CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zalman ZM-VE400 - zkušenosti

Jj, zajímavá věcička, ale řekl bych, že méně praktická (opomíjím šifrování) a to z důvodu chybějícího mechanického přepínače "Write Protect". Tento, jak jsem vyrozuměl z článku, se musí zamykat "pod napětím" = nepraktické a "nebezpečné" u cizího PC. Já už asi cca 4 roky používám (k mé velké spokojenosti) typ ZM-VE200. Ten hw switch WP má a je radost s ním pracovat. Cena boxu cca 800,- Kč.
Jinak právě absence hw funkce WP obecně u valné většiny přenosných datových úložišť mě celkem štve.
Za tuto funkci si i rád připlatím, nekupuje se to jak "housky na krámě" a data jsou cennější než nějaká stovka navíc. Toť můj názor.

+1
+74
-1
Je komentář přínosný?

Já v práci již nějaký čas používám Zalman ZM-VE300 a jelikož kolegové zjistili jak je to užitečná věc tak se dokoupili pro všechny. Denně instaluju několik PC nebo aktuálně upgraduju na Win10 a emulace mechaniky mi šetři čas s hledáním správné instalačky nebo ukecávání starých mechanik aby pochopili že to médium tam dávám pro jejich dobro. Šifrování je pro mně celkem zbytečné, ale věřím že i tato funkce si najde uplatnění. Zatím jsem nenarazil na USB které by rámeček neutáhlo (záleží na disku v něm), ale na pár NTB který virtuální mechaniku neviděl ano. Jak bylo psáno v článku, povětšinou byli před odchodem do křemíkového nebe.

+1
+77
-1
Je komentář přínosný?

škoda, že zatím nemají novou "generaci" s USB C. Když už, tak už. Nacpal bych do toho nějaké starší SSD. Taková věc se nekupuje na roční používání ...

+1
-78
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyby to melo USB-C na disku a normalni USB na PC, tak proc ne, ale pouze USB-C by znamenalo moznost to pouzivat jen na nepatrnem zlomku pocitacu. Ale vzhledem k tomu, ze se jedna o uz 3. verzi tohoto zarizeni (ZM_VE200, 300 a 400) tak verim, ze casem neco bude.
Docela fajn by byl i viceradkovy displej, ty 2 radky jsou fakt malo, proste to pocita s tim, ze clovek ma zhruba v hlave, jake ISO na disku ma.

+1
-69
-1
Je komentář přínosný?

Musel jsem kvůli práci trochu studovat konektor USB Type-C. Nyní vyvíjíme v práci novou generaci přístrojů komunikujících přes USB 2.0 a řešili jsme konektor.
Konektor USB Type-C je opravdu veliký pokrok. Jak už z mechanického tak funkčního hlediska oproti všem ostatním USB konektorům (A, B, Mini, Micro, atd.). Minimálním požadavkem na tento konektor je totiž USB 2.0. Není vázaný vůbec na USB 3.0 nebo 3.1. Konektor má specifikovaný detekční mechanismus, takže umožňuje transparentně připojit i jiná rozhraní (Ethernet, DisplayPort, atd.). Dokonce norma umožňuje přenášet přes něj i cokoliv vlastního. Jedinou jeho nevýhodou je to, že je to opravdu žhavá novinka. Jenom pár výrobců konektorů jej má v nabídce. Proto je jeho cena asi 5-6x vyšší než cena Mini/Mikro USB konektoru. Cena kabelů s USB Type-C bude významně vyšší než u USB 3.0 kabelů. Ale jinak samá pozitiva a sociální jistoty...

+1
+60
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam z USB-C docela obavy. V ruce jsme ho sice nemel, ale je to maly konektor, ve kterem je nahusteno hodne PINu a tudiz i dratku. Takze se docela obavam mechanicke spolehlivosti, tvrdosti kabelu, atd. zrovna to minimalni USB 2.0 bude asi zneuzivano vyrobci, aby mohli osidit vyrobky a dat tam jen pomale USB. tusim HP uz s tim vydalo nejaky radobynotebook. Taky jsme zvedav na dalsi rozsirovani, aby se zase nemusely pridavat draty jako u USB 2.0 - 3.0. Osobne mi prislo lepsi stare USB 1.1 a 2.0 se 4 draty. A dockame se vlastne nekdy toho, ze to USB-C budou pouzivat vsechny kategorie vyrobku, tj. i tiskarny, fotaky, atd, nebo budu muset mit doma stale milion ruznych kabelu?

+1
-57
-1
Je komentář přínosný?

MINUSY:
Pri fast boot nastaveni v BIOSu casto nastava situace, ze nejde vlozit heslo pokud je zapnute sifrovani.
Uz se mi stalo, ze neslo nabootovat z tohoto duvodu (zadani hesla) za zadnych okolnosti.
Dotykova klavesnice laguje a ma mizernou citlivost.

PLUSY:
Jinak fajn vecicka. Vse asi bylo receno.

+1
+63
-1
Je komentář přínosný?

Tento box mám doma nějakou dobu a jsem naprosto spokojen, i když cena mohla být trošku nižší. Používám s 1 TB diskem, s napájením problém nebyl.
Pár dalších postřehů - pokud je disk šifrovaný a instaluje se z něj systém, pravděpodobně při detekci HW odpojí disk a opět připojí a je nutno znovu zadat heslo a zvolit ISO systému. Šifrování (i z tohoto důvodu) už nepoužívám. Navíc mi přijde ne moc bezpečné vzhledem k tomu, že jde zadat maximálně osmi čiselný PIN. To je asi dostačující pro běžného uživatele, ale kdo se do toho disku bude chtít dostat si vystačí podle mě s ne moc dlouhým brute-force útokem.
Box jde také používat v dual režimu, kdy je dostupný jak disk, tak CD/DVD zároveň, což se hodí pro live distribuce, kde můžete z disku bootovat a zároveň na něj ukládat data.

+1
-61
-1
Je komentář přínosný?

Na první pohled to asi není zřejmé, ale box kromě emulace optické mechaniky (soubory .iso) nabízí i další milé emulace.

.ima - USB floppy (read-write)
.dsk - USB storage, removable bit OFF (read-write)
.rmd - USB storage, removable bit ON (read-write)
.vhd - MS virtual pc hdd

Obzvlášť varianta .dsk posouvá hranice použitelnosti o notný kus dál. Lusknutím prstu je možno vytvořit virtuální USB disk(y) v požadované kapacitě a z nich provozovat např. Windows To Go, dual boot, cokoli. Podmínkou je, že tyto soubory musí být dopředu alokované na konkrétní velikost a nefragmentované.

+1
-66
-1
Je komentář přínosný?

Možnosti používat jiné image jsem si nikdy nevšiml a to používám rámeček od zalmanu již dobré čtyři roky.

Můžete doporučit nějaký software na vytváření image USB storage (.dsk a .rmd)?

+1
+60
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a přitom se jedná o takovou prima funkci :)

Elegance spočívá v tom, že .rmd a .dsk nejsou žádné speciální datové formáty, ale prosté soubory obsahující bitovou kopii mass storage zařízení v RAW tvaru. Použití je následující:

- Na HDD vytvoříte prázdný soubor s koncovkou .rmd či .dsk v požadované velikosti. Doporučuji požít utilitu contig.exe, která upozorní na nežádoucí fragmentaci souboru. Soubor musí být ve složce _iso, nebo libovolné podsložce.

- Bezpečně odpojte ZM a znovu jej připojte.

- V menu ZM vyberte výše vytvořený .rmd či .dsk soubor.

- PC rozpozná nově připojené virtuální USB mass store zařízení. Můžete jej požívat jako běžný USB disk či flashku, včetně bootování z něj. Narozdíl od .iso je možné připojit těchto souborů v jeden okamžik několik zároveň. Pozor pro odpojení .ima, .dsk, .rmd je třeba postupovat jinak, než v případě .iso. Konkrétně v případě modelu VE-200 se to provádí tak, že se během zapojení k USB přidrží zamáčknuté navigační kolečko. Pozor na další omezení - po dobu připojení .rmd, .dsk, .ima je fyzický HDD připojen v režimu pouze pro čtení.

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Do složky _iso jsem přesunul složku se svými *.vhd, ale zalman vidí jen prázdnou složku. Je to tím, že VE200 neumí s .vhd soubory pracovat (verze fw 1.00.00-70N)?

Pak mi není jasné jak vytvořím prázdný soubor o velikosti např. 60 GB!?

+1
-74
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tím, .vhd je podporován na VE-400 a možná VE-300.

K vytvoření souboru:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb897428.aspx

contig.exe -n novy.rmd 64424509440
Pokud neprojde, smažte vytvořený soubor a opakujte příkaz s parametrem zvýšeným o 1.

+1
-75
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za pomoc. Absolutně vůbec jsem netušil, že takováto možnost existuje. Zbavil jsem se dalšího zařízení v batohu - mSATA s Win To Go. Drobným zklamáním je připojení *.ima jako USB Storage a ne FDD, ale obrazy disket již pár let nepoužívám ;-)

Vzhledem k těmto, pro mě novým, možnostem budu upgradovat na VE400 - důvodem je podpora *.vhd a USB 3.0.

Díky!

+1
-60
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, sice uz s krizkem po funuse, ale podarilo se Vam nekde sehnat VE400?

+1
+57
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně vyprodány všechny VE modely. Podle vyjádření firmy Zalman se připravují nové modely. Datum uvedení jsem se nedozvěděl, ale údajně brzy.

+1
+57
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.