CDR.cz - Vybráno z IT

3D tiskárna – co lze vytisknout?

PR článek
3D tiskárna je fantastický nástroj, který vám umožní vytvářet prostorové detaily. Podívejte se, jaké prvky lze na moderních 3D tiskárnách vytisknout!

3D tiskárny: možnosti na míru 21. století

3D tiskárny jsou zvláštní zařízení umožňující tisk trojrozměrných prvků. V závislosti na použité technologii je možné vytvářet výtisky z plastů, světlem tuhnoucí pryskyřice, sádry, kovu, písku, potravinářských materiálů a dokonce i živých tkání.

Technologie tisku a použití 3D tiskáren

Technologie tisku určuje nejen způsob tisku, ale také druh použitých materiálů, což přímo ovlivňuje použití výtisků z daného typu 3D tiskárny. V domácích podmínkách se v současnosti používají především zařízení tvořící modely z termoplastů a světlem tuhnoucích pryskyřic, zato v průmyslu (i komerčním) jsou dostupné také 3D tiskárny, používající jiné materiály, například kov.

FFF/FDM – tisk z termoplastů

Jde o v současnosti nerozšířenější technologii používanou v domácích a poloprofesionálních 3D tiskárnách, Spočívá ve vrstvení termoplastických materiálů (dostupných ve formě speciálních „nití“ – filamentů), které postupně vytvářejí tisk tvrdnoucí při pokojové teplotě. Mezi termoplastické materiály vhodné pro 3D tisk lze zařadit mimo jiné PLA, ABS nebo PET, ale také na příklad čokoládu nebo cukr.

SLA, LCD, DLP, MJP – tisk se světlem tuhnoucí pryskyřicí

Technologie využívající světlem tuhnoucí pryskyřici UV umožňují tvorbu velmi precizních, proti poškození odolných výtisků. Pryskyřice může být vrstveně vytvrzována v zásobníku (světlem laseru nebo speciálním panelem) nebo může být postupně nastříkávána a osvětlována na příslušném povrchu.

DJP – tisk ze sádry

Tisk ze sádrového prášku umožňuje dosažení libovolných barev, díky čemuž si skvěle vede při prototypovém a dekorativním využití.

SLS, DMLS, Binder Jetting – tisk z kovu, písku a jiných materiálů

Výše popsané metody se opírají o selektivní spékání nebo spojování pomocí speciálního pojiva různých materiálů ve formě prášku. 3D tiskárny využívající tuto technologii mohou tvořit modely z kovu, písku, vosku, keramiky, skla, plastů a mnoha dalších materiálů, proto nacházejí široké využití mimo jiné v moderním průmyslu a věděckých výzkumech.

Co lze vytisknout na 3D tiskárnách?

Na 3D tiskárnách lze vytisknout téměř vše – omezuje nás výhradně přístup k jednotlivým technologiím a materiálům a představivost uživatele. Moderní 3D tiskárny umožňují nejen tvorbu hraček nebo modelů, ale také funkčních prototypů, konstrukčních dílů zařízení a strojů, nástrojů, jídla v rafinovaných tvarech nebo jiných neobyčejných věcí.

Dekorativní prvky, hračky a figurky

Jedním z nejoblíbenějších využití 3D tiskáren je tvorba prostorových modelů s dekorativním využitím. Charakteristika technologie umožňuje tisk děrovaných dílů s velmi komplikovanými tvary, a také figurek, hraček, sošek a podobných předmětů. Na amatérském a poloprofesionálním trhu jsou dostupné plasty pro 3D tisk připomínající vzhledem kov, dřevo, sklo a jiné materiály. Některé 3D tiskárny umožňují zároveň používat více než jednu barvu nebo materiál, což umožňuje ještě kreativnější přístup k vizuálnímu aspektu tisku.

Modely a prototypy

3D tiskárny představují dokonalý nástroj pro tvorbu prototypů, maket a modelů různého druhu. V závislosti na použité technologii a materiálech to mohou být prototypy napodobující budoucí vzhled projektu nebo plně funkční předměty.

Protézy a implantáty

Speciální 3D tiskárny umožňují tisk perfektně přizpůsobených protéz, implantátů a jiných věcí medicínského využití, přizpůsobených individuálním potřebám pacienta.

Předměty denní potřeby

S pomocí 3D tiskárny lze snadno vdechnout život vámi navrženým vázám, krabičkám, fotorámečkům, květináčům a spoustě jiným předmětům denní potřeby.

Náhradní díly a konstrukční prvky

Při využití správných materiálů a technologií 3D tiskárny umožňují prostorové modelování konstrukčních prvků a předmětů pracujících pod zátěží. Tak lze na příklad vytisknout autodíly, součásti zařízení, kryty, montážní prvky a spoustu dalších užitečných komponentů, také určených pro průmyslové využití.

Nástroje

3D tiskárny umožňují tvorbu dokonale rozměřených, přesných nástrojů, které jsou dokonale přizpůsobeny pro plánované využití.

Jídlo

Moderní cukrářské 3D tiskárny, jako je Cocoa Press 3D Chocolate Printer nebo ChefJet, umožňují tvorbu jedinečných trojrozměrných předmětů z čokolády, marcipánu, cukrové polevy a jiných jedlých materiálů.

Ostatní využití

Na 3D tiskárnách vznikají také objekty, které si na první pohled s touto technologií vůbec nespojíme. Prostorový tisk umožňuje tvorbu konstrukčních dílů budov, hudebních nástrojů a jiných velkých, komplikovaných předmětů. Pokračují také pokročilé práce na 3D biotiskárnách, které budou schopny tisknout tkáně a orgány pro transplantace.

Pro více informací a specializované produkty navštivte prodejnu Botland.