CDR.cz - Vybráno z IT

Counter-Strike vydává vlastní Battle Royale režim a rozděluje hráčskou základnu

Counter-Strike: Global Offensive je bezpochyby jedna z nejznámějších her ve svém žánru. Nyní se studio rozhodlo rozšířit hru do čím dál tím více populárnějších vod žánru Battle Royale, a to všem bez rozdílu, jestli si hru koupili či ne.

Hra CS:GO úspěšně navázala na svého předchůdce a od svého vydání v roce 2012 si udržuje svoji širokou stabilní základnu čítající statisíce aktivních hráčů. Od svého vydání prošla několika změnami, byly mnohokrát měněny zbraně, mapy či menu hry, ale jádro hry vždy zůstávalo víceméně nedotknuto.

Na začátku prosince se však studio Valve rozhodlo k razantnímu kroku a přilákat tím do hry nové a staronové hráče, kteří přešli k hrám jako PUBG či Fortnite. K přilákání nového osazenstva se rozhodlo dvěma kroky. Jedním z nich je oznámení nového Battle Royale módu, který nese název Danger Zone. Druhým krokem bylo rozdělení hry na dvě verze. Jednu pro neplatící a druhou pro platící uživatele.

Nový Battle Royale přibyl do hry 6. prosince 2018. S sebou přináší novou mapu s označením Blacksite a může ji hrát pouze 16 či 18 hráčů, což není u současných mainstreamových her tohoto typu obvyklé a hrací doba činí pouhopouhých 10 minut. Počet hráčů ve hře závisí, jakou hru hrajete. Ve hře je možné hrát sólo, ve dvou nebo v tříčlenném týmu.

Samotná mapa je dělena na šestiúhelníkové zóny, které jsou náhodně letecky bombardovány a postupem času určité oblasti zahaluje smrtící mlha a nutí tak hráče k přesunu. Nevídanou změnou v tomto módu je přidání tabletu. Hráč, pokud nasbíral dostatek peněz, které se stejně jako ostatní věci nachází náhodně po mapě nebo splnil misi na záchranu rukojmího, může nakupovat zbraně, brnění, lékárničky či munici.

Vámi objednané zboží vám pak doručí létající dron přesně na vaši pozici. Tyto drony jsou ale dvousečnou zbraní, jelikož za jejich pomoci můžete vystopovat protivníky, nebo dron sestřelit a vzít si kořist. Na tabletu taktéž vidíte zbývající část hrací zóny.

Druhý a možná i odvážnější krok k přilákání nových hráčů je rozdělení hry na platící a neplatící část, takzvaně hráče s a bez prime statusu. Prime status obdrží všichni hráči, kteří si hru již v minulosti pořídili anebo pokud nový hráči zaplatí v přepočtu okolo 350 Kč. Hráči s Prime statusem mají nárok na exkluzivní předměty a mohou hrát pouze s ostatními hráči, kteří mají prime status. Nestane se tak, že by platící hráč měl v týmu nebo proti sobě hráče, který si hru stáhnul zdarma.

Přidání Battle Royale módu je v rámci zpřístupnění hry širšímu publiku vcelku pochopitelné. Poohlédněte se po nově vydaných střílečkách a zjistíte, že valná většina již podobný režim implementovala. Verzi zdarma bylo nutné vytvořit, jelikož je nutné si položit otázku, kdo by si nově kupoval šest let starou hru kvůli jednomu módu, který je i v ostatních hrách a ke všemu jen na jedné mapě a s pouhou pouhými 18 hráči.

Bohužel, jak to tak bývá, reakce převážně jádra hráčské základny hry je neúprosná a skalní fanoušci se rozhodli odpovědět na situaci review-bombingem, neboli hromadné změny recenzí na hru z důvodu poškození její reputace na Steamu. Za poslední měsíc změnilo svoje hodnocení a označilo hru za špatnou hru téměř 25 000 lidí. Posouzení, jestli jde o vhodnou reakci ze strany hráčů, necháváme na uvážení čtenářům. 

Pavel "Pavel Turnhöfer" Turnhöfer

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Counter-Strike vydává vlastní Battle Royale režim a rozděluje hráčskou základnu

Žádné komentáře.