CDR.cz - Vybráno z IT

Americká armáda vybaví vojáky HoloLens, brýlemi pro rozšířenou realitu

Americká armáda chce vyzbrojit své muže 100 000 kusy brýlí HoloLens. Umožní tak zobrazit mapu v reálném čase na zem, údaje o protivníkovi, vlastní zdravotní stav, noční vidění a další užitečné údaje.

Americká armáda chce vyzbrojit své jednotky brýlemi s rozšířenou realitou Microsoft HoloLens 2 nejen pro účely výcviku, ale i přímo do ostrého boje. Díky tomu by měli vojáci být v obraze co se týče zdravotního stavu, blížících se hrozbách i informacích o terénu. Doposud byly HoloLens využívány pouze pro cvičení nováčků.

V nově upravené bojové verzi by měly HoloLens 2 spolu s dalšími senzory poskytnout svému uživateli noční vidění, možnost rozeznání nepřátel a samozřejmě bude vojáky zásobit ještě větším množstvím informací pro rychlou a efektivní akci.

Americká armáda si objednala prozatím 100 000 kusů v celkové hodnotě zhruba 10 miliard Kč, což je historický milník vzhledem k tomu, že prozatím je prodáno jen přes 50 000 prvních HoloLens. Nová verze HoloLens 2 se tak stane plnohodnotnou součástí systému IVAS (Integrated Visual Augmentation System). Nejpravděpodobnější vzhled pak je v podobě helmy napěchované technikou a senzory s průhledným HUD displejem.

V boji pak může HoloLens2 pomoci tím, že promítne na zem mini mapu zobrazující nepřátelské cíle a jednotky či vlastní spolubojovníky. Nositel HoloLens 2 si tak připadá spíše jako by hrál Call of Duty v reálném životě. Další praktickou výhodou je vylepšená schopnost nočního vidění v kombinaci s tepelným senzorem od společnosti Flir. Díky tomu se například člověk v noci obarví na bílo, aby vynikla jeho silueta ze tmy.

Do budoucna se chystá zmenšování těchto brýlí a zároveň přidávání a zlepšování funkcí. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Americká armáda vybaví vojáky HoloLens, brýlemi pro rozšířenou realitu

Žádné komentáře.