CDR.cz - Vybráno z IT

Boj o převzetí Activision Blizzard graduje. Microsoft se brání proti vetu

Zdroj: Shutterstock

Společnost Microsoft právně napadá rozhodnutí britského úřadu pro hospodářskou soutěž, který zablokoval její plánované převzetí herního gigantu Activision Blizzard za 69 miliard dolarů (55 miliard liber).

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) překvapivě zamítl tuto obchodní transakci, což je vnímáno jako vážné oslabení ambicí technologického giganta. Microsoft je však výhradně proti tomuto vetu a tvrdí, že spotřebitelé ani hospodářská soutěž nebudou touto transakcí poškozeni. Zároveň argumentuje tím, že převzetí by mohlo přinést inovace a zlepšení pro hráče a průmysl videoher.

Toto rozhodnutí britského úřadu vyvolalo rozdílné názory mezi světovými regulačními orgány. Zatímco 37 dalších zemí, včetně Japonska a Ukrajiny, schválilo plánované převzetí, britské rozhodnutí vyvolává pochybnosti o konsolidaci herního průmyslu a roli monopolů.

Spor mezi Microsoftem a britským úřadem pro hospodářskou soutěž nyní zaměstnává právníky a může mít důsledky pro budoucnost obou dvou subjektů. Očekává se, že případ bude sledován s velkým zájmem, přičemž výsledek může ovlivnit strategické plány technologických firem a regulační přístup k fúzím a akvizicím ve videoherním odvětví.

Zdroj: Shutterstock

Společnost Microsoft již obdržela schválení od Číny, která je největším herním trhem na světě, a také od Evropské komise.

"Čína následuje po schválení ze strany jiných jurisdikcí, včetně Evropské unie a Japonska. Celkem jsme obdrželi schválení od 37 zemí, které dohromady zastupují více než dvě miliardy lidí," uvedl mluvčí Microsoftu ve svém oficiálním prohlášení. "Díky akvizici společnosti Activision Blizzard a našim nedávným závazkům vůči Evropské komisi budeme schopni nabídnout hráčům po celém světě větší možnost hrát hry na různých zařízeních."

Po schválení ze strany Evropské komise vyjádřila šéfka CMA, Sarah Cardellová, pevnou podporu rozhodnutí regulátora. "Návrhy, které dnes přijala Evropská komise ve prospěch Microsoftu, mu umožní ovlivňovat podmínky na tomto trhu po dobu příštích 10 let," uvedla.

Další problém u amerického antimonopolního soudu

Transakce spojení mezi společnostmi Microsoft a Activision Blizzard čelí i překážkám ze strany americké Federální obchodní komise (FTC), která se obává porušení antimonopolních zákonů. FTC podala žalobu na zablokování dohody, ale nedávno byla zamítnuta soukromá žaloba hráčů videoher s cílem zastavit spojení. Soudce uvedl, že hráči nedokázali prokázat nenapravitelné škody spojené s fúzí. Přesto se žalobci plánují odvolat. O konečném rozhodnutí a schválení dohody budou rozhodovat regulační orgány ve Spojeném království, Evropské unii a Spojených státech amerických.

Diskuse ke článku Boj o převzetí Activision Blizzard graduje. Microsoft se brání proti vetu

Žádné komentáře.