CDR.cz - Vybráno z IT

Crew Dragon se úspěšně vrátil na Zemi. Elon Musk už se chystá na další let

Revoluční mise společnosti Elona Muska, SpaceX, byla úspěšně dokončena i přes obavy z poslední fáze letu. Kosmická loď Crew Dragon se oddělila od ISS a metodou splashdown přistála v oceán v Mexickým zálivu. Podle všeho se chystá další kosmická mise, tentokrát však se čtyřčlennou posádkou.

Zdroj: Nasa

V květnu tohoto roku odstartovala kosmická loď Crew Dragon společnosti SpaceX na svou historicky první cestu k Mezinárodní vesmírné stanici s lidskou posádkou, konkrétně se jednalo o astronauty Dougha Hurleyho a Boba Behnkena.

Po několika dnech strávených na Mezinárodní vesmírné stanici, se pokusili odpojit svou loď od ISS s cílem bezpečně přistát zpět na Zemi. Během pobytu na lodi, který trval celých 18 hodin, byli astronauti vystaveni hned několika obtížným situacím, od rychlosti lodi větší než 28 tisíc kilometrů za hodinu až po teplotu dosahující necelých 2 000 stupňů Celsia.

Při průletu atmosférou pak extrémní teploty zapříčinili i šestiminutový výpadek veškerých komunikačních systémů s lodí. První záběry se pak objevily až ve fázi, kdy byli astronauti ve výšce zhruba 5,5 kilometrů. V této výšce také vypustili své dva padáky, aby zpomalili svůj rychlý pád na pouhých 190 km/h.

Nakonec se ještě v necelých 2 kilometrech nad Zemí otevřely další čtyři padáky. Úspěšné přistání do moře, nazývané též splashdown, se uskutečnilo dle plánovaných předpokladů v Mexickém zálivu u pobřeží floridského města Pensacola.

 

Tento let byl unikátní nejen svým startem, ale právě i svým přistáním, kterého se nejvíce obával i Elon Musk. Poslední přistání amerických astronautů do oceánu se uskutečnilo v roce 1975. Navíc tato vesmírná loď má asymetrický tvar, takže se dalo jen s malou přesností předpokládat, jak se zachová.

Vzhledem k tomu, že celá testovací mise byla úspěšná, očekává se, že další let na sebe nenechá dlouho čekat. Tentokrát by mělo jít o čtyřčlennou posádku, jmenovitě Shane Kimbrough, Megan McArthurová (manželka Boba Behnkena), Akihido Hošide a Thomas Pesquet.

Diskuse ke článku Crew Dragon se úspěšně vrátil na Zemi. Elon Musk už se chystá na další let

Pondělí, 3 Srpen 2020 - 13:16 | DRK | Klasický novinářský blábol. U něčeho takového se...
Pondělí, 3 Srpen 2020 - 10:10 | super master | samozrejme, ze padaky vcetne pristani na vode se...
Pondělí, 3 Srpen 2020 - 09:50 | Nalim | Tomuhle nerozumim: "Navíc tato vesmírná loď...

Zobrazit diskusi