CDR.cz - Vybráno z IT

Co umí chytrá domácnost? Zatopí, stará se o bezpečnost a sníží výdaje za energie

PR článek
Chytrá domácnost ovládaná jediným dotykem nebo pouhým hlasem vám zajistí maximální pohodlí, bezpečí a úsporu energie. Zjistěte, co vše lze kontrolovat přes displej vašeho smartphonu.

Jak funguje chytrá domácnost

V běžné domácnosti musíte myslet na spoustu věcí. Opravdu jste zhasli všechna světla, když jste ráno odcházeli do práce? Nenechali jste zapnuté topení? A co žehlička – vytáhli jste ji ze zásuvky?

To v chytré domácnosti je vše automatické a vy se nemusíte starat téměř o nic. Jakmile opustíte domov, zhasnou všechna světla, vytápění se přepne do úsporného režimu a odpojí se spotřebiče v chytrých zásuvkách. V propracovaném systému je totiž integrováno kompletní vybavení domácnosti od vytápění, chlazení a větrání až po zabezpečení, osvětlení a domácí spotřebiče.

Ovládání přes mobilní aplikaci

Uvažujete nad instalací inteligentního systému? Pak vězte, že bez kvalitního internetového připojení a kompatibility jednotlivých zařízení a spotřebičů, které chcete prostřednictvím chytrého systému ovládat, to nepůjde. Jakmile je ale vše zajištěno, můžete se spolehnout na jednoduché a intuitivní ovládání, k němuž slouží jak centrální panel přímo v domě, tak mobilní aplikace. Při správném nastavení vše funguje zcela automaticky, a to i v případě, že jste právě na druhé straně zeměkoule.

Světla s pohybovými senzory

Víte, že na zbytečné svícení padne až 25 % veškerých poplatků za energie? Domácnost vybavená chytrým osvětlením vám proto při každoročním vyúčtování ušetří nemalou částku. Díky pohybovým senzorům se totiž světla rozsvěcejí jen v okamžiku, kdy je to skutečně potřeba. V mobilní aplikaci si navíc snadno nastavíte, že chcete nechat rozsvíceno na verandě, aby dům během vaší nepřítomnosti nevypadal opuštěně.

Odložený start snižuje výdaje za elektřinu

Cena elektřiny neustále roste, proto zkuste zjistit, zda váš dodavatel nenabízí dvoufázový tarif. Pokud ano a vy splňujete podmínky k jeho čerpání, využijte ho. Získáte tím možnost odebírat elektřinu v době, kdy je až o 2 koruny za každou kilowatthodinu levnější. Jakou roli v tom hraje chytrá domácnost? Spotřebiče, které disponují funkcí odloženého startu, nastaví tak, aby se sepnuly v ten správný moment.

Efektivní vytápění

Významnou položku na každoročním vyúčtování tvoří náklady na vytápění. Ty se vám podaří snížit instalací chytrých termostatů, které regulují teplotu v jednotlivých místnostech dle vašich aktuálních potřeb a dle denní doby. Topení lze ovládat i na dálku, jednoduše si tak nastavíte čas, kdy chcete, aby se spustilo. Díky tomu už se vám nestane, že byste se z víkendu na chatě vrátili do promrzlého domu.

Nonstop v bezpečí

Chytrou domácnost lze vybavit také kamerami a pohybovými čidly, které neustále sledují dění kolem vašeho domu. Bezpečnostní systém je přitom propojený s již zmíněným chytrým osvětlením, které umí zdařile simulovat vaši přítomnost. Jakmile by došlo k vniknutí nezvaného návštěvníka, systém automaticky spustí alarm a odešle informaci o vloupání vám, policii i hasičům.