CDR.cz - Vybráno z IT

Běhání nové generace: Chytré senzory s mobilní aplikací chrání tělo před zátěží

Nový startup Fathom AI chce na trh přivést trojici senzorů, které spolu s mobilní aplikací dokáží vyhodnocovat údaje o tom, jaký vliv má váš trénink na zdraví a spolu s umělou inteligencí vám připraví plán na míru.

V dnešní populaci trpí nezanedbatelná část lidí nadváhou, kterou se snaží přirozeně snížit zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je například běh. Bohužel pravdou zůstává, že ne vždy je míra, s jakou vykonáváme sport, vždy zdravá a příznivá pro naše zdraví. Mnoho lidí se tak snaží jít přes bolest až za hranici svých možností, i když si tím mohou způsobit vážné zdravotní komplikace.

Přesně touto problematikou se zabývá poměrně nový startup Fathom AI, který chce pomocí chytrých senzorů dopomoci jedinci trénovat tvrdě, ale bez rizika zranění či trvalých následků. Tento systém dokonce využívá umělou inteligenci, aby pomohl vytvořit dokonalý plán jak pro amatéry, tak pro profesionální sportovce.

Celý systém je přitom poměrně jednoduchý a sestává se ze třech senzorů, kde jeden je umístěn na zádech a další dva na nohách. Data z těchto senzorů pak putují do mobilní aplikace, která vyhodnocuje údaje o pohybu či tlak ve svalech. Prozatím však umí tato aplikace zpracovávat jen údaje z běhání. Možnost využít tyto senzory i pro další sporty by podle oficiálního vyjádření měla být doplněna v příštím roce.

Mobilní aplikace ví tedy nejen jak často a jak moc běháte, ale navíc zná vaše o rozložení sil, rovnovágu těla a vytížení jednotlivých svalstev. Na základě toho vám pak dokáže navrhnout ideální regenerační plán, který vám pomůže optimalizovat trénink a sestavit rozcvičku na míru. Rozdíl mezi obdobnými systémy je ten, že místo toho, aby Fathom nabízel ustálenou sérii protahovacích cviků vytvoří pomocí umělé inteligence a vstupních dat program přímo pro vás.

V tuto chvíli je tento systém možné předobjednat za cenu zhruba 7 000 Kč. Po oficiálním zahájení prodeje však cena naroste na téměř 9 500 Kč. Pro kompletní využití je ještě nutné připočítat měsíční poplatek za mobilní aplikaci, který činí 700 Kč. I když se nejedná o úplně levnou záležitost, dá se očekávat poměrně velký zájem.

Diskuse ke článku Běhání nové generace: Chytré senzory s mobilní aplikací chrání tělo před zátěží

Středa, 16 Říjen 2019 - 13:31 | Gaunter | Ak bude tento hájend vykonávať všetky fyzicky...

Zobrazit diskusi