CDR.cz - Vybráno z IT

Akcelerometry v Androidech poslouží jako síť seismografů, plánuje Google

Společnost Google se rozhodla využít akcelerometru v každém telefonu a díky svému operačnímu systému Android chce zaznamenávat každý neobvyklý otřes. Informace o těchto otřesech pak poputují do Googlu, kde budou vyhodnoceny. Díky včasnému varování hlavně v oblastech, kde není dostatečná infrastruktura, mohou být zachráněny tisíce životů.

Zdroj: Pixabay

Společnost Google se rozhodla vybudovat největší síť na světě, která bude upozorňovat občany pomocí operačního systému Android na blížící se zemětřesení. Očekává se, že v budoucnu bude tento systém využíván hlavně zeměmi, kde není systém na detekci zemětřesení založen na přesném seismometrickém měření a nebo které nejsou schopny včas a efektivně informovat své obyvatelstvo.

V praxi chce použít chytré telefony s operačním systémem Android a zabudovaným akcelerometrem jako mini-seismometry, celý tento systém však chce Google uvést do chodu postupně. První testování proběhne v blízké době v Kalifornii. Podle nejrůznějších odborníků může právě tato technologie a včasné varování pomoci lidem včas se na otřesy připravit a případně se evakuovat z rizikových oblastí či alespoň dostat někam do bezpečí.

Zdroj

V rámci svého testování v Kalifornii se Google spojil s United States Geological Survey (USGS) a Kalifornským úřadem pohotovostních služeb (Cal OES), aby mohl v praxi odesílat výstrahy. V tuto chvíli je systém propojen i s více než 700 klasickými seismometry. 

Již příští rok by se však tento systém měl dostat i do jiných států v rámci Spojených států americký, ale i do dalších zemí po celém světě. Každý telefon, který pak zaznamená nějaký neobvyklý otřes, odešle tuto informaci spolu s hrubou polohou GPS do Googlu, kde ji spolu s údaji z dalších telefonů vyhodnotí a případně určí epicentrum. Tím se v konečném důsledku zlepší i vyhledávání zemětřesení v rámci vyhledávače.

Diskuse ke článku Akcelerometry v Androidech poslouží jako síť seismografů, plánuje Google

Čtvrtek, 19 Listopad 2020 - 16:04 | totojane | spíše mi to přijde jako dobře propečená kachna...
Čtvrtek, 13 Srpen 2020 - 09:55 | ork | To jakoze to budou vsechny Android telefony...
Středa, 12 Srpen 2020 - 09:09 | Kert | Rád bych se setkal se těmi nejrůznějšími...

Zobrazit diskusi