CDR.cz - Vybráno z IT

Čína plánuje vesmírnou misi 2v1 na Jupiter a Uran

Čínský vesmírný program připravil novou misi nazvanou Tianwen-4, kde budou startovat dvě kosmické lodě na palubě jedné rakety a následně zamíří každá na svůj vlastní cíl – oba na konci sluneční soustavy.

Zdroj: Shutterstock

V loňském roce zaznamenala Čína velký průlom v dobývání vesmíru, když její rover úspěšně přistál na Marsu. Nyní se Čína rozhodla zaměřit se na další planety, které se nacházejí na okraji naší sluneční soustavy, a proto v rámci vesmírného programu Tianwen chce vyslat dvě kosmické lodě na průzkum Jupiteru a Uranu.

Obě kosmické lodě by měly být na palubě rakety Long March 5, kde větší sonda má zamířit k Jupiteru a ta menší k Uranu. Celá mise pak ponese název Tianwen-4. Dvojice kosmických lodí by se měla od sebe odloučit u Jupitera s tím, že jedna vstoupí na oběžnou dráhu kolem Iovianského měsíce Callisto a druhá bude svižně pokračovat až k Uranu.

Zdroj: Shutterstock

Cestou si klade ještě ambice prozkoumat asteroid Kamo'oalewa a dokonce odebrat při návratu na Zem nějaké vzorky. Pokud vše půjde dobře, tak se během relativně krátké doby v Číně shromáždí vzorky z Marsu, Jupiteru i Uranu a bude to dříve, než bude mít vzorky z Marsu NASA.

Dalo by se říci, že Čína chce konkurovat Spojeným státům americkým. Je nutné ještě poznamenat, že Čína chce do roku 2030 vyslat na Měsíc lidskou posádku a není tak jasné, zda na Měsíci stanou před stejnou misí plánovanou USA. V případě, že se Číně povede naplnit veškeré ambice včetně vybudování vlastní vesmírné stanice, bude jednou z vedoucích zemí v dobývání vesmíru.

Diskuse ke článku Čína plánuje vesmírnou misi 2v1 na Jupiter a Uran

Čtvrtek, 29 Září 2022 - 10:26 | Jirka1 | Nebudou to kosmické lodě, ale prostě dvě sondy.

Zobrazit diskusi