CDR.cz - Vybráno z IT

Chytré pouzdro Snap-In 25 RAID: Vypadá jako 3.5“ disk, ukrývá RAID pole

nepřehlédněte
Dataflex Raid 25 35 8
Trápí vás nedostatek slotů pro HDD, nebo byste rádi snadno a levně dostali RAID pole do svého počítače? Chytrý rámeček o velikosti 3.5“ disku do sebe ukryje dvojici 2.5“ disků a umožní vám z nich vytvořit RAID pole, nebo jeden velký.

Na první pohled vypadá jako běžný plotnový 3,5“ disk a od toho běžného byste jej prakticky nerozeznali. Jedná se však o lehké kovové pouzdro, které toho umí mnohem více. Do jeho útrob se vejde dvojice menších 2,5“ disků, ze kterých lze různými nastaveními získat řešení pro vyšší bezpečnost uložených dat (RAID 1) i rychlost a propustnost (RAID 0).

Dataflex Raid 25 35 2Dataflex Raid 25 35 9

Výhodou Addonics Snap-In 25 RAID rámečku je, že není závislý na konkrétním operačním systému. Po připojení se tváří a chová jako běžný 3,5“ pevný disk a pro jeho fungování nejsou nutné žádné speciální ovladače či software. Zkrátka jej připojíte a on se chová jako běžný HDD. O funkce se postará integrovaný řadič, takže oproti softwarovým řešením nijak nezatěžuje běh systému.

Kovové tělo s mřížkou pro odvod tepla je vyrobeno z hliníkové a manganové slitiny, což pomáhá pasivnímu odvodu tepla. Pro připojení k PC pak slouží 15-pinový a 7-pinový SATA kombinovaný konektor na zadní straně jako u běžných disků.

Zapojení a nastavení zvládne bleskově každý

Na první pohled je zřejmé, že díky jednoduché konstrukci pouzdra není instalace složitá. Dokonce k ní nejsou zapotřebí žádné nástroje. 2.5“ disky (s tloušťkou do 9,5 mm) stačí zasunout do komor, kde se nejprve zastaví o pohyblivou zarážku. K úplnému dovření a zacvaknutí disků na jejich místo pak stačí zaklapnout přední dvířka rámečku. Stejný postup poté platí pro vypojení disků. V praxi to znamená , že dojde vždy k vysunutí či zasunutí obou disků naráz.

Použít lze samozřejmě klasické plotnové HDD i modernější SSD a flash disky. Podmínkou pro jejich zapojení je jen rozhraní SATA I, II a III.

Pro přepínání mezi jednotlivými módy je k dispozici posuvné tlačítko. Na výběr jsou módy RAID 0 a 1, Jbod a Nor, jejichž chování si rozebereme níže.  Více tlačítek a možností na těle rámečku ani uvnitř balení načekejte. Právě minimalistický design je hlavním tahákem netradičního pouzdra.

Pro rychlost i bezpečnost: RAID 1 a 0 stisknutím tlačítka

Jaké zapojení nakonec vybrat? To záleží na tom, co si od fungování rámečku slibujete. Pokud budete chtít zvýšit bezpečnost dat, zvolte RAID 1. Jestli chcete extrémně rychlé úložiště, sáhněte po RAID 0. Když chcete udělat z dvojice disků jeden velký, i to je možné a nakonec se mohou disky chovat jako dvě nezávislé jednotky.

Dataflex Raid 25 35 7

Zapojení RAID 1 mirroring, neboli zrcadlení dat, je určeno pro zvýšení bezpečí dat. V případě pouzdra tak na dvojici disků budou ukládána stejná data a při výpadku jednoho je identický obsah v bezpečí na druhém.

RAID 0, neboli stripping, pro změnu slouží pro zrychlení čtení a ukládání dat. Zapojené HDD se navenek tváří jako jeden jediný a řadič poté ukládá data po malých částech rozděleně mezi oba disky. Při čtení je tak využita rychlost obou disků, což může vést až k dvojnásobné propustnosti v porovnání se zapojením jednoho jediného.

Současně toto zapojení znamená, že se velikost disku navenek tváří jako hodnota menšího z dvojice krát dvě. Pokud dojde k použití dvojice disků, jednoho 300GB a druhého 500GB, bude se jednotka v systému hlásit jako 300GB. O zbylých 200GB jsme přišli, resp. je nebude možné využít.

Nor a Jbod aneb udělejte z dvojice disků jeden velký, nebo je nechte fungovat nezávisle

Při konfiguraci Jbod, kdy se dva disky tváří jako jeden velký, je kapacita součtem velikostí disku - nehledě na jejich velikost. Disky se v tomto případě plní postupně. Jakmile je první plný, začnou se data zapisovat na druhý.

Výchozím nastavením disku je tlačítko v poloze NOR. V tomto nastavení se disky tváří a chovají jako dva nezávislé.

Dataflex Raid 25 35 3

Pro RAID sáhněte po discích se stejnou kapacitou

Disky by měly být ideálně stejné kapacity a pokud možno stejné rychlosti. Opak by měl negativní dopady na rychlost RAID pole. Ideální je tedy volba dvojice identických disků od stejného výrobce. Nic  však reálně nebrání použití rozdílných kousků. Pokud ovšem zvolíte rozdílné velikosti, bude chování rámečku následující:

  • Pokud jsou disky zapojené v konfiguraci RAID 1, tedy zrcadlení, zobrazuje se v systému kapacita menšího z disků.
  • V případě RAID 0, kdy je využíván výkon obou disků, je situace stejná. Bohužel však porucha jednoho z disků automaticky znamená ztrátu dat a opět lze využít jen kapacitu menšího.
  • Jbod, jak jsme si řekli výše, je součtem velikostí a stejné HDD tedy použít nemusíte.
  • Při konfiguraci Nor se disky tváří, jako by se jednalo o dvojici nezávislých jednotek. V tomto jediném případě může být uvnitř rámečku i jeden disk samostatně. Výpadek jednoho z disků neovlivní druhý a zároveň využijete plné kapacity HDD.

Dataflex Raid 25 35 11

Pokud by vás zajímalo, co se stane, když je již pouzdro v nějaké z RAID konfigurací a uživatel se jí rozhodně změnit, je to prosté. Přepnutí na nový mód může dle volby znamenat ztrátu uložených dat. Jak doporučuje výrobce, musí se v případě, že má dojít k přepnutí zařízení do nového módu, nejprve zapnout s posuvníkem v pozici „Nor“ a poté je až možné přepnout na nové nastavení.

Pouzdro nalezne mnohá využití, dejte starým notebookovým diskům šanci

Snap-In 25 RAID lze využít kdekoliv, kde se očekává použití běžného 3,5“ disku. Je tedy jedno, zda se bude jednat o další diskové pole, server, nebo běžný stolní PC. Záleží hodně na situaci, pro kterou chcete řešení využít. Může jít o zvýšení výkonu, které se při použití dvojice SSD disků může v RAID 0 přiblížit rychlosti až 3 Gbps, čímž překoná většinu 3.5" SATA HDD.

Raid Flex

Pokud máte doma, podobně jako my, vícero starších nevyužívaných pevných disků z notebooků, můžete jim dát nový účet a využití. Po zapojení do RAID 1 se nemusíte bát případného odchodu jednoho z nich do věčných lovišť a navíc ušetříte nějaký ten slot v počítačové skříni.

Závěrem aneb vdechněte život starším 2.5" HDD, nebo si vytvořte externí disk s RAID

Díky předním dvířkům pouzdra lze při osazení do počítačové skříně s předním přístupem vyměňovat 2,5“ disky za chodu, což ocení hlavně ti, kteří často opravují notebooky, nebo zachraňují data z poškozených externích disků. Stejně tak si lze tímto způsobem vytvořit externí 3.5" disk, který je vlastně zároveň bezpečným RAID polem. Využití se meze nekladou.

Aerd 25 Sn 35 Diagram 2

Za cenu kolem 1 400 Kč, za kterou lze rámeček koupit v e-shopu Dataflex Security, je Snap-In 25 RAID zajímavým řešením, které umožňuje netradičně vdechnout život starším 2.5“ diskům. Může pomoci ušetřit místo v počítačové skříni či racku a mít k dispozici bezpečné či extrémně rychlé diskové pole. Když k tomu připočteme jednoduchost nastavení a rychlou instalaci, jedná se o zajímavé řešení pro menší RAID pole.

Zdroje: 

Redakční testování

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chytré pouzdro Snap-In 25 RAID: Vypadá jako 3.5“ disk, ukrývá RAID pole

Středa, 9 Listopad 2016 - 12:06 | Superbobo | Dal jsem na toto dotaz přímo výrobci, poslali mi...
Středa, 9 Listopad 2016 - 09:09 | Libor Míšek | I Inteláckej IRST umí poslat email, takže bych to...
Úterý, 8 Listopad 2016 - 17:54 | Jan Novák | Jo a někdo ve firmě bude mát novou funkci hlídač...
Úterý, 8 Listopad 2016 - 17:53 | Jan Novák | Jako pokud firma virtualizuje na VMware tak na to...
Úterý, 8 Listopad 2016 - 11:11 | TyNyT | podle manuálu: http://www.addonics.com/userguides...
Úterý, 8 Listopad 2016 - 10:37 | TyNyT | myslíš toto: http://www.addonics.com/products/...
Úterý, 8 Listopad 2016 - 08:14 | yucca yuccovitch | Ja bych videl mozne vyuziti: VMware nepodporuje...
Pondělí, 7 Listopad 2016 - 21:52 | Jan Novák | 1. k čemu používat staré notebookové disky? V...
Pondělí, 7 Listopad 2016 - 21:46 | WIFT | Jakkoli je cena mimo mísu, dost mi v článku chybí...
Pondělí, 7 Listopad 2016 - 19:10 | Misko Uško | pre 4 existuje tiez ale co som videl tak len ma...

Zobrazit diskusi