CDR.cz - Vybráno z IT

Bejrútem otřásly dvě mohutné exploze. Na místě je chaos a tisíce zraněných

Hlavním městem LIbanonu, Bejrútem, otřásly toto úterý dvě mohutné exploze. Příčina není v tuto chvíli známá stejně jako případný úmysl. Na místě je i v tuto chvíli mnoho zraněných a velké škody na majetku.

Zdroj: BusinessInsider

Tento týden v úterý zasáhla Libanonské hlavní město Bejrút dvě mohutné exploze. Podle dostupných zpráv bylo na místě 3 700 zraněných, 73 mrtvých a mnoho materiálních škod. Přesná příčina se stále vyšetřuje, ale podle všeho měla buď vybuchnout loď se zábavní pyrotechnikou nebo přístavní sklad s tunami ledku.

Premiér Libanonu, Hasan Dijáb, ve svém prohlášení oznámil občanům, že Libanon postihla velká katastrofa a zároveň požádal všechny spřátelené země o pomoc. Na tuto výzvu odpověděl předseda Evropské rady, Charles Michel, který přislíbil jménem Evropské unie pomoc, stejně jako Izrael, Francie, Írán, Británie, Egypt či Kypr.

Neví se ani, zda se jednalo o cílený útok nebo zda to byla nešťastná náhoda. Tak či onak, premiér Dijáb řekl, že se jednal o nebezpečný sklad, o kterém se vědělo již od roku 2014. Doslova pak prohlásil: „To co se dnes stalo, neprojde, aniž by odpovědní lidé složili účty. Musejí za to zaplatit.”

Jeden ze svědků řekl dle agentury Reuters: „Viděl jsem ohňový kotouč a kouř nad Bejrútem. Lidé křičeli a utíkali, krváceli. Z domů to utrhlo balkony, ve výškových budovách se vysypala okna a sklo spadlo na ulici.” Podle místních se pod troskami stále nachází mnoho uvězněných lidí a mrtvých těl. S odklízením sutin pomáhá i libanonská armáda. Tamní Vláda i Ministerstvo zdravotnictví vyzývá i všechny zdravotníky, aby přišli na pomoc. Výbuch byl tak silný, že by slyšet až 20 km daleko.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Bejrútem otřásly dvě mohutné exploze. Na místě je chaos a tisíce zraněných

Středa, 5 Srpen 2020 - 08:09 | Kert | Tohle sem nepatří!

Zobrazit diskusi