CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čína má moc destabilizovat až přímo zlikvidovat Bitcoin

Ak som spravne pochopil clanok, tak BIP152 mal byt demonstraciou sily cinanov. Ak ale predpokladame ze vacsina hashrate pochadza z ciny, ktora je za GFW (vo svojom intranete si mozu bloky prenasat bez problemov, so zvyskom sveta uz nie), neprofituju z BIP152 primarne mineri na zapade?

"Veřejnost se pak obává, aby se Čína nerozhodla deanonymizovat veškeré transakce" - Vsetky transakcie su verejne a mineri nemaju ziadny extra priveilegovany pristup. Sancu deanonymizovat transakcie maju vsetci rovnaku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ověřování transakcí stačí výkon jednoho počítače. Když Čína vypne bitcoinovou síť v Číně, nic se z pohledu vnější sítě nestane. Vnější svět akorát neuvidí dovnitř a naopak.
Pokud tato situace bude trvat, dojde k forku, kdy bude rozdělena hodnota bitcoinu na Národní Bitcoin Číny (srandovní, že?) a Bitcoin klasický.
Jediné nebezpečí, které hrozí, je více než padesátiprocentní infrastruktura na území Číny. Kdyby se do toho soudruzi fakt pustili, tak můžou zmodifikovat kód a dělat si s transakcemi, co chtějí.
Větší nebezpečí tedy trvá, když je Čína připojena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se pletu, tak me opravte.

Teoreticky na overovani transakci staci vykon jednoho pocitace, ale to by overoval hrozne malo transakci, takze by vsechny cekali na potvrzeni, coz by asi znamenalo pad meny, protoze by bylo desive pomale s ni obchodovat a tedy by ztratila duveru.

A jak by vypadalo to rozdeleni? Jakoze bych mel pul penezenky v Cinskejch bitcoinech a druhou pulku v mezinarodnich? Tak jako tak by ten mezinarodni fork prisel o velkou vypocetni silu a tim padem by nastalo zpomaleni a tim padem propad (international)BTC, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Teoreticky na overovani transakci staci vykon jednoho pocitace, ale to by overoval hrozne malo transakci

Proof of work je len dokazom spalenej energie. Nesuvisi s poctom potvrdzovanych transakcii. Jedinym limitom na pocet transakcii je hardkodovana velkost jedneho bloku - 1MB, rozsirena nedavnym segwit softforkom na teoreticke maximum 4MB.

Avsak cim viac vypoctoveho vykonu by sa narazovo presunulo prec od Bitcoinu, tym dlhsie by trvalo kym zafunguje uprava obtiaznosti ktora znovu zariadi ze sa 1 blok vymajnuje kazdych 10 min. V minulosti uz podobny "utok" bitcoin prezil pri vzniku tzv. "Bitcoin Cash".

> A jak by vypadalo to rozdeleni? Jakoze bych mel pul penezenky v Cinskejch bitcoinech a druhou pulku v mezinarodnich?

Pokial by si cinania, alebo ktokolvek iny, vytvorili vlastnu menu ktora by zdielala historiu z Bitcoinom, mal by si rovnaky pocet novych aj starych coinov. Stalo sa to uz niekolko krat. Tu je 5 prikladov kryptomien ktore takto vznikli - airdrops.io/bitcoin-holders/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Kdyby se do toho soudruzi fakt pustili, tak můžou zmodifikovat kód a dělat si s transakcemi, co chtějí.

Mineri niesu vo vzduchoprazdne aby mohli svojvolne menit kod. O tom sme sa mohli presvedcit pri minulorocnej neuspesnej S2X kampani za ktoru lobovali hlavne velki mineri. Zmenou kodu by si mineri vytvorili svoj "vlastny bitcoin". Pre Bitcoin by to bol znacny problem kedze obtiaznost sa upravuje len kazdych 2016 blokov, ale dostal by sa z toho.

Jedine co mozu robit (v pripade >51% hashrate) bez zasahu do konsensu je cenzura urcitych transakcii tym ze ich sami nezahrnu do svojich blokov a budu ignorovat cudzie bloky ktore dane transakcie obsahuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt rikate totez. Upravou kodu (svych aplikaci) by mohli ignorovat cizi bloky. Tedy ~zmodifikovanim kodu si mohou s transakcemi delat co chteji~.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.