agility/Petrol a podobných bývalo normální (chcípnul řadič).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on je ten výrobce dosti na technické informace skoupý (i na SW podporu, mají k tomu nějaký program, který umí upgrade FW, ale ten mají na webu dost zašitý a nikdy mi nefungoval - ani nevím, jestli pro to někdy nový FW vyšel). Prostě jasné známky nic moc výrobce. Ale jak píšu výše, používám ho na herní data cca dva roky a funguje v pohodě, a všechna data jsou snadno obnovitelná. A sehnal jsem ho v té době za velmi dobré peníze. Kdyby na něm měla být jakákoli důležitější data, sáhnul bych po něčem kvalitnějším, občas dle recenzí tyhle Patrioty mají sklon k náhlé smrti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On nechcipnul ani radic, ale melo to FW bug ze si to prepsalo nejake kontrolni struktury a disk pak nenastartoval - je to napric vsemi SandForce based produkty a chcipali i Intely ktere je pouzili. Reseni bylo tam nahrat opraveny firmware skrze testpointy a aktivovany bootloader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ani nevím. Vertex byl 3x na reklamaci. Že by tam pokaždé nechali ten zabugovaný FW se mi nezdá, ale všechno je možné. Po třetí reklamaci už drží do teď...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ále jo, proč ne, klidně takových testů více. Nicméně zase si neodpustím nedat sem to svoje: porovnávat SSD podle sekvenční rychlosti nemá moc smysl. Spíše je zajímavé, jestli mu vyhnije zápis po nějakém objemu dat (který přeleze velikost cache). Jinak jsou dobrá prakticky všechna SSD. Patriot jsem měl jen jeden, ten 60GB model ... https://diit.cz/clanek/test-60gb-ssd-patriot-blaze ... koukám, že slouží už 7 let. Po celou dobu je na něm Linux a nějaká data, takže je typicky zaplněn kolem 90% kapacity, nicméně slouží opravdu každý den a slouží se ctí. Kdybych tuhle nebral Samsunga, býval bych klidně znovu šel do Patriotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A existuje nejaky free program, co to vyhniti zapisu zmeri?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to obvykle testuju maximální úlohou, kterou typicky dělám. Tj dám kopírovat na dané SSD z jiného rychlého zdroje třeba 20GB video a sleduji, po jaké době zápis vyhnije. Na mém předchozím 240GB TLC Transcendu to brutálně vyhnilo po 4GB zápisu. Na současném 500GB TLC Samsungu to nevyhnije prakticky nikdy. Na benchmarky kašlu, zajímá mě můj reálný scénář používání (což mimo jiné typicky znamená Ext4 nebo Btrfs, jak to je třeba u NTFS nevím, to SSD nikdy NTFS nepotká).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No v AS SSD Benchmark jsem nastavoval testovaci vzorky na 10GB, ale jestli se k tomu o vikendu dostanu, muzu zkusit realne kopirovani desitek GB. Ja chtel neco co by navic udelalo graf rychlosti zapisu, takhle ziskam jen odhad velikosti "cache".
Teoreticky bych mohl zkusit H2TESTW, sledovat rychlost a cekat pri jakem mnozstvi zapsanych dat klesne rychlost, ale neni to elegantni reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si na to oblíbil ChoEazyCopy co používám v recenzích SSD: https://diit.cz/clanek/recenze-adata-legend-840-1tb-pcie-nvme-gen4-ssd-a...

Je to GUI k robocopy, umí to běžet vícevláknově a kopíruju z rychlého NVMe disku Steam knihovnu, která se nemění a mám tam k dispozici různé velikosti pro různé kapacity SSD.

Robocopy pak vyplivne dobu kopírování a průměrnou rychlost zápisu. Asi by to šlo i logovat třeba přes HWiNFO a z toho pak kreslit grafy, ale měl jsem obavy, že to ovlivní výkon, tak to nedělám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne úplne stačí ako test, keď dám klonovať HDD na to SSD cez Clonezilla. Haraburdu dokáže zabiť aj 100 MB/s :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ten slabý výkon bude zřejmě tím že disk s řadičem na základní desce má linkovou rychlost pouze SATA2 (300 MB/s) a nikoliv plnou SATA3 rychlost (600 MB/s) je to i vidět na screenshotu crystaldiskinfo v řádku "Přenosový režim".
Několik takových disků mám také a nepozoroval jsem uváděný problém s nízkou přenosovu rychlostí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak je v clanku, na stejne desce mi MX500 delal dvojnasobne hodnoty, takze deskou to podle me neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může to být jen dvěma věcmi a to SSD řadičem a jeho nekompatibilitou s touto konkrétním SATA řadičem nebo nějak pochroumaným SATA kabelem. Zkusmo jsem se díval na svůj linuxový stroj kde tyto SSD mám a vidím tam po výpisu přes smartctl:
SATA Version is: SATA 3.2, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
Tak že SATA3 disk očividně zvládá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel dalsi PC k dispozici nemam. Ale na USB redukci to delalo taky plusminus to same, tim by se mohla obejit zavislost na radici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na USB hodně záleží jaká je to revize, jestli je to třeba USB 3.0 5Gbps, tak tam lze realisticky vymáčknout maximálně 400 MB/s.

ALE může být klidně horší kabel, nebo horší USB-SATA převodník, NEBO humoresky jako třeba USB3.0 řadiče, které jsou na desce připojeny přes jednu PCIe 2.0 linku do čipsetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S USB 3.0 5Gbps rámeček mi třeba s 860 EVO dělá v pohodě 500+ MB/s sekvenčně. Teď tu mám monitor, připojení USB 3.1 gen 1, má 1Gbit LAN a má hub, ten samý externí rámeček a disk dělá jen nějakých 300MB/s, ale tam užere LAN a další provoz. Když jsem to měl na monitoru s Thunderboltem byl jsem zase na 500+ MB/s

Ale je to na MacOS, třeba desktop mi nejde přes cca 440MB/s, to USB-C na desce je pěkný odpad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„240GB, což je podle mne nejnižší kapacita, na které lze reálně provozovat Windows"

Zase nedělejme z Microšrotu úplné exoty. Mám Win 10 Pro a zabírá to cca 45 GB včetně nějakých office programů. Zažil už někdo nabobtnání Win nad cca 90 GB? Méně jak 240 GB kapacity ignoruju, protože cenově nedávají smysl, ale že by nestačil 120 GB jen na OS to teda nevím...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí občas použít funkci "vyčištění disku", pak to nebobtná. V tuto chvíli mi (4 roky bez re-instalu) Windows zabírají 23,4GB. Takže v nouzi by stačil i 60GB. Ale je pravda že pod 240/250/256GB to už nedává cenově smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze BFU vycisteni disku bud nezna, nebo je liny pouzit a k Windows a programum je treba pricist i nejake fotky, videa, atd., proste uzivatelska data. Mam vyzkouseno ze 240GB je zaklad, aby lide furt neotravovali s tim, ze jim dochazi misto na disku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Většinou těmito levnými SSD dělám upgrade starých desktop PC, co mají HDD typicky 320-500-640-1000 GB a ten pak použiju jen na tyhle data, takže i 120GB by byl v pohodě, kdyby dával cenově smysl. Samozřejmě, některé notebooky co nemají místo mají teoretickou smůlu, protože s touhle možností nelze počítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám celá léta Windowsy na starém 120GB Kingstonu. Nyní tam už pár let mám W10 + Offiice 365/2019 + Skyrim Anniversary + cokoli co tam zrovna potřebuju. Pravda, je vidět, že moc místa už k dispozici není, ale mě to ještě stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte MLC. Tiež mám jedno také SSD, 240GB. Je zarážajúce, ak si človek pozrie koľko dát sa priebežne zapisuje na disk, ide o GB denne (už len nosntop zapnutý chrome neustále niečo zapisuje, aby sa vedel zotaviť v prípade pádu, potom všelijaké logy, človek rýchlo pochopí, prečo klasické disky dokázali vytuhnúť PC niekedy aj na minúty). Disk je v prevádzke už 51000 hodín, má 72% (asi tak rok som naň i swapoval RAM, to z 91 sa zošuplo na 80).

Moderný TLC, tiež 240GB sa na tú hodnotu dostal do 6000 hodín.

Ale ten prvý stál nad 100 Eur, ten druhý okolo 35. Cenovo to vychádza narovnako.
Horšie je to v mobiloch, tabletoch. Tam sa opotrebuje jeden chip a môže sa vyhodiť celé zariadenie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na PC s 32GB RAM bez swapu jsem měl za 3 roky necelých 24TB, na 8GB RAM Macbooku jsem měl denní zápisy kolem 20GB, na 16GB verzi jsem měl po roce 4.91TB - 13,45GB denního zápisu.

Měl jsem starší repasovaný notebook z roku 2014 s 4GB RAM, takže to swapovalo pravidelně a dost, prodával jsem to když to mělo 7,5 roku a disk měl natočených 175 TB a byl ve výborné kondici.

A mobily/tablety, swapování mají teprve nedávno - Android, na iOS není, na iPadOS přijde s iPadOS 16 a to jen pro modely s M1 a ne na 64GB Airu, tzn. swapovat bude až u kapacit 128GB nebo vyšší. Navíc swapování bude reálné jen v případě multitaskingu při stage manageru, jinak není potřeba, do loňského roku třeba žádná aplikace na iPadOS nemohla využít víc než 5GB RAM

TBW nemá vůbec smysl řešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V práci mám počítač se 128GB diskem, je tam systém, všechen soft, několik git repozitářů, auditní log (vše co se na počítači děje je logováno) na disku je kolem 50GB volného místa, z toho je tam 3GB soubor pro hibernaci - nejde zrušit a swap kolem 10GB.

Můj daily driver laptop má 256GB disk a je tam kolem 150GB volného místa, žena má na 256GB disku 100GB volného místa (má tam 100GB offline fotek), syn měl 240GB disk v počítači na kterém hraje hry (Fortnite, Minecraft, Roblox), k tomu tam má asi 10-15GB lokálních videí a pořád měl 100GB volného místa...

Pokud člověk nehraje hry a neskladuje nějaké hromady dat, tak 120GB disk je pořád dostačující a ani se člověk nemusí starat o nějaké promazávání

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inak medzi nami, bazárové NVMe ktorých sa ľudia zbavujú z lacných laptopov sú za smiešne ceny, len žiaľ teda sa nedajú použiť do starých PC :( 128 GB na 10€, 256 GB za 16€... A urobili by oveľa lepšiu robotu ako takéto nové SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Levné 120GB NVMe stojí 400Kč, 250GB NVMe se dá koupit za 6 set nové. Fakt má smysl kupovat bazar?

Ty SSDčka v levných laptopech jsou stejný šrot. Nemálo z nich používá třeba jen dvě PCIe linky, k tomu kombinace s podřadnými čipy, leckdy QLC. Rychlosti jen o něco málo vyšší než u SATA disků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Crucial MX500 .....co pěkného nám řeknete o BX verzi ? No nic pěkného ...zlatý Patriot Brust 240 ....;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zase tak nejásal, stačí projít recenze na Amazonu, Newegg. Jestli má úmrtnost xx% tak potěš koště. Crucial na tom bude řádově lépe byť má horší parametry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako napísal Fangcz, SSD ide SATA300 ale umožňuje SATA600 (tak nízke rýchlosti sú podozrivé samé o sebe).
Je to chybná recenzia, závery sú zlé, ak nie je preskúmané, prečo disk ide na polovičný výkon.

A ja viem a ja viem prečo to je (na 90%).
Nie je napísaný chipset, len procesor. Procesor je i5-4460, socket 1150.
Tieto generácie mali ešte SATA porty 600 aj 300.
Ak to je H61, má 2x SATA300 a 2x SATA600.
Ak to je H85, má 2x SATA300 a 4x SATA600.

Bez zaváhania, pozrieť v dokumentácií, alebo popis na doske, o aký port ide, dať kábel do SATA600. Prípadne skúsiť iný kábel, ale s tými som "nikdy" nemal problémy (problém sú vyšúchané kontakty, na nový systémový disk dávam vždy nový kábel).

Sú pripojené 3 disky, ak je to H81, zdá sa, že ten tretí, testovaný sa šupol na SATA300. Ak D je 3,5" HDD, ten v pohode môže byť na SATA2/300. Nepoznať rozdiel.

Ak je chipset Q/H/Z87, tie majú už len SATA600. Tipujem, že toto nebude ten prípad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toho Patriota jsem dával cca rok nazpět do upraveného původního Sempron jednojádra dán Athlon X3 3,4Ghz - ramka povýšena na 6GB DDR2 800Mhz, nový zdroj kdy původní 80mm už to pod nánosy prachu vzdal za 120mm a zmíněný SSD. Rázem se z PC určeného do šrotu stal pro majitelku použitelným a plná spokojenost s Win7 místo letitého XP SP3.
Je mi jasné že většina by nad tím ohrnula nos, ale s tím SSD se na tom dá fungovat když se PC používá na net, drobné logické hříčky, prohlížení fotek, přehrávání levných DVD. Navíc kde cena je tak důležitá že záleží na každé stokoruně a není zájem pořizovat nový stroj tak s Win7 dá toto SSD hodně dobrý výsledek a může prodloužit životnost o další pětiletku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle snad za pět let sežere víc elektřiny než což by stál nějakej 10W Intel NUC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ne, ono se to s tou spotřebou přehání. V podstatě všechny CPU od C2D umí bez zátěže podtaktovat a spotřeba jde dolů. Takže ta mašina většinu času jede v tomhle módu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je CPU ještě o pár let starší než C2D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu terapie pro trpící alergií na TLC SSD se zaplněnou SLC-cache. ;-) https://www.monitos.cz/tmp/4x_970Pro_1TB_NVMe.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čítal som druhý diel, ale reagovať musím sem. Či si to autor prečíta netuším. V článku sa píše, že je dosť zlé, že nie je možné zistiť, o aký typ pamäte sa jedná, TLC alebo QLC. Podľa mňa je to úplne jedno. Niektoré TLC majú slabší TBW a niektoré QLC majú lepší TBW. Gigabyte 2,5" SSD majú rovnaké TBW pre všetky disky (myslím kapacitu, nie druh pamäte). Takže je jedno, či je TLC alebo QLC, keď výrobca udáva nejaké TBW, ktoré má byť smerodajné. Kedysi TBW nebolo a skutočne sa dalo orientovať len podľa typu pamäte. Mám jeden 6 ročný jazdený Samsung, ktorý nemá uvedené TBW a vidím len v percentách životnosť. Z toho sa dá vypočítať TBW len približne. Prečo? Mám disk, ktorý má TBW 1600 TBW. Áno, aj taký je. Dlho sa ale nepredával. Je to 1 TB TLC, ale životnosť má mať dlhšiu ako niektoré MLC. Na druhej strane, píše mi 99 %, hoci je zapísaných cca 8 TB. Potom som mal TLC WD, ktoré mi odišlo po pol roku bežného používania. Mám aj Samsung 1 TB, ktorý je síce QLC, ale má až 320 TBW. Takže je to diskutabilné, či TLC alebo QLC. Osobne najviac verím tomu Samsungu, hoci je to QLC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor si to precetl, ale nesouhlasi. Clovek by mel vedet co kupuje a vyrobce by to mel jasne uvest. I ten blby zvanec ze supermarketu ma napsane slozeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.