CDR.cz - Vybráno z IT

Česká aplikace záchranka umožní videohovory v kritických situacích

Aplikace Záchranka se stala první aplikace svého druhu na světě, protože začala v ostrém provozu nabízet možnost spojení operátorů s volajícím pomocí video hovorů. Podle záchranářů se má zefektivnit celý popis místa neštěstí s tím, že i samotný operátor lépe vyhodnotí, jakou techniku vyslat do terénu po té, co to sám uvidí.

Zdroj

Aplikace Záchranka již v České republice funguje nějakou dobu a ze všech stran je slyšet v podstatě jen samá chvála. Smysl aplikace je pomoci obětem různých neštěstí v krizových situacích tím, že je propojí se Integrovaného záchranného systému.

Nově přichází tato aplikace s funkcí, pomocí níž můžete s operátorem volat nejen v podobě audio hovoru, ale můžete použít i videohovor. To by mělo usnadnit hlavně popisování místa nehody či zhodnocování situace. Až doposud se museli operátoři IZS spoléhat v podstatě na neodborný úsudek svědků či obětí nehody.

Zdroj

Pokud však sami přes video hovor uvidí, co se stalo, mohou lépe zhodnotit celou událost či závažnost zranění a podle potřeby vyslat záchranu. V betaverzi se testovala tato novinky již od poloviny tohoto roku, ale od nynějška by měla být dostupná pro všechny uživatele.

K novince se vyjádřil i Filip Maleňák, ředitel aplikace Záchranka. :Aplikace Záchranka doteď detailně odpovídala na základní důležité otázky – kde se volající nachází, co se mu stalo a o koho se jedná. Stále jsme ale hledali způsob, jak bychom operátory dostali na místo ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby, aby si mohli sami udělat obrázek o tom, jak to na místě nehody vypadá. Po více než ročním vývoji se dílo podařilo uvést do provozu.

Během vývoje nové funkce byl samozřejmě kladen i důraz na bezpečnost a soukromí, proto jsou video hovory jen krátkodobé a zároveň se nikam neukládají ani nearchivují. Jedná se pouze o rozhovor mezi volajícím a operátorem. Dle vyjádření EENA (European Emergency Number Association) je tato funkce celosvětovým unikátem, i když přiznává, že jsou země, kde se obdobná funkce již testuje.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Česká aplikace záchranka umožní videohovory v kritických situacích

Pondělí, 21 Září 2020 - 14:22 | Toreador | Podle screenshotů na Světě Androida vypadá UI...
Středa, 16 Září 2020 - 16:51 | Stan | A bude to potřebovat mobilní data, pokud ano tak...
Úterý, 15 Září 2020 - 12:17 | totojane | omyl záznam bud dicky :) to už by zdejší mohly...
Pondělí, 14 Září 2020 - 22:10 | junk mail | Už 3G se chlubilo podporou videohovorů... ale...

Zobrazit diskusi